Annons:
Etiketterartiklarte-i-mat-och-bak
Läst 6276 ggr
tlover
2014-09-28 10:48

Kinesiska teägg

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kinesiska teägg finns det massor av olika recept på, här kommer en enklare variant från boken "Grönt te".

Just detta recept tar längre tid än att koka vanliga ägg men det är kort för att vara ett recept på teägg då vissa av dom recepten ska äggen koka i ett dygn eller mer. Men äggen hinner både få smak och färg av teet.

Kinesiska teägg 6 st

Ingredienser:

6 st ägg, 

3 msk teblad gärna mörka (jag använde Mao Xie vilket är ett ljusare Oolong men teet behöver inte vara av hög kvalite men jag tror att smaksatt inte passar),

1 msk soja,

Vatten

Koka äggen först i vanligt vatten i ca 7 minuter, låt svalna lite.

Slå sprickor i skalet med baksidan av en sked, det får gärna vara många sprickor men skalet ska inte ramla av.

koka upp nytt vatten, lägg i soja, Te och ägg och småkoka i 45 min - 1 timme, se till att vattnet alltid täcker äggen.

Låt svalna i teet/vattnet skala sen äggen och servera som dom är el till någon maträtt.

Smaken är inte så jättestark av Te men man känner den ändå, jag gissar att teägg som småkokar längre får mer smak däremot.

källa: boken "Grönt te" av Charlotte Lesche och Ann Lindberg

l'm back

  • Redigerat 2022-06-12 13:48 av TatsuOni
Annons:
Magi-cat
2014-09-28 10:55
#1

Läckert! 👍


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Varga
2014-09-28 15:31
#2

Åh, intressant (och snyggt)! Det känns ju som att man måste testa det bara för att, om inte annat ^^

kanin och häst
2015-01-01 22:00
#3

Måste testas!

Ett liv utan djur är inte värt att leva

Cert
2015-01-01 22:19
#4

Går det att äta ägg som kokat över en timme?

tlover
2015-01-02 08:07
#5

#4 Det går det, som sagt det finns Kinesiska recept där man kokar det i över ett dygn.

l'm back

tlover
2015-10-09 08:14
#6

Petar upp denna för äggets dag

l'm back

Annons:
tlover
2017-04-12 11:33
#7

Glöm inte teäggen till påsken

l'm back

tlover
2017-04-13 10:06
#8

Nu sprids receptet ännu mer (japp dom fick tillåtelse att använda min bild och så)

https://www.epochtimes.se/Prova-kinesiska-teagg-i-pask

l'm back

ApanAnn
2017-04-14 10:45
#9

Jag brukar använda lapsang, soja, en stjärnanis och några sichuanpepparkorn. Fast jag kokar inte lika länge i slutändan.

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!

tlover
2017-04-14 11:11
#10

#9 Jag får testa det nån gång. 

Jag funderar också om man kan göra en lättkokt variant om man bara låter det dra i te/soja/krydd blandningen. Det blir väl inte riktiga teägg men kanske något försvenskat

l'm back

TatsuOni
2017-04-16 13:23
#11

Tesmaken är väldigt svag men ändå där, även om det smakar mer utav sojan.

Skulle gärna koka dem lite längre, men våran spis är så värdelös att kanske en halvtimma småkokar den och sedan så kokar det hel plötsligt för fullt…


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

ApanAnn
2017-05-10 11:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#12

Härom dan gjorde jag temarinerade ägg. Jag kokade ägg i ca 7 minuter. (Kokar upp lite vatten med kalla ägg i, vrider ned till ettan och tar tid från att vattnet kokar. Vatten halvvägs upp på äggen ungefär. Funkar på 2-3 ägg) Samtidigt som jag startade äggen gjorde jag början på marinaden: Lapsang souchong, kanske 3-4 matskedar En stjärnanis 5-6 korn szechuanpeppar Hällde på ett par deciliter kokande vatten När äggen var klara spolade jag med kallt vatten och de fick sedan ligga i vatten med lite is. Marinaden hade svalnat lite men fick även den en isbit. Jag knäckte skalen lite och lade ned i marinaden med skal och allt. Sedan skvätte jag i lite kikkoman sojasås och mirin. Lite vatten blev det också för att täcka äggen helt. Äggen fick en ganska diskret marmorering som tyvärr försvann helt när jag skalade och lade tillbaka dem i lagen en stund. De skulle antagligen ha behövt dra längre. Det ägg som blev över lade jag i en ziplockpåse med avsilad marinad. Idag, 1,5-2 dagar senare kom jag på att jag hade ett ägg kvar. Inte så estetiskt tilltalande, men så gott!

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!

TatsuOni
2020-04-11 11:42
#13

Ett gott alternativ till målade ägg i påsk🙂


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Annons:
TatsuOni
2022-03-24 14:15
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Måste göra ett nytt försök i år! Till skillnad från första gången jag testade så har vi en bättre spis, som kan hålla en lägre Temperatur 😁

Och så får det nog bli ankägg den här gången 😁


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Upp till toppen
Annons: