Annons:
Etiketterövrigt-terelateratartiklar
Läst 6006 ggr
Luju
3/11/12, 2:57 PM

Gradering av te

För att snabbt kunna veta hur hög kvalité ett te har, eller hur länge teet ska dra i vattnet, finns det oftast beteckningar på det svarta teerna. Här följer en beskrivning på hur du läser dessa beteckningar.

Vid köp av Te kan man ibland komma i kontakt med en kvalitetsbeteckning i form av en serie bokstäver. Dessa bokstäver hittar man främst på svarta teer eftersom de
svarta teerna inte enbart använder sig av hela tebladet,
utan även rullade och krossade blad.

För gröna teer och Oolong Te används inte denna gradering eftersom man då enbart använder av hela tebladet vid framställning av dessa Tesorter. Förutom att beteckningen visar hur man behandlat tebladen, visar det även om bladet man brukat är stora eller små.

Genom att man efter färdig oxidering silar tebladen via olika täta nät för att göra kunna göra en uppdelning av storleken på bladen. Ju mer tebladen är brutna ju mörkare blir teet, smaken blir kraftigare och bryggningstiden är kortare. Är tebladen hela blir färgen ljusare, smaken blir mildare och kräver då en längre bryggningstid.
De teblad som blivit det man betecknar till Dust (D), är de Te man hittar i de massproducerade tepåsarna.

Enligt Tebloggen är det är främst teer från Indien och Sri Lanka som graderas med ett bestämt system av beteckningar.

Om det finns ett (G) eller (T) i beteckningen så betyder detta att tillsammans med tebladen finns det inblandat gulaktiga knoppar. Detta är ett tecken på bra kvalitet.

G (Golden), det finns viss närvaro av gulaktiga knoppar
T (Tippy), större närvaro av gulaktiga knoppar än G

Dust (D) är de allra minsta partiklarna som blivit av tebladen. De används så gott som enbart i tepåsar. Teer i denna beteckning behöver bara dra en liten stund i vattnet, men hinner ändå avge sin smak.

Fanning (F) är de smådelar som är över när bladen sorterats.

Broken Pekoe (BP) består av små och finfördelade, hoprullade blad. Smaken de ger är ofta kraftig.
Broken Orange Pekoe (BOP) är den fjärde beteckningen, denna beteckning omfattar mindre finfördelade blad.
Flowery Broken Orange Pekoe (FBOP) precis som den föregående beteckningen utgörs av små, finfördelade blad, men denna innehåller även en andel knoppar.
Golden Flowery Broken Orange Pekoe (GFBOP) även denna är som är som den föregående kvaliteten fast med ännu fler knoppar.

Souchong (S) består av de grova, vridna bladen som är plockade en bit ned på busken.

Pekoe (P) innehåller korta, krulliga blad, dessa blandar man med en liten andel knoppar.
Orange Pekoe (OP) är de långsmala blad som rullats på längden samt ett litet antal knoppar.
Flowery Orange Pekoe (FOP) betyder att teet består av långa, unga blad och ganska många knoppar.
Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP), denna beteckning visar på att teet innehåller långa, unga blad, fast de är spädare än bladen i (FOP). Även knoppar är av hög kvalitet.
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP) blandas av långa, unga, späda blad med en fjärdedel knoppar av hög kvalitet.
Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (FTGFOP), den enda skillnaden mellan denna kvalité och den förra är att denna innehåller en större andel knoppar.
Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (SFTGFOP) är den högsta graderingen ett Te kan få. Dessa exklusiva teer består av helt perfekta blad och har dessutom en mycket stor andel knoppar.

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

Annons:
Ratlings
3/13/12, 6:07 PM
#1

Toppen artikel, detta är användbart i mitt temissbruk! :)

// Lise
When nothing goes right, go left!

[Alenzi]
3/19/12, 4:23 PM
#2

Riktigt bra artikel! Skrattande

Anterrabae
3/19/12, 7:14 PM
#3

Väldans intressant, jag hade ingen aning!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

[JoannaStridh]
3/31/12, 6:08 PM
#4

Jättebra!

tlover
5/13/13, 6:42 PM
#5

Jag tror jag sett souchong betäckningen på oolongteer men då används ju ofta äldre teblad också

l'm back

Upp till toppen
Annons: