Annons:
Etiketttetillbehör
Läst 4221 ggr
LenaR
2013-05-29 15:13

Gjutjärnstekanna

Jag har precis fått en jättefin Tekanna i present, en grön gjutjärnskanna. Nu undrar jag, ni som är teexperter, ska man använda en gjutjärnskanna på något särskilt sätt eller till något särskilt Te, eller är den som vilken keramikkanna som helst?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Annons:
tlover
2013-05-29 19:11
#1

man kan brygga vilket Te man vill,

dom kommer ju däremot från Japan så jag tycker ju att japanska teer passar bäst 😉

Dom tar inte heller åt sig smak som tex lertekannor gör.

l'm back

LenaR
2013-05-29 20:03
#2

Man kan alltså lättare byta mellan olika Tesorter i den, utan att de tar smak av varandra?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

tlover
2013-05-29 20:05
#3

vad jag har märkt ska den inte ta smak av olika teer, men då dricker jag ju inte smaksatta teer, såna med riktigt mycket smak kanske behöver en extra disk eller så.

Är den glaserad inuti? det borde nästan göra att den ännu mindre tar upp smak.

l'm back

LenaR
2013-05-29 20:49
#4

Det står att den är emaljerad inuti, och att man inte ska ha teer med syra i den, som fruktteer. Så mitt citronte får jag använda i någon annan kanna.

Första bryggningen var iaf god! 🙂


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Zureel
2013-05-30 08:52
#5

Jo jag gillar gjutjärns te kanna min har fungerat utmärkt torkar ur den med en mjuk handduk efter varje användning så att jag är säker på att den är torr, funderar på att köpa en till de är så fina.

Vilket märke har din Te kanna?  jag kan inte minnas att det stod nåt om syror i skötsel instruktionerna till min.


tlover
2013-05-30 12:34
#6

#5 när det gäller gjutjärn så  funkar det också att diska riktigt varmt då torkar den snabbt av värmen.

All gjutjärn löses ju upp lite av syror, därför lagar jag som vegetarian ofta syrlig mat  i gjutjärnsgrytor/stekpannor. Däremot tror jag den inte löses upp lika snabbt om den är emaljerad men allt slits ju med tiden så står det så skulle jag undvika syrligt.

l'm back

Annons:
LenaR
2013-05-30 21:57
#7

#5 Jag vet inte vad det är för märke tyvärr, ser ingen märkning på den.


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Zureel
2013-05-31 05:05
#8

#7 tack för att du kollade, jag var lite nyfiken hur mycket instruktionerna kunde skilja sig mellan märken eller eventuellt även mellan modeller ifall det var samma märke.


LenaR
2013-05-31 19:10
#9

🙂


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

Pelle Långlös
2013-06-06 07:10
#10

Spännande. Har aldrig hört talas om detta innan. Är den inte tung?

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Zureel
2013-06-06 07:18
#11

Det är säkert olika hur folk upplever det visst är den tyngre än en keramikkanna men jag har gjutjärns stekpanna, wook och mortel så det är inget jag tänker på åtminstone.


Pelle Långlös
2013-06-06 07:20
#12

Jag har svårt med gjutjärn pga svaga handleder.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Zureel
2013-06-06 07:23
#13

Passade på att väga min kanna nu den rymmer 1.2 liter och väger 2.095 kg så är den fylld blir det 3,3 kg så inte så bra ifall man är svag i lederna men det finns ju mycket mindre gjutjärnskannor ifall man gillar hur de ser ut och fungerar.


Annons:
tlover
2013-06-06 07:49
#14

Jag har ju mindre Tekannor, mina vägde 700g och 1kg så det beror på hur stora problem du har, den lilla väger nog 1kg som full ungefär.

Jag har också problem med lederna (främst värk för mig men eftersom jag inte använder dom så mkt blir dom svaga) men jag vägrar tyflon så jag har lärt mig hantera gjutjärn ändå 😊

l'm back

Pelle Långlös
2013-06-06 15:23
#15

Jag är väldigt svag i lederna. Stela och ömma händer.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Upp till toppen
Annons: