Tips och råd

Göra sitt eget te

2015-04-30 13:20 #0 av: [lottas-kaniner]

Funderar på att göra mitt eget te. Kom gärna med tips och recept.

Anmäl
2015-04-30 13:34 #1 av: tlover

Tänker du örtte eller tänker du att smaksätta te (som i svart te, grönt te, vitt te, oolong, gult te och pu-erh)?

Vill du göra örtte finns det mängder man kan odla och/eller samla in i naturen. Endel har däremot ganska starka medicinska egenskaper så dom bör man inte dricka för ofta (tex en) men vissa kan man ha som en "bas" i en teblandning då dom bara har svaga medicinska egenskaper (tex björklöv).

Själv har jag gjort en "kvällsblandning" med ca 2 delar lavendel, 3 delar kamomill och 1 del humlekottar som var ganska uppskattad här hemma.

Vill du smaksätta te kan du testa att göra Masala chai till att börja med.

Anmäl
2015-04-30 13:35 #2 av: Tant Grön

Jag brukar torka äppleringar med lite kanel på, och blanda med lite torkade svarta vinbär. Om jag har så är det gott att ta i lite torkade havtorn eller rönnbär. Alla som smakat det säger att det är mycket gott.

Har hört att man kan göra ett gott te av rallarosens blad. Man skall visst jäsa dom och torka. Har inte haft tid att prova det själv.

Anmäl
2015-04-30 15:52 #3 av: [lottas-kaniner]

#1 Örtte vågar jag inte göra själv, tänkte mer på som #2 skrev, med svartvinbär, rabarber mm. 

Tack för era tips, skall prova att göra detta.

Anmäl
2015-04-30 16:06 #4 av: tlover

#3 Fast det är örtte Glad

Anmäl
2015-05-01 15:06 #5 av: [lottas-kaniner]

#4 Jag tänkte mer på rallarros och andra blomväxterFörlägen.

Anmäl
2015-05-01 16:00 #6 av: Inkanyezi

Just nu är ju brännässlorna som allra bäst, så det kan vara läge att gå ut och plocka. Man kan göra soppa på dem, men man kan också göra örtte. De går att torka, bara att hänga upp små knippen.

Man plockar - med handskar på - de späda skotten. Nässlorna sprider sig med jordstammar, och lämpligen klipper man dem med sax för att inte rycka upp för mycket av stammarna. Man kan också knipa av skotten man ska ta. Man tar av dem där stjälken fortfarande är mjuk och lämnar jordstammen kvar. Ofta kan man skörda flera gånger.

Anmäl
2015-05-01 20:46 #7 av: Tant Grön

#5 Här i slutet på artikeln står hur man kan fermentera och rosta rallaros till te. http://taffel.se/artiklar/mjolkortens-hemlighet-den-stora-tesvindeln
Det är alltså bladen man använder. Vill du använda blommor, så kan du prova älggräs eller älgört som den också kallas. Eller fläderblom.

Anmäl
2015-05-02 15:25 #8 av: [lottas-kaniner]

#7 Tack för hjälpen,  Jag kan inte använda rallarros eller andra blommande växter, för jag är väldigt allergisk. Men jag  skall prova svartvinbär, rabarber mm

Anmäl
2015-05-02 16:31 #9 av: tlover

#8 Nu på våren är örtte på granskott fantastiskt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.