Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (11) Senaste inläggen

Sajtinfo, önskemål och synpunkter Svart te Grönt te Övriga tesorter Rooibos och honeybush (rött te) Övriga örtteer Övrigt terelaterat Tips och råd Tetillbehör Recensioner och rekommendationer Te och hälsa Historik och traditioner Tenyheter Tävlingar, kluringar och sajtlekar Tilltugg, mat och bak OT - Utanför ämnet Andra iFokus-sajter
Historiken och traditionerna

Teets historia - Japan

2014-05-01 14:51 #0 av: tlover

Även om man räknar Japan som ett riktigt teland så kommer det inte därifrån, jag kommer nu att berätta lite om historien om hur teet kom till Japan och teets historia i japan. Det här är början på en serie om "Teets historia".

Teet började först komma till Japan mellan 520 – 800 e.kr. Det var munkar so tog in teet till Japan och man tror att dom var tvungna att smuggla in teet eftersom på den tiden hade Kina monopol på te.

Teet var malet när det först användes i Japan eftersom Kineserna malde teet på den tiden

 Teet användes först i klostren som stimulansmedel under meditationerna bland annat. Den första som höll en teceremoni (inte som den ser ut idag) var Shomu Tenno (724-749), som hölls inför 100 präster.

I perioder fram tills år 901 så nämns te då och då i dikter och var antagligen något bara för munkar, präster och den absoluta eliten.

Frön och plantor började importeras, antagligen så smugglades dom in och man började anlägga teodlingar. Dom första odlingarna var bakom höga murar eftersom dom var så dyrbara. Några av dessa teodlingar finns faktiskt än idag.

Fram till 1100 talet så var te nått bara för eliten men efter det började det finnas tillgängligt för den allmänna befolkningen även om det inte var vanligt. Men tex så gick prästen Eison ut och gav ett teoffer i staden Nara år 1262 till de fattiga och sjuka. Den ritualen praktiseras fortfarande.

Under 1300 talet så var tefester väldigt populära bland dom rika samurajerna. Dessa tefester var till skillnad från den nuvarande teceremonin cha no yu så var tefesterna en uppvisning i överdåd och prakt med flera olika sorters te som dracks i dyrbara dryckeskärl och i överdådigt dekorerade rum.

Även på den här tiden var det iallafall främst malt te som dracks i Japan, det är för att på den tiden som man importerade teet från Kina (ca 500-800) så malde man teet i Kina också.

Även kinesiska skålar och andra tillbehör användes eftersom det inte riktigt fanns någon inhemsk tradition om te än.

Cha no yu skapas

Under slutet av 1400 talet och under 1500 talet skapades det som man kan räkna som det största steget i Japansk tehistoria, under den perioden skapades nämligen cha no yu, den japanska teceremonin.

Sen no Rikyu, bild av Tohaku Hasegawa, från wikimedia commons

Det finns tre viktiga namn som räknas som de viktigaste grundarna av cha no yu, det är Murata Shuko (1422-1503), Takeno Joo (1504-1555) och sist och mest känd Sen no Rikyu (1522-1591).

Murata Shuko studerade zen buddismen i kloster och var den som förde in den zenbuddistiska andan i cha no yu, med poetiska texter på väggen, mindre och enklare rum och förde in wabi sabi i cha no yu.

Takeno Joo fortsatte den utvecklingen men satte också stor betoning på hur Rojin var gjord (Roji är trädgården runt tehuset).

Sen no Rikyu studerade te och zenbuddismen tidigt och förde in cha no yu till en ny blomstringstid, han föredrog Japanska tetillbehör istället för Kinesiska och var med om att utbilda Raku som passade perfekt i wabi sabi stilen. Sen no Rikyu blev beodrad att begå seppuku men han hade många lärjungar som fortsatte hans arbete och de flesta skolorna i te i Japan idag kommer från hans lärjungar.

Cha no yu blev en viktig del i samurajernas liv under Edo perioden (1615-1868) som var fredligare och därför hade samurajerna inte lika mycket att göra och då blev andra tidsfördriv som poesi och chado (teets väg) mer intressanta.

Det var också under Edo perioden som teet blev mer vanligt bland de lägre klasserna. Både cha no yu men också Senchado vilket betyder bladteets väg. Då ökade bladteet (till skillnad från det malda teet tidigare) i popularitet.

Nutid

Nuförtiden så finns te i alla möjliga former i Japan, både som den strikt traditionella teceremonin och tex i godis och glass. Även om Japans teodlingar ökade efter att man började odla te själva så importerar man en stor del av teerna idag. Både tesorter som dom inte gör tex svarta teer och oolong och Japanska teer, eller teer som odlas och behandlas på Japanskt vis men som odlas i Kina.


Löpsedelbild från wikimedia commons

Källa: boken ”Te” och ” The Japanese tea ceremony, cha no yu”


Anmäl
2014-05-05 07:42 #1 av: JanGBG

En mycket bra artikel.

Ser att du har lärt dig att Harakiri är "slang" och en mer förnedrande benämning på seppuku.

En liten bisak kan läggas till i början var (precis som du nämner) var ju det så dyrt, att Samurajer kunde få ett tee parti som belöning för väl utförd tjänst eller mod. 

Anmäl
2014-05-05 07:47 #2 av: tlover

#1 seppuku kommer mer naturligt till mig, antagligen har vår japanska historialärare bankat in det i skallen för jag vet inte varför jag använder det helst.

Ungefär vilken tid var det och finns det nån källa till det? jag skulle kunna kolla upp boken vi hade i japansk historia men den är bara från edo perioden och fram i princip så var det äldre hittar jag nog inte det där.

Anmäl
2014-05-05 20:06 #3 av: JanGBG

Jag ska kolla, vet att "min" lärare i Japansk Kultur Historia sa det. ( 20 år sedan).

Men har för mig att jag läst det i en av min böcker om samurajer.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.