Annons:
Etiketterhistorik-traditionerartiklar
Läst 4238 ggr
tlover
5/5/14, 3:46 PM

Cha no yu - Roji

Roji betyder daggig stig eller daggig plats på japanska och är namnet på trädgården som är runt tehuset. Rojin är lite annorlunda jämfört med vanliga japanska trädgårdar men den är ändå japansk till utformningen.

En Roji består oftast av en inre och en yttre trädgård där den yttre ska ge intrycket ”rent” och den inre ”en eremits hydda i bergen”. En roji är oftast enkel med mossa, tallar (och vissa andra träd men tallen är viktigast) och en stenstig. En vattensamling och specefika stenar är inte ett måste som i andra japanska trädgårdar.

Den yttre trädgården

Den yttre trädgården ska ge intrycket rent och ska inte ha några allt för avvikande intryck som en konstig sten eller en färgglad buske hur vackra dom än må vara.

Det finns oftast två byggnader på den yttre trädgården och det är ett vänterum som har bänkar bland annat medan man väntar på att ceremonin ska börja och setsuin vilket är en form av utedass.

Setsuin finns i två former i en roji, en som faktiskt används (kafuku setsuin) och en som bara är för syns skull (kazari setsuin) och det är det dasset som används som finns i den yttre trädgården (men såklart så är den ren också) den är gärna så dold av träd el liknande att man tex bara ser taket på den.

Det finns också en grind/port som går över till den inre trädgården där, den kallas mellanporten (översatt från The middle gate)

den inre trädgården

En roji Foto: 663highland från wikimedia commons

Den inre trädgården är mer dekorativ men den har ändå inte saker som tar uppmärksamheten från ceremonin.

Den inre trädgården innehåller tehuset, köket (mizuya), stenlyktan, kazari setsuin (dasset som bara är för syns skull), handfatet m.m.

Stenlyktan placeras antingen vid ingången till rojin, handfatet, ingången till tehuset, vid vänterummet och/eller vid setsuin. Man ska inte placera ut stenlyktor på alla dessa ställen utan bara en till tre av dessa ställena.

Man ska också placera ett träd vid varje lykta med en gren som döljer den lite för ljuseffektens skull.

Kazari setsuin är viktig i en roji och man ska bland annat inspektera den medan man väntar på att ceremonin ska börja. En kazari setsuin är däremot väldigt ren då temästaren rengör den efter varje Teceremoni (även fast den inte används) och strör ut ny sand. En kazari setsuin är också gjord på nytt trä även fast man brukar föredra äldre saker tex äldre stockar till tehuset tex.

Handfatet är oftast gjort av sten och är gjort för att man ska tvätta av sig världens damm innan man börjar ceremonin. Handfatet är lågt placerat på en sten. Det finns också andra stenar vid den bland annat en som man placerar varmvatten på för ceremonier på den kalla årstiden.

Stenarna i en roji

I Japanska trädgårdar är stenar väldigt viktiga och det är dom även i en roji men på ett annat sätt. Stenarna i en roji är stenarna man går på, man kan ha stenar som står som prydnader i en roji som i en vanlig japansk trädgård men det är inget måste. Stenarna i en roji ska heller inte vara speciella, vilken sten som helst som är stor nog att placera en fot på duger. En för speciell sten skulle antagligen bara störa ens tankar på ceremonin. Stenarna placeras på ett sånt avstånd att man kan gå lugnt genom trädgården men dom ska inte ligga för regelbundet, för rakt, eller med för jämt avstånd från varandra. Stigen delas snabbt efter att man kommit in genom mellanporten i två stigar, dom stigarna är inte lika långa. Stenarna i stigen är oftast upphöjda mellan 1 och 2 tum men vissa stenar tex vid mellanporten är högre upp. Förutom stenarna på stigen som man går på är vissa stenar placerade så att man kan ställa saker där tex varmvattnet vid handfatet.

Roji där man ser stenarna man går på väl. Foto: tawashi2006 från wikimedia commons

Växterna i en roji

På maken har man inte gräs i en roji utan det är mossa istället då en roji ska föra tankarna till en stilla glänta på ett berg. Träden och buskarna är inte såna som blommar eftersom det skulle störa ceremonin, det enda undantaget är Japansk körsbär (sakura) men det är inget måste. Däremot är städelsegröna träd tex tallar ett måste i en trädgård. När man väljer ut träden till trädgården ska dom däremot inte ha en annorlunda el avvikande form utan dom ska vara normala. När man väljer träden till en roji ska man faktisk kolla vilka slags (icke blommande) träd det redan växer därikting och använda fom.

roji foto: bjoernord från wikimedia commons

När det gäller hur man ska ta hand om trädgården ska man inte göra det för noggrant, nedfallna löv eller barr ska ligga kvar för att se orörda ut däremot så sköljer man stenarna man går på just innan ceremonin. Man ska inte heller klippa till räden eller buskarna till några ovanliga former utan lämna dom som dom är. Vissa rekommenderar till och med att man inte ska ta hand om trädgården själv utan anställa en ”gammal man” eller en ”ung pojke” för dom ska visst inte vara för pedantiska utan slarva lite och lämna kvar några löv osv. Om man sköter den själv ska man i alla fall inte kratta den för nära inpå ceremonin utan göra det ungefär ett dygn i förväg så att löv osv hinner falla ner på marken.

När det gäller rojin så finns det mycket mycket mer att lära sig, jag har bara skrapat på ytan men jag kan inte heller ta upp allt, både för att jag inte vet och för att det skulle kräva en hel bok, eller flera och inte bara en artikel. Det finns såklart också undantag från det ajg tagit upp, tex så hade Sen no Rikyu en roji som bara hade gräs, ingen mossa, inga stenar att gå på utan bara gräs och han räknas som den viktigaste inom Cha no yu.

Källa: ”the japanese tea ceremony, cha no yu” av A.L. Sadler

Fotot högst upp och löpsedelbilden kommer från wikimedia commons där man har tillstånd att låna.

Foto nummer två kommer också från wikimedia commons med samma tillstånd att låna

tredje fotot är också från wikimedia commons och man har samma tillstånd att låna

l'm back

Annons:
Stiw42
5/14/14, 8:02 AM
#1

Tack för em intressant och ingående artikel

tlover
1/21/18, 10:42 PM
#2

Puttar denna med tanke på månadens tema

l'm back

Upp till toppen
Annons: