Te i mat och bak

Te i andra variationer

2012-03-10 23:28 #0 av: Luju

För många leder tanken när man pratar om te, att te är till för att dricka och inte så mycket mer. I denna artikel vill jag försöka mig på att ge er andra möjligheter till att bruka te.


cup of tea


Te i mat

Ett av de enklaste sätten att använda te i matlagning är att koka pastan (exempelvis då nudlar) i tevatten. Detta ger pastan en annorlunda smak. Annat att göra med te är glass, smaktillsättning i kakor och i andra maträtter. Det går även att äta av de torkade tebladen innan man tillagat teet, smaken är då lite krispig och smakar lite rostat.

Det japanska tepulvret ”Matcha”, som började användas under den japanska te-ceremonin, har en söt smak i sig och ger en unik smak i efterrätten. Ju finare kvalité Matcha-teet har, ju godare blir smaken.

Det finns ett amerikanskt forum (community) som är dedikerad till just matlagning med te som ingrediens. Sidan heter ”Teachef”, och innehåller amerikanska recept på allt från soppor till kötträtter,
men även ett och annan efterrätts-recept.
Se länk längst ned på denna artikel.

Te i dryck

Att te går att avnjuta som det är,
bara tillsätta rätt tempererat vatten, har nog inte gått någon förbi. Fast det finns fler sätt att avnjuta te i drickform. En varm sommardag kan ett glas med svalkande iste vara ett gott alternativ
istället för glassen.

Te går dessutom att använda som smaktillsats i samband med alkoholhaltiga drycker, dock finns det forskning nu som påvisar att det kan ge bieffekter på levern att blanda grönt te med alkohol.

Te som medicin

I en av historierna om hur te upptäcktes, enligt en kinesisk legend, var det Shennong (en av de tre kejsarna i den avlägsna forntiden) som hittade tebladen. Han åt bladen, och de sägs då ha haft en rensande effekt i hans genomskinliga mage. Shennong använde efter det te-bladen för att neutralisera gifterna hos de växter han prövade.


Även idag används te fortfarande som medicinväxt, trots att användningsområdet för te har vuxit. Nu används det som dryck, istället för att ätas direkt som det är, som det från början gjordes. Grönt te och vitt te är de två tesorterna som innehåller flest antioxidanter eftersom de genomgått minst produktionssteg från färskt löv till färdig teprodukt.

 

Läs mer om..

Recept på te i mat, Teachef
Recept på alkoholhaltiga drycker med te, Cocktailguiden
Om kejsaren Shennong, Epochtimes
Forskning om grönt te och leverbieffekter, Nyfikenvital


Källor

Tekultur
Teachef
Cocktailgudien
Epochtimes
Nyfikenvital
Omte

Anmäl
2012-03-13 21:33 #1 av: Mimmi

En annan rolig grej man kan använda te till är att färga tyger med!

Anmäl
2012-03-14 16:09 #2 av: Luju

#1 Vilket bra förslag. Det borde jag definitivt göra en artikel omkring. Olika sätt att pyssla med te

Anmäl
2019-03-30 09:54 #3 av: Pyttelite

Jag funderar på att marinera kött i te.

Är det någon som provat - ska tebladen hänga med eller är det bryggt te som gäller.

Hur mycket ska man ta? Finns det smaker att rekommendera? Skulle gärna vilja prova mig fram men behöver lite riktlinjer och exempel på lyckade resultat.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.