Annons:
Etikettertesorterartiklar
Läst 5199 ggr
tlover
3/31/15, 9:36 AM

Gen mai cha

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Gen mai cha är ett Japanskt te som är ganska ovanligt på det sättet att den är inte neutral utan smaksatt. Det är däremot ett populärt te både i Japan och Sverige.

Gen mai cha är ett populärt Te i Japan som består av ett Grönt te (cha), ofta Bancha eller Sencha och rostat ris (genmai).

Gen mai cha smakar ganska speciellt men jag har märkt att många som inte gillar Japanska teer gillar ändå gen mai cha. Smaken är svår att beskriva men den påminner lite om popcorn (därför dricker jag den gärna till popcorn) och passar till mat då smaken inte försvinner i smaken av maten som ett finare neutralt Te skulle göra. Det passar speciellt bra till sushi, särskilt om man inte gillar smaken av fisk så mycket då den mildrar smaken av fisk.

Det rostade riset i gen mai cha döljer ofta eventuella sämre smaker i ett Te och det är antagligen för att dryga ut det dyra teet som man började göra gen mai cha.

Myten om uppkomsten

Historien berättar att det fanns en tjänare som hette Gen mai i en samurajs hushåll. När Gen mai skulle servera Te till sin herre så råkade det ramla ut några rostade riskorn ur ärmen på Gen mai. Samurajen blev då arg och högg huvudet av Gen mai.

När samurajen sen smakade teet så märkte han att smaken var utsökt och för att hedra den döda tjänaren så döpte han teet efter honom och så fick vi Gen mai cha.

Källa: Te från sencha till lapsang

l'm back

Annons:
VildaVittra
4/3/15, 1:43 PM
#1

Ja, men det gottgjorde ju halshuggningen att få teet döpt efter sig. 😃

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

tlover
4/3/15, 1:50 PM
#2

#1 I Japan skulle det inte förvåna mig om man ansåg det, i alla fall på den tiden

l'm back

Garm
4/6/15, 9:09 PM
#3

En liten fråga om Gen mai cha. Det du har på bilden är ju såklart ett Gen mai cha, men till skillnad från det jag har så är det utan poppade riskorn. "Ska" ett Gen mai cha vara utan dessa poppade riskorn? Eller hur ligger det till?

tlover
4/6/15, 9:13 PM
#4

#3 Teet på bilden har också poppade riskorn men det kom bara inte med på den lilla delen som jag hade på bild. 🙂

Jag tror nog de flesta gen mai cha har poppade riskorn i.

l'm back

Garm
4/6/15, 9:26 PM
#5

#4 Tack för svar. Då behöver jag inte fundera mer. Det var nämligen någon som sa att poppade riskorn tyder på ett "sämre" te

tlover
4/6/15, 9:33 PM
#6

#5 Det kan väl vara så men det är inte nått jag läst eller hört. Själv har jag inte märkt nån skillnad.

l'm back

Annons:
Garm
4/6/15, 9:41 PM
#7

#6 Ok. Jag har inte heller märkt någon skillnad och har köpt Gen mai cha från tre olika källor. Tycker de har smakat lika alla tre. Fast de kan ju ha kommit från samma källa alla tre från början, det vet jag ju inte. Gott är det iaf 🙂

Pyttelite
1/20/18, 8:56 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Så var det dags att testa årets första Japanska Te och det blev ett Te baserat på Sencha Gen mai cha.

Det ser roligt ut i paketet med de rostade rispuffarna och det doftar väldigt speciellt nästan lite stekt.

Utseende är svagt gröngult - mot lime. Mitt Te innehöll lite små tebladspartiklar - säkert ett tecken på att tesilen varit lite grov.

Smaken är mycket grön men ändå ganska matig - trevligt men jag känner att här behövs doft- och smakträning.

Hur ser det ut finns det standardiserade smakschema för Te precis som för vin?

Jag vet inte om temperaturen var så exakt men jag provade teet med en bryggtid kring 2, 3 och 3++ minuter.

Hur funkar det med teer generellt och specifikt Japanska? Tillsätter man något till dessa teer t ex mjölk eller grädde eller är det strängeligen förbjudet om man ska följa traditionen?

Tack för tipset! Ska prova vidare med de andra teerna snart!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


tlover
1/20/18, 9:49 PM
#9

#8 Det finns tex smakhjul för Te, men även ett smakhjul har ju inte alla smaker som kan finnas i Te

Jag har denna eftersom jag har deras app.

Exakt vad sin menas med standardiserat smakschema som med vin vet jag inte däremot eftersom jag inte dricker vin. Men förutom smakhjulet så finns det smaker som har olika namn, tex kan du kolla mer på artikeln om Cupping.

I Japan så dricker man teet som det är utan mjölk eller sötning. Då jag aldrig sett någon mening att söta japanskt Te och dessutom aldrig varit sån att jag haft mjölk i Te förutom i Matcha latte på senare tid så har jag ingen aning om det passar.

Det går att brygga japanskt bladte ceremoniellt eller mer avslappnat beroende på vad man vill.

Annars något som är generellt med Japanska teer är att det ska vara låga temperaturer (70 grader oftast. Ibland 40 och då och då 80 men det är nästan mer sällan än 40. 40 grader gäller dock gyokuro). Dessutom är det ofta relativt kort bryggtid och ofta så häller man av omgång nummer 2 och 3 direkt till skillnad från många andra teer där man låter det dra längre och längre men undantag finns även där.

l'm back

Pyttelite
1/20/18, 10:07 PM
#10

Tack för all information! 

Det var ett smakhjul som jag tänkte på - heter bara lite olika och smakerna är i sig säkert ungefär domsamma fast Te smakar Te och inte vin. 🙂 Tack för länken mycket informativ och bra!

Jag förstod att temperaturen inte skulle vara så hög. Just för detta teet rekommenderades 80 grader och 3 minuter men jag vill ju gärna prova mig fram och förstå vad som inte är bra och vad som är bra. 

När det gäller Temperatur blir det en höftning även där eftersom jag inte har ngn bra termometer. Det som att man måste prova sig fram för att förstå vad som är optimalt.

Förstod inte riktigt det där med trestegsbryggning förrän du berättade. Kan mycket väl tänka mig att ha detta Te som måltidsdryck för Sushi som isig har mängder med variationer.

Jag tyckte att doft och smak var väldigt angenämt även om det var nytt för mig. Nu hoppas jag bara att jag ska se bättre och dessutom bli kreativ. 😃

Får snart anmäla mig till en kurs så att jag kan lära mig på riktigt!


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Upp till toppen
Annons: