Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (11) Senaste inläggen

Sajtinfo, önskemål och synpunkter Svart te Grönt te Övriga tesorter Rooibos och honeybush (rött te) Övriga örtteer Övrigt terelaterat Tips och råd Tetillbehör Recensioner och rekommendationer Te och hälsa Historik och traditioner Tenyheter Tävlingar, kluringar och sajtlekar Tilltugg, mat och bak OT - Utanför ämnet Andra iFokus-sajter
Tips och råd

Låta teet dra flera gånger

2016-03-14 00:00 #0 av: tlover

Te gör sig bäst andra omgången, så ser man iallafall på te i Kina. Jag måste nästan hålla med. De flesta teer smakar inte bäst första gången utan andra, tredje eller fjärde gången.

De flesta teer går att använda flera gånger. Svart te är det enda te som oftast bara går att låta dra en gång.

Olika smaker, färger och dofter

Varje omgång smakar olika från den ena omgången till den andra. Tex Sencha kyoto som har en gräsig smak första och andra omgången får en mild anis/lakrits ton efter det.

Ett annat exempel är att från ungefär fjärde omgången av pu-erh så smakar det knappt pu-erh längre utan svart te.

Öka tiden eller häll direkt

då du ska använda ett te flera gånger så får du oftast öka tiden som teet får dra mellan omgångarna. Vanligtvis 10sek-2min. Tex då jag dricker mitt morgon pu-erh så drar första omgången 3 min, andra 5 min, tredje 7 min, fjärde 10 min och femte 15 min.

Många japanska teer ska man däremot hälla av teet direkt. tex finare sencha eller goykuro. Har du inte testat tidigare så kan du ofta se det på färgen. Blir teet grönt direkt så kan du hälla av det.

Varmare med tiden.

En annan sak som tjänar på att ökas är temperaturen. Första och andra omgången ska helst vara samma men sedan kan du oftast höja med 5-10 grader per omgång.

Olika teer dra olika många gånger.

Vissa teer tex svart te och de flesta örtteer kan oftast bara användas en gång. Andra tex oolong eller pu-erh kan dra 5 gånger eller mer. Det är också skillnad mellan de olika tesorterna. Det finns tex svarta teer som kan dra många gånger (ofta Darjeeling) och oolong som kan dra relativt få.

Det är också vanligt att sämre teer inte kan dra lika många gånger, desamma gäller smaksatta. Medan osmaksatta och finare teer ofta kan dra flera gånger.

Ekonomiskt och praktiskt

Eftersom ett te kan dra flera gånger så blir det automatiskt billigare. Du får ju dubbelt (eller mer) ut av ditt te.

Att få det att funka praktiskt är en annan femma. Tebladen ska helst användas upp samma dag. Ett knep är att brygga i en liten tekanna på 1 max 2 dl. Då kan du få ut det mesta av teet utan att behöva springa på toa hela tiden.

En till viktig sak är att låta bladen vara torra mellan omgångarna. De behöver inte torkas men de ska inte ligga i vatten.

Anmäl
2016-06-02 20:03 #1 av: tlover

Även  kallbryggt iste kan man låta dra flera gånger har jag märkt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.