Tesorter

Gen mai cha

2015-03-31 09:36 #0 av: tlover

Gen mai cha är ett Japanskt te som är ganska ovanligt på det sättet att den är inte neutral utan smaksatt. Det är däremot ett populärt te både i Japan och Sverige.

Gen mai cha är ett populärt te i Japan som består av ett grönt te (cha), ofta Bancha eller Sencha och rostat ris (genmai).

Gen mai cha smakar ganska speciellt men jag har märkt att många som inte gillar Japanska teer gillar ändå gen mai cha. Smaken är svår att beskriva men den påminner lite om popcorn (därför dricker jag den gärna till popcorn) och passar till mat då smaken inte försvinner i smaken av maten som ett finare neutralt te skulle göra. Det passar speciellt bra till sushi, särskilt om man inte gillar smaken av fisk så mycket då den mildrar smaken av fisk.

Det rostade riset i gen mai cha döljer ofta eventuella sämre smaker i ett te och det är antagligen för att dryga ut det dyra teet som man började göra gen mai cha.

Myten om uppkomsten

Historien berättar att det fanns en tjänare som hette Gen mai i en samurajs hushåll. När Gen mai skulle servera te till sin herre så råkade det ramla ut några rostade riskorn ur ärmen på Gen mai. Samurajen blev då arg och högg huvudet av Gen mai.

När samurajen sen smakade teet så märkte han att smaken var utsökt och för att hedra den döda tjänaren så döpte han teet efter honom och så fick vi Gen mai cha.

Källa: te från sencha till lapsang

Anmäl
2015-04-03 13:43 #1 av: VildaVittra

Ja, men det gottgjorde ju halshuggningen att få teet döpt efter sig. Skrattar

Vad hjälper det mig om jag hatar dig? Det rör dig inte i ryggen – men jag mår dåligt. Så, medvetet eller omedvetet så gör jag inte det.- Hédi Fried, överlevande från Auschwitz

Anmäl
2015-04-03 13:50 #2 av: tlover

#1 I Japan skulle det inte förvåna mig om man ansåg det, i alla fall på den tiden

Anmäl
2015-04-06 21:09 #3 av: Garm

En liten fråga om Gen mai cha. Det du har på bilden är ju såklart ett Gen mai cha, men till skillnad från det jag har så är det utan poppade riskorn. "Ska" ett Gen mai cha vara utan dessa poppade riskorn? Eller hur ligger det till?

Anmäl
2015-04-06 21:13 #4 av: tlover

#3 Teet på bilden har också poppade riskorn men det kom bara inte med på den lilla delen som jag hade på bild. Glad

Jag tror nog de flesta gen mai cha har poppade riskorn i.

Anmäl
2015-04-06 21:26 #5 av: Garm

#4 Tack för svar. Då behöver jag inte fundera mer. Det var nämligen någon som sa att poppade riskorn tyder på ett "sämre" te

Anmäl
2015-04-06 21:33 #6 av: tlover

#5 Det kan väl vara så men det är inte nått jag läst eller hört. Själv har jag inte märkt nån skillnad.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.