Annons:
Etiketterartiklarte-i-mat-och-bak
Läst 5747 ggr
tlover
2013-12-20 21:30

Terökt tofu

Terökt tofu har blivit en klassiker på vårt julbord men man kan äta det annars också. Det går också att göra på annat, tex kyckling (som jag har testat), räkor eller fisk (enligt originalreceptet).

Terökt tofu har blivit en klassiker på vårt julbord men man kan äta det annars också.

Det går också att göra på annat, tex kyckling (som jag har testat), räkor eller fisk (enligt originalreceptet).

För att göra terökt tofu behöver man ingen rök utan man röker i en stor gryta eller wok med lock. Man behöver också aluminiumfolie, nått att lägga tofun på tex om man har en nätställning till woken , en aluminiumform med hål i eller liknande.

Ingredienser

2-3 fasta tofublock á 300 g (det osäkra antalet är för att jag gör egen tofu och har gjort halv sats)

1½ tsk Sichuanpeppar

1½ msk havssalt (flingsalt är bäst annars kan det vara svårt att se när det är rostat klart)

2 hela stjärnanis

1 kanelstång i bitar

2msk soja

Ska man göra på kyckling istället så är det 6 kycklingbröst (skinn och benfria)

Rökblandningen innehåller 100g vitt ris, 100g vitt strösocker och 2 msk Svart te (det går att använda andra Tesorter, i år använde jag en mörk oolong)

Såhär gör du

Lägg kryddorna (inte sojan) och saltet i en torr stekpanna och rosta på medelvärme tills kryddorna doftar och saltet blivit ljusbrunt.

Plocka bort anis och kanelstången och mortla pepparn och saltet.

Gnid in tofun med kryddorna och låt det stå i kylskåp över natten (använd nått lufttätt annars luktar hela kylskåpet sichuanpeppar).

Dagen efter gnider du in tofun i sojan, lägger dubbla (jag brukar ta fyrdubbla) lager aluminiumfolie i botten på en stor gryta el wok, alumineumfoliet ska gå upp efter kanten en bit.

Häll i rökblandningen i grytan och skaka den lätt, lägg på nätställningen/aluminiumformen med hål i och lägg på tofun men se till så att tofun inte tar i rökblandningen.

Lägg på lock och sätt grytan på hög värme tills rök börjar komma ut från locket, sänk värmen till medel och låt stå i 15 min.

Stäng av plattan och låt stå i 15 min till, om det är kyckling kolla så att köttsaften är klar annars får den röka en stund till.

Terökt tofu passar till ris och grönsaker men också på tex ett julbord som en av många rätter.

Det gör också att frysas för att göras i förväg, tofu ändrar däremot koncistens då man fryser det men vissa föredrar den koncistensen före vanlig tofu.

Originalrecept kommer från boken "te upptäck, utforska, avnjut"

l'm back

  • Redigerat 2021-12-05 18:51 av TatsuOni
Annons:
vendelay
2016-11-25 18:37
#1

Vad spännande!

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

tlover
2016-11-25 20:14
#2

Jag kommer inte på vad det heter men det är fermenterade sojabönor i princip (#1 du vet säkert vad jag menar) det kanske också går att teröka? Säg till om du testar (det finns inte i frysdisken här och jag har inte kunskap om att göra egen)

l'm back

vendelay
2016-11-25 20:16
#3

Är det tempeh du menar?

Jag äter tofu och sån väldigt sällan, har väldigt svårt för konsistensen, men om jag testar lovar jag att berätta hur det gick 🙂

Var snäll mot alla - bli vegan ❤

tlover
2016-11-25 20:19
#4

#3 japp tempeh hette det

l'm back

tlover
2018-03-05 13:32
#5

Ser Poh & co och dom gjorde just terökt anka. Men deras recept var mycket svårare/avancerad

l'm back

tlover
2018-03-05 13:34
#6

Eller nu gör Poh en som liknar mitt recept

l'm back

Annons:
Upp till toppen
Annons: