Tips och råd

Varma tedrycker

2013-03-02 17:21 #0 av: LinaLj

Oftast dricker vi te som det är, en del häller på en skvätt mjölk eller lägger i lite socker eller en citronskiva. Men det finns många andra roliga sätt att använda te på - till exempel i drinkar, bål och annat gott.

Foto: dusky

Te rakt upp och ner

Te, de flesta av oss häller vatten på tebladen, lägger kanske i en skvätt mjölk, lite socker eller en skiva citron och dricker det sedan. Men hur många av oss tänker på att det finns många spännande drinkar, bål och annat gott man kan göra av te? Varför inte byta ut glöggen mot en varm tebål eller irish coffeen mot en varm tetoddy?  Här kommer en liten samling av spännande och intressanta recept på värmande tedrycker!

Varma drinkar och bål

Krambambuli

Inget man säger fort fem gånger på raken. En dryck med tradition som förr alltid serverades med en sockertopp. Jag har här bytt ut sockertoppen mot sockerbitar, det går lika bra och sockertoppar är svåra att få tag i. Detta är en riktig flashig bål som kommer imponera på gästerna.

1,5 l vatten

3 msk svarta teblad

1 flaska rödvin

rivet ska av 1 citron

saften från 1 citron

0,5 tsk kanel

250 g sockerbitar

2,5 dl konjak

Värm vattnet så att det börjar sjuda. Lägg tebladen i en kanna och häll på vattnet. Låt dra i ca 5 min. 

Koka snabbt upp vin, citron, citronskal och kanel. Sila ner tet i vinet. Har man gäster häller man upp blandningen i en snygg skål och gör det sista steget vid bordet.

Lägg sockerbitarna i en sil och lägg den över bålen. Häll på konjaken och tänd eld. När sockerbitarna har smält ner i bålen tar man bort silen och serverar drycken.

Varm rödvinsbål

Hoppa över glöggen och prova den här rödvinsbålen istället. Underbart god och värmande.

2.5 dl starkt te (bryggt på svart te)

1 dl socker

saft och rivet skal av en halv citron

saften av en apelsin

1 kanelstång

3 hela nejlikor

1 flaska rödvin

3 msk mörk rom

Häll det varma tet i en gryta och tillsätt socker, apelsin och citronsaft, citronskal, kanelstång, nejlikor samt rödvin. 

Värm bålen men låt den inte koka.

Häll i romen på slutet.

Sila och servera.

Promillefri bål

Jag lovar att det inte är jag som hittat på dessa namn. Men gillar man bålen kan man alltid döpa om den till något som ligger bättre på tungan. Denna bål kan man lätt göra alkoholfri genom att använda alkoholfri cider.

2,5 liter vatten

6 msk svarta teblad

0,5 tsk hela nejlikor

2 kanelstänger

socker

1,5 l äppelcider eller äppelmust

0,5 dl pressad citronsaft

4 små äpplen

Värm vattnet tills det sjuder tillsammans med kanelen och nejlikorna. Häll i tebladen och låt det dra i ca 5 min. Rör om då och då.

Sila tet och tillsätt socker efter smak.

Tillsätt citron och cider och värm försiktigt upp bålen. Den ska inte koka.

Skär äpplena i tunna skivor med skalet på och lägg ett par i varje glas. Häll på den varma bålen och servera.

Het toddy

En drink som både är varm och ger hår på bröstet.

1 msk honung

3/4 glas med starkt te

90 ml konjak

en citronskiva

Blanda allt i ett högt glas och rör om. 

Källor

Artikelbild: dusky

Det godaste till jul och fest av Ellis Tardini

Min personliga kokbok

Anmäl
2013-03-03 20:33 #3 av: Tarotstollan

Alla låter goda, men det verkar som en tripp till Systembolaget är ett måste till de flesta! Det händer ju att jag går dit men inte så ofta, så det gäller att skriva en minneslista om vad som behövs i god tid!

Anmäl
2013-03-16 10:24 #4 av: Pelle Långlös

Kan testas om jag nångång skulle få en himla massa gäster vilket inte händer. Lipar

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-03-18 07:47 #5 av: LinaLj

#4 Ja tyvärr så är det ju stora mängder när man ska använda en flaska vin. Eller så gör man inte så stor satts och använder resterande vin till något annat. 

Anmäl
2013-03-18 15:25 #6 av: Pelle Långlös

Dricker inte alkohol men mina "framtida" gäster kanske gör det. Skrattar

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl