Tesorter

Tesorter - Rooibos

2012-03-19 16:14 #0 av: Luju

Rooibos är ett slags örtte och används mycket i medicinska sammanhang på grund av sitt höga antal av antioxidanter och inget koffein(/tein). Rooibos växer enbart i Sydafrika, men har fått en stor utsträckning världen runt. Läs mer om denna mångsidiga dryck här.

Vad är rooibos?

Det första man bör veta om rooibos, är att rooibos inte hamnar i samma te-kategori som exempelvis svart te, utan hamnar i kategorin örtte. Detta eftersom rooibos kommer från en baljbuske i Sydafrika vid namn Aspalathus linearis, och inte tebusken Camellia sinensis.

Smaken på rooibos är mild och fruktig. Rooibos inte innehåller heller inte koffein så som många andra teer gör, vilket gör att rooibos med fördel kan drickas på kvällen. Det innebär att detta te behåller sin milda fruktiga smak även om det får dra länge, vilket inte till exempel grönt te gör som blir beskt i smaken när det får dra i mer än 6 minuter.

Orsaker till att rooibos kallas rött te

  • Översättningen av ordet rooibos är röd buske.

  • 1994 blev ordet Rooibos blev ett blev registrerat som varumärke i USA, detta ledde till att Sydafrikas bönder, rooibos exportörer och andra tefirmor i USA fick hitta ett nytt namn till rooibos. Alternativet var att antingen hitta ett helt nytt namn eller att använda det latinska namnet Aspalathus linearis, de valde att börja kalla det för rött te för att inte behöva betala avgift till ägaren av varumärket. American Herbal Products Association bestred dock varumärkesskyddet och i mitten på 2005 beslutade en domstol att registreringen av rooibos som varumärke var ogiltig.

Rooibosbusken Aspalathus linearis och dess historia

Rooibos-busken på har sitt ursprung i Sydafrika, och det enda stället där som rooibosbusken växer fritt är på Cederberg i Sydafrika. Under 1700-talet fick Europa nys om denna baljväxt och det var faktiskt svensken Carl Peter Thunberg som gav rooibosbusken sitt latinska namn år 1772 efter att han varit på besök till Sydafrika.
De första personerna med att dricka rooibos var Khoisan (ett urspungsfolk i Sydafrika).

År 1920 började de första odlingarna av rooibosbusken då det inte längre räckte med att bara Khiosan samlade in materialet till rooibos.
Cirka tvåhundra år efter att Carl Peter Thunberg gett plantan dess latinska namn var det Annique Theron som 1968 upptäckte rooibos lindrande egenskaper. Det var även hon som 1994 lyckades varumärksskydda namnet Rooibos.

Det är under Sydafrikas vårmånaderna blommar busken och gula små blommor slår ut, var och en bärande på en liten frukt. Senare under Sydafrikas sommarmånader januari, februari och mars skördas rooibosbusken för att bli te eller kosmetika. Plantan skärs ner till ca 30 cm och då samlas både blad och stam in för att sen fermenteras på samma sätt som svart te för att få sin djupa röda färg.

 

Grönt rooibos

Precis som att det gröna teet är nyttigare än det svarta teet då det inte genomgått lika många produktionssteg, så är grönt rooibos nyttigare än vanlig rooibos. Det är sättet man jäser rooibosbuskens blad på som skiljer sig åt när man ska producera traditionell rooibos och grönt rooibos. Detta medför att trots att grönt rooibos har en frisk och ren smak, är det mindre sötma i smaken än vad det är i andra rooibosteer. Mängden antioxidanter är 30% högre i grönt rooibos än i traditionellt rooibos.

 

Tillaga rooibos

Till skillnad från svart te som blir godast i vatten på 70-80 grader, ska rooibos tillredas i kokande vatten. Ju fler minuter rooibos får dra i vattnet ju mer smak får du ut. Bra att veta är att rooibos inte får samma sträva smak när det får dra ett längre tag så som te från tebusken Camellia sinensis.

Rooibos användningsområden

-          Kosmetika och skönhetsprodukter

-          Medicinska områden

-          Smaktillsats i matlagning

-          Att dricka rätt upp och ned

 

Läs mer om..
Fermentering - http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4sning
Rooibos i skönhetsprodukter - http://www.rooibos.se/
Annique Theron och varumärksskyddet – http://www.omte.se
Näringsinnehåll i rooibos – http://www.omte.se

Källor
http://www.rooibos.se/
http://www.omte.se
http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4sning
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/138
http://teblogg.se/rooibos/
http://www.taste-africa.com/product_tea_swe.php

Bilder
Bamse 08

Anmäl
2012-03-20 16:57 #1 av: Luju

Ville bara uppmärksamma er på att det kommit upp en artikel om Rooibos nu, för er som mot förmodan missat startsidan på TiF Flört

Anmäl
2012-04-11 07:02 #2 av: Aribigga

Bra artiklar, tänkte precis önska mig en sådan här artikelserie men så hittade jag den Skrattande När kommer nästa del?

Anmäl
2012-04-11 10:17 #3 av: Luju

Denna vecka tänkte jag hinna skriva om vitt te :)

Anmäl
2014-06-01 18:13 #4 av: [MARWAKE]

Bra artikel! Brukar drick Rooibos te hela tiden :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.