Annons:
Etikettertesorterartiklar
Läst 11709 ggr
Luju
2012-04-15 01:53

Tesorter - Vitt te

Med sin start i Kina, där det först användes i dåtidens teceremonier, har det vita teet spritt sig över stora delar av hela världen. Läs vidare här så får du veta hur, och var, man bland annat tillverkar vitt te idag och varför denna tesort är så nyttig för kroppen.

Det vita teets ursprung

Vitt Te har sitt ursprung i Kina, och tros då vara upptäckt i Tang dynastin. På den tiden malde man ner teet till pulverform och så det kunde användas i dåtidens teceremonier, en sed som senare spred sig till Japan och även Korea. Det vita teet växte först bara uppe i bergstrakterna i Fujian så som många andra teer, men har under senare år spritt sig vidare mot provinser i Indien och Nepal.
Den härskaren som är mest förknippad med detta Te är härskaren Huizong (verksam i Kina år 1100-1026). Han skrev även boken ”Treatise on tea”, läs mer om denna bok i stycket nedan.

Treatise on Tea _
(”Avhandling om te”)_

Härskaren Huizong hade mästerliga färdigheter i konsten att genomföra te-ceremonier. Han medverkade ofta i att testa teer och olika te-tävlingar med sina underordnade i hovet i Song imperier. Hans bok, Treatise on Tea, kom att bli känd som den mest detaljrika, levande och mästerligaste bok om Song dynastins tekniker i tea spotting.
Treatise on Tea är ett känt dokument just för att den ger en full förståelse till den mest sofistikerade te-ceremonin i den kinesiska historien.

Skörd och tillverkning

Vitt Te tas från samma planta som Svart te och Grönt te, det vill säga Camellia Sinensis. Till de finare vita teerna använder man sig av de yttersta fjuniga topparna på busken. Till de längre kvalitéerna används inte samma del av plantan, men tillverkningen av de båda kvalitéerna är dock den samma. I de lägre kvalitéerna är inte smaken lika mild eller lika ljus i färgen som de vita teerna av de högre kvalitéerna är.

De finns de som påstår att vitt Te egentligen är Grönt te, men skillnader finns. Till exempel använder man mognare blad vid tillverkningen av Grönt te, även tillverkningssättet skiljer sig åt. Det vita teet behandlas mycket lite från det att de plockas till att det är färdigt Te. Bladen är i stort sett ofermenterade (ojäst). Efter att tebladen plockats torkas de på en relativt låg Temperatur, men till skillnad från Grönt te hettas bladen inte upp efteråt, detta kan göra att tebladen blir lätt oxiderade. Det vita teet går inte heller igenom produktionsstegen rullning och fermentering. Därför bibehåller det vita teet mycket av de nyttiga ämnena som naturligt finns i tebuskens blad, och innehåller därmed även minst Koffein av de andra teerna som kommer från samma buske.

Skillnad mellan det fina vita teet och budget vita teer

De fina kvalitéerna vita teerna skördas under en kort tid på våren under säkrskilda väderförhållanden. Teet plockas tidigt på morgonen, redan innan solen gått upp, och sen låter man det torka i solen. I bl.a. Indien produceras både Ceylon och Darjeeling vita teer. Det vita Darjeeling teet är mycket dyr, dyrare än motsvarigheten i det svarta teet.

Ju större och mer utslagna blad som används vid tillverkningen av vitt Te sjunker priset på teet. De billigare vita teerna torkas inte heller alltid i solen. De vita teerna man finner i tepåsar i butiken är sällan annat än dammrester av billigt Te.

White Silver Needles

Ett av de mest exklusivaste teerna man kan hitta i världen är White Silver Needles. Det kommer från Fujianprovinsen i Kina. Det är endast bladknopparna på tebusken som plockas till detta teet. Det krävs omkring 35 000 handplockade blad för att göra ett kilo White Silver Needles. Bladknopparna är spetsiga och silvrigt ludna på utsidan (därav namnet på teet), detta ger teet ett klart, ljust olivgrönt Te. Smaken är mycket mjuk, rund och aningen nötaktigt sött.
I detta Te kan samma bladsats användas till tre bryggningar.

Vitt Te och hälsa

Eftersom att det vita teet inte har gått igenom mer än ett produktionssteg har bladen kvar många av sina nyttiga egenskaper, till och med mer än det gröna teet. I Kina använder man det vita teet för dess febernedsättande egenskaper. En amerikansk studie har även visat att vitt Te har en effekt mot virus, infektioner och bakterier.

I Kina dricks detta Te ofta efter måltiderna eftersom vitt Te även är bra för matsmältningen.

Beredning av vitt te

Det vita teet gör sig bäst i vatten som ligger mellan 70-80 grader Celsius. Ju lägre Temperatur som du har på vattnet ju längre bör teet dra sig. Smaken som du sa förvänta dig är inte samma distinkta smak som vid svart eller Grönt te, utan en väldigt mild och frisk smak.

Läs mer om..

Olika vita Te variationer: Tekultur
Boken Treatise on Tea: Wikipedia (på engelska)
Artikel ”Bäst mot cancer”: iform
Artikel ”Vitt Te bryter ner kroppsfett”: Improveme

Källor:
Tekultur
Iform
Improveme
Wikipedia (om Treatise on Tea) Wikipedia (om härskaren Huizong) Omte
Teforum
Houseoftea

Visningsbild och bild i artikeln är tagen av Medulina

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Luju
2012-04-15 17:58
#4

Nu äntligen finns nästa del av Te-sorter-serien ute!

Håll till godo!

MVH Värdinnan

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

Aribigga
2012-04-15 19:03
#5

Spännande, får besöka en Te butik och leta efter ett fint vitt Te och testa :)

lurvponnyn.vimeddjur.se

Jofiel
2012-04-15 20:27
#6

Kul att lära sig lite nytt om olika Tesorter och vitt Te har jag börjat dricka först nu sen jag hittat Te iFokus Flört Härligt!

Annons:
Luju
2012-04-15 20:35
#7

Jofiel, va kul att höra att du fått med dig något av att vara här på TiF! Glad

Aribigga, det borde du absolut göra! Av vad jag har hört har vitt Te en väldigt härlig smak Glad

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

IceTee
2015-10-05 12:04
#8

Fick vitt Te när jag fyllde år i lördags, och jag är helt såld på det! Hur kan en som inte är insatt i Te alls avgöra hur bra teet är rent kvalitets mässigt? Vattnet blir väldigt röd-rosa av det, det antar jag är oxideringen som jag läst lite om? Förresten, hur vet man hur varmt vattnet är utan termometer (vi har ingen…)? Till Grönt te kör jag på "guldfiskögon) grejen (när bubblorna på bottnen är stora som guldfiskögon är vattnet varmt nog, fick ett tips från någon här har jag för mig), finns det något liknande trick?

Medarbetare på Skor iFokus

tlover
2015-10-05 12:46
#9

#8 Vitt Te ska ha ungefär samma Temperatur som Grönt te men guldfiskögon är antagligen lite för varmt.

Har du ingen (ren) stektermometer? Det använde jag i början. Annars ska man kunna vänta i x antal minuter för att det ska falla x antal grader. Men jag minns inte var jag läste det (så du vet hur många minuter) om jag inte hittar det får jag väl ta och experimentera.

l'm back

IceTee
2015-10-05 13:47
#10

#9 ingen som inte tar några minuter att få igång och lista ut osv! Skulle du komma på något sätt att få det till rätt temp skulle jag bli jätte glad! Har läst att det ska vara i 1-2min förresten, stämmer det?

Medarbetare på Skor iFokus

tlover
2015-10-05 18:04
#11

#10 Det kan vara 1-2 min jag läst också (iallafall 2 min låter bekant) men jag är inte alls säker.

Själv har jag ju en vattenkokare som håller reda på temperaturen åt mig.

l'm back

tlover
2015-10-06 17:12
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

Ang hur du ser att teet har bra kvalité så ska det inte se "gammalt" ut, det ska vara grön/vitt inte Grå/vitt el Gul/vitt ev med mörkare partier då det oxiderat lite, bladen är ganska stora och inte bara i smulor (bifogar bild).

Doften ska vara mild, örtig, lite nötig och främst inte lukta illa eller lukta som hö.

Hjälper det lite?

l'm back

IceTee
2015-10-07 11:32
#13

#12 jag har ett billigt vitt Te och det luktade hö, så jag jämförde det med mitt andra som luktar väldigt milt (det är smaksatt, så lite svårt att avgöra, men fräscht i alla fall!) Tycker att bladen ser grön/vita ut i alla fall och de är stora! Det är köpt i en liten te-butik, så jag har antagit att det är bra Te men man vet ju aldrig!

Medarbetare på Skor iFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: