Annons:
Etiketterövrigt-terelateratartiklar
Läst 5749 ggr
tlover
2017-08-23 18:59

Kombucha

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är Kombucha? Hur länge har det använts i Sverige? Är kombucha nyttigt? Kan man göra kombucha själv? Det och mer får du lära dig i den här artikeln skriven av AJ på Forsnäs hemman då jag själv har för dålig kunskap i ämnet

Vad är kombucha? 

Kombucha eller volgasvamp som den också kallas är en symbiotiskt kultur med många olika bakterie- och jäststammar som har använts av människor främst i Kina och Ryssland, under tusentals år. 

Genom att låta din kombuchasvamp fermentera Svart te får du en lätt syrlig, smakrik och hälsosam dryck. Allt fler upptäcker hur gott kombucha är, vi använder den som ett alternativ till söta och onyttiga läskedrycker. 

Kombucha är hälsosamt & används som avgiftande, för ökad energi och förbättrat immunförsvar. Det används ofta för att förbättra och stabilisera magfunktionen.

Drack din mormor eller farfar Kombucha? 

Kombucha har funnits i Sverige mycket länge och det finns många berättelser om hur man drack kombucha för att främja hälsan redan under 1800-talet i vårt land. 

På den tiden kallades kombucha för Volga-svamp till norra Sverige kom den från Ryssland, via Finland och till södra Sverige kom den med äventyrslystna sjömän som seglat på de sju haven.

 Det finns berättelser om mormödrar som hade sin kombucha i en kristallskål i finrummet. Ibland lyfte dom försiktigt på ytkulturen/ scobyn (”svampen”) som låg som ett lock över kombuchan och tog en liten klunk för att stärka hälsan. 

Andra berättar om att dom blandade ut kombuchan med vatten och använde som måltidsdryck. Redan på den tiden märkte dom att kombucha tar bort sötsuget!

Vad säger vetenskapen? 

De senaste 15 åren har det forskats mycket om kombucha i västvärlden och vetenskapens fynd stödjer de kunskaper som fanns från förr i tiden! 

Kombucha-bryggningen bildar mängder av nya näringsämnen. Te blir mycket nyttigare när det blivit kombucha. 

Det skapas flera olika nyttiga b-vitaminer och tiotals olika organiska syror och aminosyror som alla är nyttiga för kroppen på olika sätt. Kombucha-processen utvecklar också massor av antioxidanter som inte finns i teet från början. 

Att dricka kombucha stärker därför hela kroppens inre struktur och hjälper kroppen att rena sig själv. Kombucha får lever, njurar och tarmar att fungera bättre.

Så gör du kombucha

1. Brygg svart, sött Te. Ca 2 tsk Te och 1 dl socker per liter. Låt dra länge, låt svalna till rumstemperatur. (Sila av teet!) 

2. I en ren burk lägger man ner kombuchakulturen ("svampen") och häller i startvätskan*. Sedan fyller man upp med så mycket starkt, sött rumstempererat Te att startvätskan utgör ca 15% av hela mängden vätska. 

3. Täck över burken med ett tätvävt tyg. Glesa tyger släpper lätt igenom fruktflugor. Använd t.ex. en rejäl kökshandduk, eller vår favorit, en microfibertrasa. Fäst runt med en gummisnodd. 

4. Låt stå i rumstemperatur men inte i direkt sol. Vänta! Efter ca 10 dagar smakar det lagom syrligt för att många ska tycka det är gott. Det kan gå snabbare på sommaren eller om burken står varmt, det går ofta långsammare på vintern. 

5. Börja provsmaka redan efter 3-5 dagar genom att sticka ner ett rent sugrör i burken och ta en slurk. Om det inte är syrligt nog så fortsätt provsmaka varannan var tredje dag tills du tycker det smakar bra! Kombuchan är klar när just du tycker den smakar bra. 

*Startvätska är helt enkelt färdigbryggd kombucha. Den är bryggd väldigt länge & är alldeles för sur för att dricka men då är vätskan också helt full av alla dom aktiva organismer som kan skapa ny kombucha.

Den här artikeln är skapad av AJ från Forsnäs hemman och jag har tillåtelse att publicera den här och bilderna.

Vill du lära dig mer om kombucha så kan du kolla in bloggen som AJ har om just kombucha. Det finns också en facebookgrupp om kombucha som heter Kombuchaklubben.

Vill du testa att göra kombucha så behöver du en Scoby/kombuchakultur och startvätska. Traditionellt sett så ska dessa ges bort eller bytas men det kan vara svårt att hitta en hälsosam scoby och även folk som har så att dom kan dela med sig. Har du ingen vän som har en scoby över så kan du köpa ett startpaket på Forsnäs hemman

l'm back

Annons:
[Tuulikki]
2017-08-23 19:10
#1

Spännande! Vi säljer såna på jobbet men har aldrig förstått vad det är. Får kanske prova!👍

Herveaux
2017-08-23 19:25
#2

Intressant läsning!
Måste be maken höra sig för om detta är något som hans norrländska släkt känner igen, speciellt hans kloka finsk/ryska mormor.


// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster

TatsuOni
2017-08-24 11:23
#3

Intressant🙂 Men skulle det gå att byta ut sockret mot någonting annat?


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

tlover
2017-08-24 11:41
#4

#3 Tror inte det då det är ju kombuchans mat. Men jag kan fråga hur mycket socker som är kvar i resultatet om du vill

l'm back

TatsuOni
2017-08-24 11:49
#5

#4 Tack, men jag vågar inte chansa då jag blir så otroligt dålig utav socker. Tänkte att det kanske går med någonting annat sött och kaloririkt som t ex honung…


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

tlover
2017-08-24 19:16
#6

#5 Nu har jag fått svar, jag citerar AJ

"Behöver man brygga på så mycket socker ? Det finns två olika sätt att tänka på detta med sockret. Sockret är ju det som omvandlas till nyttigheter. Utan socker blir det inte heller några organiska syror eller antioxidanter i kombuchan. 

Om du vill undvika socker så låter du helt enkelt kombuchan brygga längre. Då äts sockret upp av bakterierna och jästen i kombuchan och omvandlas. Man kan känna på smaken att kombuchan blir mer och mer sur för var dag. 

Förr i tiden drack man alltid kombucha i små ”huttar” för hälsan, jättejättesurt. Inte alls som många idag gör väldigt sött och kort bryggt. Nästan som att man dricker kombucha som läskedryck. 😉 Du kan också minska på sockret som du häller ifrån början.

 Jag har sett recept med så lite som en halv dl per liter Te. MEN ju mindre socker desto mer ”svälter” man kombuchan, så det man dricker blir inte lika nyttigt. DESSUTOM så blir kombuchan försvagad av halvsvälten och risken för t.ex. mögel och andra problem ökar. 

Så när det kommer till att vilja minska sockermängden i kombucha så blir det lätt så att ”snålheten bedrar visheten”. Man kan bli förledd att tro att man får en mer hälsosam kombucha om man minskar sockermängden, men egentligen får man en kombucha som inte är lika nyttig i slutändan, och som dessutom inte är lika livskraftig, utan rent av lite halvdöd."

"Hur mycket socker finns kvar? Kombucha blir alltid mer sur och får mindre socker med tiden. Efter bara 7-10 dagar har mängden halverats (och den halvan som är kvar har blivit nerbruten till enkla sockerarter med mindre belastning på kroppen). Efter 30 dagar återstår bara knappt 20% och det som då är kvar är enbart de ”bästa” sockerarterna, som bl.a. tolereras bäst av diabetiker. 

Många diabetiker upplever t.ex. att dom kan minska eller sluta med medicinering när dom börjat dricka kombucha. Så man ska inte bedöma sockerhalten i kombucha enbart utefter hur mycket man häller i till att börja med, eller hur mycket som är kvar efter bryggning. 

Det är ett komplext näringstillskott som påverkar många olika delar av kroppens funktioner. Kort sagt, så har ingen vetenskapligt studie någonsin visat på några negativa effekter av att det är socker i kombucha, eller den kvarvarande sockerhalten i kombuchan man dricker. Men det finns många, många studier som visat på hälsoeffekter."

"Kan man brygga på honung, eller rörsocker? Nja, det ”går”, det gör det. MEN ju "smutsigare" sockerprodukt du använder (med andra saker i än just disackarider och fruktos/glukos) desto större risk för att allt går fel och att t.ex. mögel uppkommer eller att man får jästobalans. 

Strösockrets stora fördel är att det är väldigt rent, det innehåller bara disackarider. Orenade sockertyper innehåller många olika växtdelar och även mikroskopiska djurdelar från de insekter som levt i råvaran. Råsocker, rörsocker, kokossocker och muscovadosocker är sorter som våra kunder fått problem med. 

Vi håller precis på med att börja en studie om olika sockertyper och se om vi själva kan upptäcka samma problem som vi fått rapporterat från våra kunder. Med all säkerhet var det väl honung man använde i kombuchans barndom för hundra eller tusentals år sedan.

 MEN ju mer organisk sockerprodukt du använder (med andra saker i än just disackarider och fruktos/glukos) desto större risk för att allt går fel och att t.ex. mögel och jästobalans eller feljäsning uppkommer. 

Vi har också haft bin tidigare och när jag provade lite mer storskaligt så blev det mögel på 2 av 10 burkar, till skillnad mot när vi använde socker. Då handlar det om färre än en burk på 1000. Liiite mindre mögel blev det när vi kokade honungen, MEN då går man ju miste om de nyttigaste effekterna av en av världens bästa livsmedel (rå honung) så då känns det som man …..typ förstör honungen."

l'm back

Annons:
TatsuOni
2017-08-25 10:07
#7

#6 Tack, då står jag över🙂 Efter bara några få sockerkorn så kommer all mat ur mig osmält i ca en vecka + diverse otrevliga Biverkningar för min mage.


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Pådrift?
2022-03-10 15:33
#8

Gammal tråd, men onödigt att starta ny…

Har nyligen börjat med kombucha och är såld. Första satsen blev kanske lite väl mycket vinägerkänsla, men jag vande mig efter några dagar, andra satsen blev för mild. Har fattat det som att det förutom hur länge det står också beror på värmen kallare=surare, och dessa vinägersyror ska vara bra men att själva probiotikan förökar sig mer i värme…
Någon som har erfarenhet/insikt?
Någon som testat på Grönt te?

Om någon fortfarande undrar så är honung bakteriedödande, därför det inte fungerar så bra till kombucha, det tar tyvärr kol på de goda bakterierna med…

Att flyga är att misslyckas med att falla.

TatsuOni
2022-03-10 16:01
#9

#8 Har tyvärr aldrig testat det själv, då jag inte tål socker. Men temperaturen spelar in all jäsning.


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Pådrift?
2022-03-10 16:07
#10

Jo, så klart, men tänkte då lite mer vad det spelar för roll? Hur blir resultatet om t.ex. 19° mot 23°?

Trist med sockerintoleransen 😕

Att flyga är att misslyckas med att falla.

TatsuOni
2022-03-10 16:12
#11

#10 Hm ja nu har jag ju inte testat, så jag kan inte uttala mig om saken direkt. Men jäsningen blir ju snabbare i varmare klimat, så jag undrar om vinägersmaken du fick i första omgången, skulle minska om du låtit den stå längre, eller om den blivit värre 🤔

Du får gärna skriva upp hur du gör och vad resultatet blir om du fortsätter att prova! Skulle vara riktigt intressant, även om det inte är något jag kan göra själv 😁


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Pådrift?
2022-03-10 16:19
#12

Ja, precis. Tänkte testa själv men ifall någon annan redan testat så vore det ju kul att veta. Av öppningstråden uppfattar jag som att det blir surare ju längre det står men funderar på vad temperaturen spelar för roll…

Får prova mig fram lite och återkomma.
😊

Att flyga är att misslyckas med att falla.

TatsuOni
2022-03-10 16:21
#13

#12 Förstår att du undrar. Du har ju gjort mig nyfiken nu också 😋 Olika mikroorganismer trivs ju i olika temperaturer, så det verkar logiskt att temperaturen kan påverka smaken.

Du kanske kan testa två satser på en gång, där du ställer dem i olika klimat? 🤔


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Annons:
Pådrift?
2022-03-10 17:21
#14

Hehe, ja fermenterad mat och dryck är spännande. Har hållit på länge med surdeg och av och till gjort egen fil men kombucha är nytt så nu vill jag lära mig😁

Kommer nog köra på socker då det mestadels "äts upp" men ändå intresserad av vad som kan ha använts som sötningsmedel från början. Kan ju inte varit raffinerat socker för två tusen år sen liksom, och det bör alltså inte ha varit honung heller… Frukt kanske?
Tänkte att när jag fått lite kläm på det så skulle jag kunna testa lite olika.

Att flyga är att misslyckas med att falla.

TatsuOni
2022-03-10 17:52
#15

#14 Håll oss gärna uppdaterade i alla fall 😁


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Pådrift?
2022-03-10 17:55
#16

#15: 👌

Att flyga är att misslyckas med att falla.

Pådrift?
2022-03-29 20:19
#17

Så, nu var det testat. Två satser kombucha, från samma grund och med samma scoby(ier?) En "mor" och en "dotter", båda delade på två. Enda skillnaden var Temperatur. Den ena ca 18-19° och den andra 23-24°.
Den som stått varmare var mycket riktigt mer utvecklad vid upphällningen (tjockare scoby). Idéen att den som stått svalare skulle vara syrligare verkar inte stämma. Den som stått varmt var klart syrligare. Detta beror troligen på att på att bakteriekulturen var mer utvecklad.

Nästa steg är att se om det blir någon skillnad om den som står svalt kommer smaka annorlunda eller ungefär samma när den stått så att scobyn är lika tjock som den som står varmare (ex. 10 respektive 14 dagar eller liknande).
Dvs. försöka uppnå samma mognadsgrad på scobyn men under olika temperaturer vilket då kommer dröja längre för den som stått svalt.

Att flyga är att misslyckas med att falla.

TatsuOni
2022-03-29 20:37
#18

#17 Spännande! 😚 Tack för uppdateringen 😁


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Pådrift?
2022-03-29 23:32
#19

Så lite så ☺️

Att flyga är att misslyckas med att falla.

Pådrift?
2022-04-20 08:43
#20

Okej, så nu har jag testat att jäsa den kombuchan som stått svalare under längre tid. Det blir ju svårt att avgöra hur länge det borde motsvara men utgår från scobyn, dvs. Väntar tills den är ungefär lika tjock. Blir ca en tredjedel längre tid.
Beträffande surhetsgrad var det ingen större skillnad men lite skillnad totalt. Kombuchan som jäst svalt var ungefär lika sur, men ändå något mildare i smaken på något sätt, utan att för den skull var tam, eller mindre smakrik. Till största del verkar detta bero på något mindre kolsyra, men kan ju inte utesluta någon annan kvalitativ orsak, men då måste man nog mäta på molekylnivå 😅
(Mer eller mindre av den eller den syran)

"Brygger" för övrigt på Grönt te nu också. Går finfint 👍

Att flyga är att misslyckas med att falla.

Annons:
TatsuOni
2022-04-20 10:06
#21

#20 Spännande! Kul att du fortsätter att uppdatera oss! 😁

Men på det stora hela, så fungerar alltså både varmare och svalare. Det blir en liten smakskillnad, men den största skillnaden är tiden det tar? 🙂


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Pådrift?
2022-04-20 10:55
#22

#21: Precis.

Tänkte att jag skulle testa lite med annat än socker också. Har själv inga problem, men om kombucha funnits i tusentals år så måste det ju finnas något alternativ. Honung ska ju tydligen inte funka eftersom det konkurera med kulturen, men frukt eller juice eller något sådant borde ju gå?🤔

Att flyga är att misslyckas med att falla.

TatsuOni
2022-04-20 13:37
#23

#22 Om du hittar ett passande alternativ då är jag extra intresserad! 😁

Rent logiskt, så bör ju någonting som kan "mata svampen" som t ex fruktos (fruktsocker) fungera 🤔


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Pådrift?
2022-04-20 13:39
#24

👍

Tänker det med. Fanns ju inte raffinerat socker för 2000 år sen liksom 😅

Att flyga är att misslyckas med att falla.

TatsuOni
2022-04-20 13:42
#25

#24 Sockerbetor och sockerrör har väl funnits länge. Men knappt varit lika utspritt och lättillgängligt som idag och definitivt inte raffinerat.

Man har ju jäst t ex öl och cider på det man hade tillgängligt förr. T ex bröd eller äpplen. Så det bör ju ha funnits "lokala" versioner av kombucha också misstänker jag 🤔


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Pådrift?
2022-04-21 13:42
#26

Sockerbetor är faktiskt ganska nya, de har förädlats fram under 1800-talet. Sockerrör däremot har funnits väldigt länge. Skulle ju kunna vara så att det använts till kombuchan i någon slags råsockerform då…🤔

Honung har ju använts en del, t.ex. till mjöd, men ska ju tydligen inte funka just till kombucha… I alla fall inte i rå form. Om man tar i honungen när teet fortfarande är varmt så kanske det funkar?

Att flyga är att misslyckas med att falla.

TatsuOni
2022-04-21 14:41
#27

#26 Honung förlorar ju förmågan "döda bakterier" när den hettas upp. Så det kanske fungerar att göra kombucha på honung som har hettats upp! Nu när du säger det 😎


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Annons:
Pådrift?
2022-04-21 14:44
#28

#27: borde ju funka iaf 😅
Mister ju lite smak och nyttigheter, men får andra nyttigheter istället, så får man äta honungen rå på annat sätt 😁

Att flyga är att misslyckas med att falla.

TatsuOni
2022-04-21 14:46
#29

#28 Jomen precis! 😎


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Pådrift?
2022-05-20 22:34
#30

Nu är första glaset kombucha gjort på honung drucken. Funkade hur fint som helst och bra smak. Lite lite skillnad, men inte säker jag hade klarat ett blindtest 😅
Andra omgången står på jäsning. Den första hade ju fortfarande en del som var jäst på socker i sig, så får de hur det artar sig från "generation till generation" så att säga.

För att förtydliga. Honungen togs i när teet fortfarande var varmt.

Att flyga är att misslyckas med att falla.

TatsuOni
2022-05-20 22:47
#31

#30 Kul att det verkar fungera! 😊


"Nästan allt går att använda till håret"

Värd för Hår, Träning. Skönhetsrecept, Te, Vikingar, & Medeltiden.

Medarbetare på Sagan om ringen, Hälsa, Goth, Återbruk & Musik

https://tatsu.blogg.se/

Upp till toppen
Annons: