Annons:
Etikettertips-rådartiklar
Läst 10657 ggr
Luju
2012-03-08 01:26

Förvara ditt te rätt

Du har köpt ett underbart nytt doftande te, men upptäcker att du inte hinner dricka upp allt inom några veckor, därför kommer här några tips till hur du förvarar ditt te för att bäst behålla smaken och doften.

Trots att Te ofta har gått igenom processer som ska torka den och göra den bruklig för vardagsbruk kan den ändå räknas som en färskvara. Hur ”färsk” den är beror dock på vilken te-genrer man refererar till. Det svarta teet har genomgått alla fyra stadier (läs Artikelserie-tesorter #1 Svart te), medan det vita teet
enbart torkats i solsken (eller i ugn).

Fyra faktorer som du ska undvika att Te kommer i kontakt med är:

  • Solljus (fotolys)
  • Syre (oxidering)
  • Värme
  • Dofter

Största orsaken till att du ka förvara ditt Te rätt är för att smaken och doften ska behållas längre. Ha därför inte ditt Te i kylskåp eller frys, eftersom där finns det starka dofter som teet kan ta efter. Dock ska Te helst vara mörkt och svalt till i ett lufttätt förvaringskärl, till exempel en plåtburk. Vill du ha en finare teburk, se då till att ha en bra förslutning på teet inne i burken, t.ex. i en extra plastpåse. Att enbart behålla teet i de påsarna man får med när man köper teet är därför inte att rekommendera som Förvaring en längre tid.

Ha i åtanke är att de gröna teerna är känsligast eftersom de har mest fukt i sig. Sen kommer vitt Te, Oolong och minst känsligt är Svart te. Här i Sverige har vi relativt torr luft, därför är inte chansen för att teet ska bli mögligt så stor. Så för säkerhetsskull, låt inte teet vara i en fuktig källare och se alltid till att förvaringsburken är helt torr innan du lägger ner teet.

Läs mer om vad som händer med
teet när det utsätts för oxidering
och fotolys här

Källor:

http://www.omte.se/forvaring/
http://www.kraenku.se/te/forvaring/
http://tedoft.se/blog/tag/forvara-te/
http://tebloggen.blogspot.com/2008/08/att-frvara-te.html

Bild:
Fotograf, Fröken Luju
Burken köpt på Presenten i Piteå

Allting händer av en orsak

Värdinna på Återbruk i Fokus

Annons:
tlover
2013-05-13 18:38
#1

Var fick du reda på att vitt Te håller bättre än Grönt te? Jag har hört tvärtom (från nån av mina teböcker tror jag)

Sen finns det ju Te som håller länge tex Pu-erh 😉Jag har Pu-erh som är ca 5 år gammalt tror jag (grön Pu-erh kan hålla i 40 år till och med)

l'm back

Upp till toppen
Annons: