Annons:
Etiketterhistorik-traditionerartiklar
Läst 5211 ggr
tlover
2015-05-19 11:44

Cha no yu

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Cha no yu är den Japanska teceremonin. Som den ser ut nu utvecklades den på slutet av 1500 talet och början av 1600 talet. Cha no yu har många olika skolor men kort är det att man vispar matcha i hett vatten.

Cha no yu är väldigt detaljerat men det finns många olika skolor så jag kan bara beskriva cha no yu generellt men jag kan iallafall ge en liten bild om hur cha no yu går till. Eftersom det finns olika skolor i hur man gör cha no yu kan det som jag skriver nu inte stämma med vad du varit med om eller läst om.

Ceremonin

Det börjar med att du som gäst får en inbjudan om att komma på en Teceremoni. När du eller ni om det är flera gäster kommer till tehuset så väntar man först i väntrummet i den yttre trädgården. Den yttre trädgården kan/bör dessutom inspekteras.

Sen så bjuder värden in dig och eventuella övriga gäster till den inre trädgården där gästerna utför en rituell handtvätt (och även tvätt av munnen vid vissa ceremonier).

När du kommer fram till tehuset så tar du av dig skorna sedan går huvudgästen in genom ingången, som är så låg att alla måste krypa på knäna/buga sig djupt varesig man är bonde eller samuraj.

När gästen kommer in i terummet så går han eller hon fram till tokonoma som är en slags fondvägg där en blomma (chabana) eller ett stycke fint skrivet kalligrafi hänger (eventuellt står om det är en chabana). Där bugar sig gästen än en gång (efter att ha beundrar chabana/kalligrafin) och går och sätter sig på sin plats.

Sedan upprepar andra gästen, tredje gästen osv proceduren tills alla gäster är på plats.

Vanligtvis så är det inte så många gäster på en Teceremoni både för att rummen ofta är små och för att värden ska kunna koncentrera sig på att ta hand om varje gäst så bra som möjligt (vilket ju blir näst intill omöjligt med många gäster.

Från och med nu kan ceremonin antingen vara en enkel ceremoni med bara det tunna teet (usucha) till några sötsaker (wagashi) eller så gör värden en mer avancerad och längre ceremoni då värden först serverar det tjocka teet (koicha) gärna med en liten (ofta helvegetarisk) måltid efter, sedan tas en paus så att värden kan städa upp och sedan serveras usucha.

Det är också en hel procedur då man dricker teet tex så ska man erbjuda ”gästen under sig” (så är man huvudgäst så är andra-gästen ”gästen under sig”) teet före man dricker det. Den gästen ska då artigt säga att du som erbjuder teet ska dricka först.

Gästerna ska också beundra skålen och tillbehören innan han eller hon dricker teet (ljudligt och sörplande). Men allt detta ska värden hjälpa gästerna med om dom inte vet.

Olika terum ger olika ceremonier

###

bild: Yōshū Chikanobu

Det finns olika stilar av terum, det finns tex Sho in och So an stilar där man på klassiskt Japanskt sätt sitter på golvet, eller rättare sagt på tantamimattor. Nuförtiden finns det ocksåRyurei stil på terum då man faktiskt sitter på stolar eller bänkar. Den senare är populär band äldre Japaner och även västerlänningar som har svårt att sitta på knä i längre perioder.

Det finns också olika storlekar på terum allt från 1½ tantamimatta till 8 tantamimattor är relativt vanligt men vanligast är dom som är 2-3 tantamimattor stora, antalet gäster brukar då anpassas efter terummet. Det finns även andra skillnader tex om det är Kakoi (avskärmat rum) eller Skiya, om det har en inbyggd eldstad eller en lös, eller om terummet har ett fristående kök (Mizuya) eller ett i terummet. Men dessa har inte alltid lika stor betydelse för gästen.

Massor av missade detaljer

Det finns även massa detaljer som jag inte tagit upp och som jag inte kommer att kunna ta upp, det finns riktlinjer om hur värden ska vika servetten (chakin), hur värden ska vispa teet, hur gästen och värden ska gå i rummet osv osv men det är omöjligt att få ner det i en artikel särskilt eftersom det kan skilja sig mellan olika skolor.

Att vara med på en teceremoni

För att vara med på en Teceremoni behöver du inte åka till Japan. Det finns ett tehus i Stockholm (Zui-ki-tei) där Japanska thesällskapet brukar ha ceremonier på sommaren. Du kan också bara besöka tehuset vit etnografiska muséet utan att vara med på en Teceremoni.

Du behöver inte oroa dig om du inte kan alla saker som du som gäst gör vid en Teceremoni, det är värdens uppgift att guida dig.

Mer om cha no yu

Det finns redan några artiklar som är kopplade till cha no yu, tex den om teträdgården (roji), om teet (matcha) och om raku keramiken (den keramik som oftast används i cha no yu.

Du kan också läsa om cha no yu i boken ”The japanese tea ceremony, Cha-no-yu” av A.L. Sadler.

Ovan är ett litet videoklipp om cha no yu

Källa: Böckerna ”Tha japanese tea ceremony, Cha-no-yu” och ”Te, från sencha till lapsang” och egen erfarenhet.

Foto: Huvudfotot är taget av Adrianofrån wikimedia commons enligt creative commons 3.0

Bild nummer två är också från wikimedia commons

l'm back

Annons:
tlover
2018-01-17 16:58
#1

Puttar upp denna artikel med tanke på månadens tema för alla mobilsurfare 🙂

l'm back

Upp till toppen
Annons: