Annons:
Etiketterövrigt-terelateratartiklar
Läst 3317 ggr
tlover
2017-01-22 16:26

7 udda teer

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Alla teer är ju inte vanligt svart te som man låter dra i kokande vatten utan ibland finns det konstiga, udda och ibland riktigt ovanliga teer som man kan testa. Här kommer några av dom, vissa går till och med att hitta i en vanlig tebutik

  1. Matcha : Kanske inte så ovanligt numer men udda kan det ändå kallas. Det är 

    Matcha

    Grönt te som stenmalts och används i den japanska teceremonin men även i tex matchalatte, bakverk, matlagning eller till och med kosmetika numera.  Matcha vispas istället för att få dra. Nuförtiden finns även vit och lila Matcha som är gjort av vitt respektive lila te

  2. Lila te : Lila te är inte en egen tesort då det kan produceras som olika tesorter 

    Lila te, producerat som pu-erh

    tex som Grönt te eller Pu-erh men det är endast lila teblad som plockas för att göra Lila te. Dessa teblad innehåller en antioxidant som är till för att skydda mot kyla och torka som dessutom är nyttig och ger en egen smak till teet.

  3. Lagrat te: Vanligtvis är Te något som ska drickas upp inom senast ett år efter att man köpt det men det finns undantag. Pu-erh tex blir bättre med åren som amn till och med kan lagra själv och det finns även vissa lagrade Oolong och Grönt te.

  4. Kukicha : Te görs ju vanligtvis av tebladen av tebusken (Camellia sinensis) men kukicha från Japan görs istället med hjälp av stjälkarna och även ibland vissa blad.

  5. Hojicha : Grönt te med toner av kaffe? Nej jag skämtar inte. En klassisk tesort till från Japan är Hojicha, vilket är Grönt te som rostats efter torkningen, vilket ger toner av bland annat kaffe. 

  6. Blommande te (se löpsedelbild) : I början ser det ut som en liten boll eller svamp, men när det läggs i hett vatten slår det ut till en vacker blomma. Blommande Te är ett konstverk från Kina som handknyts och görs av exempelvis grönt, vitt eller Svart te.

  7. Pressat te : Visst Te, vanligtvis Pu-erh pressas till platta kakor, "fågelbon" eller andra former. Det kan både göra i maskin eller för hand och gjordes från början för att underlätta transport

Pressad Pu-erh i brickform

Såklart finns även fler udda teer men dessa är några som jag dessutom har testat och inte bara läst om

l'm back

Annons:
Cochon
2017-01-26 23:20
#1

Hur skiljer sig Kukicha i smaken från vanligt Te så att säga?

Söker du ett annorlunda armband? Eller kanske ett mobilfodral eller en rem? Kolla gärna in på min shop eller skicka iväg ett PM.
Glöm inte gilla min facebook sida för mina trådar. 👋

tlover
2017-01-27 07:54
#2

#1 Japanska teer har ju ofta toner av hav, alger eller fisk medan kukicha har mer örtiga toner och mildare smak. Det är ingen superskillnad kanske men värt att testa särskilt om man vill dricka japanskt Te men tycker att andra japanska teer smakar för mycket "fisk" (som min man tycker). 

Sen skiljder sig såklart smaken åt mellan olika kukicha, jag har tex testat både rostad (på samma sätt som hojicha) och orostad kukicha

l'm back

Upp till toppen
Annons: