Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (11) Senaste inläggen

Sajtinfo, önskemål och synpunkter Svart te Grönt te Övriga tesorter Rooibos och honeybush (rött te) Övriga örtteer Övrigt terelaterat Tips och råd Tetillbehör Recensioner och rekommendationer Te och hälsa Historik och traditioner Tenyheter Tävlingar, kluringar och sajtlekar Tilltugg, mat och bak OT - Utanför ämnet Andra iFokus-sajter
Övrigt

Örtteer i trädgården

2014-06-19 15:36 #0 av: tlover

Att odla egna örtteer är förvånadsvis lätt, endel kanske man redan odlar utan att tänka på att det kan användas som örtte också. En av anledningarna man kan ha till att odla egna örtteer är för att det blir mycket godare än att köpa och man kan få ekologiska örtteer ganska billigt

Det finns många örter och växter i trädgården som man kan göra örtte av några exempel är:

Pepparmynta (särskilt chokladpepparmynta är supergott, det smakar som after eight med honung i)

Man kan kombinera örtteer och teer också här är ett iste som är en kombo av ett vitt te och pepparmynta

Vinbärsblad

Hallonblad

Citronmeliss

Slavia (passar med honung)

Oregano (passar med honung)

Rosmarin (passar med honung)

Kamomill

Nypon

Rosenblad

Äpplen (skalen, har ej testat själv)

Något man ska tänka på är att i princip alla örtteer har medicinsk verkan så man ska inte överdocera eller dricka för längre.

Man ska också kolla så att man inte har nån allergi (därför har jag inte testat äpple), har man inte testat det förut kan man testa med lite örtte i armvecket och vänta i 24 timmar har man ingen rodnad så kan man testa att smaka lite. Vet man om att man är allergisk ska man däremot såklart inte dricka örtte på det.

Har man nån sjukdom som medicineras eller är gravid ska man kolla med läkare innan man börjar dricka ett örtte.

Att samla

Blad från bärbuskar brukar oftast samlas när bären är mogna. Samma gäller bär och frukt.

Örter kan man skörda då och då och samtidigt beskära. Klipp av stammen två bladpar upp just ovanför bladparet, då kommer två nya stjälkar komma fram därifrån.

Plocka på förmiddagen en solig dag efter att daggen har torkat upp.

Torkning

När man ska torka örter så ska det helst inte vara för varmt (ugn/torkugn är överflödigt då man torkar örter om inte man torkar i stora mängder) och det ska inte tokas i direkt solljus (annars kan man tappa smak).

 Örter kan torkas på torkollor, på något luftigt tex tyg el tidningspapper eller hängas i knippen.

När det är torkat färdigt (det vet man genom att man kan bryta av/smula sönder örterna) förpacka det i tex glasburkar med lock. Om du kan försök att undvika att smula sönder örtteerna i burken, ju större ”delar” örterna är i ju längre håller dom.

Kamomill kan man mycket gärna också odla själv

Förvara örterna mörkt och inte varmt.

När det gäller frukter och bär så kan man antingen torka i en torkugn i 50 grader i 5-15 timmar beroende på hur vattniga bären är. Innan man börjar torka ska man däremot antingen doppa bären i hett vatten, picka hål på dom eller om det är större bär (tex jordgubbar) skiva/dela dom. Annars gör vaxet på bären då torkar dom snabbare.

Man kan också använda vanlig ugn men då fördubblas tiden och man ska ha luckan på glänt under tiden.

Man kan också torka bär/frukt i rumstemperatur, det tar längre tid men man sparar el.

Äpplen ska skivas om man inte bara torkar skalet, vill man inte att äpplena ska bli bruna doppar man dom i citronjuice efter man skivat dom.

Frukt och bär kan torkas i solen men dom bör inte bli för varma så se upp med att lägga dom på nått svart tex.

Bär och frukt kan vara sega när dom är färdigtorkade, jag brukar dela nån/några bär/fruktbitar för att se om dom är torr.

Mycket av det man kanske redan odlar kan man använda som örtte, tex de flesta kryddor.


Jag har bara tagit upp några tips om vad man kan göra örtte av, har ni fler tips är det bara att skriva nedan.

Småsaker när det gäller torkning och liknande kan också vara olika och det är fritt fram att tipsa om det också.


Källa: egen erfarenhet, tips från nätet och boken ”Torka mat” av Eric Tornblad

Anmäl
2014-06-19 16:47 #1 av: Inkanyezi

Lindblom kan vara dags att ta ungefär nu. Kanske vänta en vecka för att de ska mogna, men sedan är det väl sent.

Anmäl
2014-06-19 19:44 #2 av: tlover

#1 är det gott? Det låter gott (det finns inga lindar härikring så jag kan inte testa)

Anmäl
2014-06-19 20:51 #3 av: Inkanyezi

Smaken är som alla vet olika, och sedan är det också olika på olika lindar. Lindarna vid Stjärnvik har en underbar arom, men de står på privat område. Jag har en lind alldeles utanför dörren, och nere vid Lidingöbrons brofäste finns några verkligt fina lindar.

När lindblomste är som bäst har det en underbar arom och lite sötaktig smak.

Anmäl
2014-06-27 09:37 #4 av: VildaVittra

#2 Lindblom är jättegott och  är ett bra te när man är magsjuk.

Vad hjälper det mig om jag hatar dig? Det rör dig inte i ryggen – men jag mår dåligt. Så, medvetet eller omedvetet så gör jag inte det.- Hédi Fried, överlevande från Auschwitz

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.