Annons:
Etiketterhistorik-traditionerartiklar
Läst 3229 ggr
tlover
2017-01-10 14:09

10 saker du (kanske) inte visste om teets historia

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kan du mycket om teets historia? Om inte kanske du ska kolla in dessa 10 roliga och spännande saker om teets historia som många inte vet.

  1. Första teet i Europa var inte svart utan grönt: När teet först kom till Europa fanns inte ens Svart te utan det var Grönt te som såldes i Europa. Det svarta teet blev mer populärt när det kom bland annat för att det höll längre vilket passade de långa trasporterna till Europa.
  2. Malt Te kom från Kina: Matcha är populärt idag. Nu räknas det som Japanskt men visste du att i början så var det kineserna som malde teet för att sedan vispa med vatten för att dricka. När kineserna slutade med det och började dricka bladte så fortsatte helt enkelt japanerna med att mala teet som till sist blev en del av deras Teceremoni och Matcha som man känner till det idag.
  3. Te har använts som pengar: Te har tidigare använts som pengar på sina platser. I tex Tibet så var Te en valuta ända fram till Kina tog över makten
  4. Te kom till England med en Portugis: I början var Te inte populärt i England, men när den Protugisiska prinsessan Katarina av Bragaca gifte sig med kung Karl II så hade hon med sig en kista Te i sin hemgift. Hennes tedrickande spred sig till adeln och sedan till resten av befolkningen.
  5. Använt i minst 2200 år: Det sägs att Te har använts i minst 5000 år, några konkreta bevis har man däremot inte förrän på 220 talet fkr då Te nämns i ett dokument om en ny skatt på Te och fysiskt bevis finns från bara 100 är senare då man har hittat Te i en kejsares grav som grävdes ut på 90 talet
  6. Medicin, mat, offergåva före dryck: Te användes som Medicin, mat och offergåva långt före det användes som en dryck. Det var först på 600 talet i Kina som tedrickandet började ta fart.
  7. Falskt Te från Ryssland: Ryssarna har älskat Te från första koppen men förr var Te väldigt dyrt då transporterna var långa och dyra. Det löste man snabbt i Ryssland genom att börja göra falskt Te av mjölkört som såldes svart i stor skala. Vissa tehus i Ryssland sålde dubbelt så mycket Te som dom köpte in.
  8. Kungahus gav gradering på te: I början var det Holländarna som var de stora importörerna av Te till Europa och det är från deras kungahus som en av teets finare betcäkning Orange kommer ifrån.
  9. Smuggelgods: I början hade Kina monopol på teodling och deras odlingar och tillverkningssätt. Därför fick både japanerna och Europeerna smuggla ut frön och plantor för att kunna odla själv.
  10. Te var poppis i Amerika: Tidigare så var det Te som dracks i mängder i Amerika istället för kaffe. Fram till Boston tea party var teaparys jättepopulärt i Amerika men när frihetskriget började med bojkott av Brittiska varor (bland annat te) så blev Te impopulärt och kaffe tog senare över teets tidigare popularitet.

Hoppas du lärde dig något nytt och kul

Källa: Böckerna "Te upptäck, utforska, avnjut", "Te", "Te från sencha till lapsang" och "The ancient tea horse road". Denna artikel pch egen kunnande

l'm back

Annons:
TatsuOni
2018-03-04 10:48
#1

Puttar upp denna som start på månadens tema🙂


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Upp till toppen
Annons: