Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (11) Senaste inläggen

Sajtinfo, önskemål och synpunkter Svart te Grönt te Övriga tesorter Rooibos och honeybush (rött te) Övriga örtteer Övrigt terelaterat Tips och råd Tetillbehör Recensioner och rekommendationer Te och hälsa Historik och traditioner Tenyheter Tävlingar, kluringar och sajtlekar Tilltugg, mat och bak OT - Utanför ämnet Andra iFokus-sajter
Övriga örtteer

Odla örtte

2013-12-10 01:02 #0 av: VildaVittra

Då snön precis lagt sig över Uppsalaslätten så börjar det självklart klia i odlarnerven och jag hamnade på Impecta (tycker de skulle stänga butiken vintertid, för det är faktiskt då jag gör av med mest pengar där) och började fundera i örtteodlarbanorna.

Vilka är växter är smartast att satsa på här i zon 4? Styv lerjord, har egentligen ingenstans där det inte är skugga en stund under dagen.

Någon med tips på något kul, gott och ovanligt?


Vad hjälper det mig om jag hatar dig? Det rör dig inte i ryggen – men jag mår dåligt. Så, medvetet eller omedvetet så gör jag inte det.- Hédi Fried, överlevande från Auschwitz

Anmäl
2013-12-10 01:19 #1 av: Achatina

Kanske nån mynta kan passa? Finns ju massor olika, vet inte hur de klarar sig i zon 4 men ... Tex jordgubbsmynta, bananmynta, äppelmynta... De luktar verkligen vad namnet antyder men vet inte om de smakar så också... 

Har provat att göra en varm äppelmynts dryck med äppelmynta och grannysmith äpple i bitar. Det blev kanske inte så bra som jag hade tänkt mig, men smakerna gjorde sitt i alla fall.

Anmäl
2013-12-10 08:41 #2 av: tlover

pepparmynta växer ju som ogräs även här (zon 7 med fläckar som är lägre zoner) Så det är ju ett tips om du vill förvilda. Det finns en supergod mynta som överlevde vändning av potatislandet så jag har ingen aning om vad den heter men den smakar som after eight.

Enligt Jack Spirico så kan man nästan odla timjan på månen och om man inte kan odla timjan så ska man inte odla (backtimjan då då kan ju förvilda den så du slipper ogräs, solig backe tror jag det är).

Många andra kryddörter är ganska goda (och har medicinska egenskaper)  jag har testat rosmarin, basilika och salvia och dom är ganska goda (jättegoda med honung i).

Citronmeliss, lavendel och kamomill är ju också goda att dricka på kvällen, vi har bara lyckats stort med citronmeliss (det är ju en mynta så den växer som ogräs).

Humle är ju bra att ha växandes för sömnlösa nätter. (blanda med andra örter för humle är beskt kamomill och lavendel kan man blanda det med)

Anmäl
2013-12-10 08:45 #3 av: Achatina

Citronverbena är underskattad, men den växer inte i zon 4 och är allmänt svår. Men ett kyligt fönster skulle den kanske uppskatta.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.