Tips och råd

"Så här lagar ni te på Ryskt vis"

2016-01-03 22:17 #0 av: tlover

Jag har en gammal Rysk teburk (hur gammal vet jag inte men iallafall från Soviet tiden) och under den står det hur man tillagar te på Ryskt vis. Glad

"Skölj först tekannan med kokhett vatten. Lägg därefter i te (1 tesked te per kopp + 1 tesked för kannan) och häll i 3/4 av det kokande vattnet i kannan. Låt det dra i 5-6 minuter och tillsätt resterande kokande vatten. Rör om med en sked och häll upp det färdiga teet i tekoppar eller - enligt gammal rysk sed - i glas. Låt en sked stå i varje glas och häll försiktigt . Annars kan glaset spricka.
Använd helst en tekanna i keramik eller porslin vid tillagningen. En ryss använder inte en kanna av metall eftersom han anser att metallen förstör både teets färg och dess arom. En äkta rysk tekanna är dessutom försedd med en tehuva för att förhindra att teet avkyls under tillagning."

Citerat från under en teburk som är "Product of the USSR" och importerats av Tubbin & Melander AB

Inte hur jag skulle tillaga te men det te jag smakat från Georgien var inte min kopp te heller.

Anmäl
2016-01-03 22:28 #1 av: Tarotstollan

Kul med den gamla burken. Bryggningen låter ju ungefär som man skall göra i en lerkanna.

Anmäl
2016-01-03 22:30 #2 av: tlover

#1 Förutom tillagningstiden Illamående

Anmäl
2016-01-03 22:53 #3 av: Tarotstollan

Ja, det kanske blir lite starkt för de som inte är vana vid svart te. Ofta drar mitt te så länge eller t o m längre, i kaffekannan tar det ca 10 min innan allt vatten runnit ner.

Anmäl
2016-01-04 06:44 #4 av: tlover

#2 Jag dricker pu-erh dagligen och det är starkare än svart te men om det får dra så länge så hett så blir det ju bittert och beskt.

Just det som drar i en kaffebryggare (om det är det du brygger i) drar ju väldigt kort tid, men bara en droppe i taget.

Anmäl
2016-01-09 21:23 #5 av: Leritza

Tror nästan du hittat likadana teburkar som jag har hemma, beskrivningen låter då bekant. Ryssarna kanske hade väldigt svagt te på den tiden, så de behövdes lång dragningstid.

Anmäl
2016-01-09 22:00 #6 av: tlover

#5 Ryssarna gillar starkt te, det är snarare det. Starkt och med tonvis av socker.

Det ska vara ännu starkare om man brygger med en samovar men då späder man teet med varmt vatten.

Anmäl
2016-01-17 20:04 #7 av: Leritza

Är det så, man kanske borde testat nån gång. Har ändå en tendens att glömma bort att jag gjort te. Så kan stå ett bra tag här

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.