Tips och råd

Cupping

2016-03-13 19:16 #0 av: tlover

Cupping är en metod att testa te som vanligtvis används av importörer och inköpare av te för att kontrollera kvalitén och smaken på teet innan köp.

Det finns två olika sätt att använda cupping, den ena är att riktigt testköra det. Att brygga det i hett vatten länge för att kunna få fram alla smaker (även dåliga).

Den andra är att brygga teet mer likt så som en privatperson kommer att brygga det vilket innebär en kortare tid och (oftast) vid en svalare temperatur.

"Riktig testkörning"

Den första metoden som kallas "Trial by fire" på engelska går till så att man använder 2g te i 100ml 100 grader varmt vatten i 6 minuter. Sedan hälls teet upp i en skål.

Detta sker i ett speciellt cupping set som ser ut som en kopp med ett lock (med sil i locket), en skål och en sked. Skeden är till för att smaka på teet, då det ofta gäller stora mängder så dricks inte allt te upp utan det mesta spottas ut.

Därefter så kontrolleras de torra tebladen, de blöta tebladen, utseendet på drycken och smaken på drycken. Men det viktigaste att kontrollera är

  • Vilken färg är teet ?
  • Hur doftar teet ?
  • Hur smakar teet?

"Privatpersonmetoden"
Exempel på cupping

Vid den här cuppingen så används olika temperaturer och tider för olika teer. Dessa är för första bryggningen.

Grönt och gult te: 71 grader i 1 min
Vitt te: 82 grader i 2 min
Oolong: 88 grader i 1½min
Svart te: 96 grader i 1 min
Pu-erh: 100 grader i 30sek

Mängden te som används är 3g och mängden vatten 235ml.

Även denna gång använder man ett cupping set och häller av teet då det bryggts färdigt.

Här kontrollerar man främst

  • Vilken färg är teet?
  • Vad doftar teet?
  • Hur smakar teet?
  • Hur många omgångar kan man brygga teet?

De torra och blöta bladen.

De torra bladen kontrollerar man färg, doft, utseende, storlek och konsekvens (om alla blad är lika stora) på.

De blöta bladen kontrollerar man färg, doft, utseende, plockmetod mm.  på

Det går att få fram massor av information genom att kolla på bladen och inte bara den färdiga drycken på.

Drycken

Drycken kontrolleras på doft, utseende och smak.

Först kontrolleras doft och smak. Ett te kan, även om det är osmaksatt lukta och se väldigt olika ut.

Även smaken är olika, särskilt mellan olika bryggningar. En del av smaken är också att känna hur teet känns i munnen (strävt, krämigt oljigt etc) Det finns massor av olika beskrivningar av hur te kan smaka. Tex

- Läder
- Rök
- Mossa
- Alger
-Honung
-Bär m.m

En mer utförlig lista finns här

För vem?

Alla kan egentligen testa cupping även om det främst används inom teindustrin. Cupping kan därmeot vara kul att testa för alla. Man behöver inte en riktigt te cupping set utan kan tex använda en gaiwan och en skål eller bara en kopp, sil och skål. Bara du följer beskrivningarna. Det kan vara en riktigt kul lek att se vilka smaker som man känner och om det är olika mellan olika bryggningar.

Det kan vara värt att veta att vanligtvis så spottas teet ut (eftersom det ofta gäller stora mängder) men testar du på ett te hemma så behöver du inte spotta ut det.

Källa: Boken "Te" och hemsidan world of tea

Anmäl
2016-03-13 23:34 #1 av: tlover

En kort film om cupping

Anmäl
2016-03-14 00:16 #2 av: Sabinan

Cupping fick vi se och prova en gång när jag var i Afrika och besökte ett teplantage/tefabrik intressant och lärorikt Glad

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.