Övrigt terelaterat

Plantera en egen teplanta

2012-04-14 20:43 #0 av: Luju

Den här artikeln är skriven på den engelska sidan "1geengeneration" av Melinda Briana Epler. Den beskriver, ur hennes erfarenheter, hur man planterar en egen teplanta. Artikeln är översatt av mig, länken till originalet finner ni längst ner på artikeln.

Jag är helt besatt av iden att odla mitt eget koffein! Jag är beroende, det finns ingen tvekan om det. Och jag älskar verkligen mitt kaffe och te. Men det är inte lokalproducerat. Jag beställde frön förra året, men vi flyttade precis efter att jag planterade dem. Och de kom aldrig upp. Så den här helgen, köpte jag en planta att plantera med min mamma prydnadsblommor. Som en Camellia borde den passa perfekt in!

 

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av den forskning jag gjorde förra året om hur man gror en teplanta….

 

Typer av te

Grönt te, svart te, oolong te och vitt te kommer alla från samma planta. Hör och häpna! De kommer alla från plantan Camellia sinensis blad. Det finns två olika variationer av plantan, Sinensis sinensis och sinensis assamica. Den första har mindre löv och frodas på kalla, höga berg (bland annat i centrala Kina och Japan); den andra plantan är en mycket högre planta och frodas i de lägre höjderna i fuktiga, tropiska områderna (så som Nordöstra Indien och Szechuan och Yunnan provinserna i Kina). Det finns även hybrider av dessa två sorter.

Var växer plantan?

Camellia sinensis är inhemsk i Kina, Tibet och norra Indien. Den stora te växande regioner idag är Indien, Kina, Sri Lanka, Japan, Taiwan, Kenya, Turkiet, Argentina, Tanzania, Malawi, Zimbabwe .... och mycket mer. Det sägs, att du kan gro plantan utomhus i Zone 8 eller högre. Eller om du vill, kan du gro den i ett växthus eller en ”pot” som du kan ta in under vintertid. Det är en camellia  planta, så om du kan gro en camellias, är chansen stor att du kan odla te!

Vad ser det ut som?

De doftande blommorna är vita med gula ståndare inuti. Löven är blanka och mörkgröna, de nya bladen är mycket ljusare. Frukten som plantan producerar är små och hårda, påminner lite om hasselnötter. Fröna är ungefär en fjärdedels tum i diameter. Siensis-plantan kan bli maximalt ca tre meter hög, medan assamica-plantan (tänk Assam träd) är så mycket större: upp till nästan 20 meter. Så, för en trädgård, borde du antagligen fundera på att plantera en siensis.


Hur sköter du om den?

-   Förökning

Du kan föröka teplantan genom att ta sticklingar eller frön. Enligt skötselråden jag fick med mina frön från Whatcom Seed Company: ”Plantera fröna ca 2 cm ner i standard jord som blandats med grov sand". Behåll fuktigheten. Ideala nattemperaturen är 12-13 Celsius, under dagen ca 18 Celsius. Plantan behöver hög luftfuktigher och filtrerad sol. Befrukta plantan ofta. Idealt pH-värde är 5-6.

-   Odling

Plantorna borde vara placerade ungefär en meter ifrån varandra i en solig-halvskuggig plats. Pantera dem så det finns ett hus, en vägg, ett träd, eller något annat som vill skydda plantorna från starka vindar. De bör beskäras vart fjärde år för att återge liv i busken och för att behålla den i en arbetsvänlig höjd.

-   Skördning

Teplantorna genomgår två faser, en grofas och en vilande fas. Den vilande fasen sker under vintern, så snart som de första skotten dyker upp på våren plockas de för att göra te. I varmare klimat, kan skotten växa nytt flera gånger per år. De två översta bladen och de nya knopparna är som plockas vis varje skördning.

Här kommer den knepigaste delen för hemmaodlarna: att odla te från ett frö tar tid. Om du odlar en teplanta från ett frö kan det ta upp till tre år innan din planta är färdig för att skördas för första gången. Så tills vidare, tänk på ditt inköp som en investering, och ett experiment, eller bara som en fin planta. Om det känns som att det tar för lång tid, kan du alltid bara köpa en färdig planta och plantera.

Vid rätt förhållningar, kan en teplanta gro och producera te i 50-100 år. De äldsta vilda teplantorna man hittat har varit så gamla som 1,700 år.


Läs orginalet
här


Läs mer om..

Forumtråd kring USA zoner vs. Svenska zoner: Alltomträdgård
De olika zonerna: Trädgård.org
Plantan Camellia Siensis: Omte

 

 

Bilden är från orginal texten


Anmäl
2012-04-14 22:31 #1 av: ks.gerbil

va roligt! haha skulle gärna men vi i min familj är inte riktigt några trädgårds typer och plantan skulle dö direkt xD men interessant att läsa luju!

Gerbil-hemsidan hittar du R

Anmäl
2012-04-15 03:49 #2 av: Tarotstollan

Vad intressant, vad kul det hade varit att bara gå ut på balkongen och knippsa av några blad och brygga sitt allra egnaste teTungan ute! Men jag bor i lägenhet och balkongen kan bli upp till +30 på sommrarna och på vintern iskall , den är inte inbyggd. Vinden  är i stort  sett lika varm eller kall som det är ute, inget bra för några te plantor. Vad syndRynkar på näsan!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2012-04-15 07:21 #3 av: Aribigga

Man blir ju helt klart sugen på att testa, undrar om man kan gå in på närmaste blomsteraffär och fråga efter en teplanta Flört

Anmäl
2012-04-15 09:58 #4 av: Bamse 08

Intressant läsning!

Fast här är det nog lite för kallt.

Anmäl
2012-04-15 10:36 #5 av: Jofiel

Mycket intressant läsning. Att teet kommer från samma planta hade jag inte en aning om. Jag trodde helt klart att det var en till svart te och en annan till grönt och så vidare.

Visst blir man sugen på att så ett frö och se vad som kommer upp Glad

Anmäl
2012-04-15 11:26 #6 av: Chieko

Brydde mig inte om att läsa hela artikeln men tänkte bara inflika att zoonerna i Sverige inte stämmer överens med deras.

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-04-15 11:33 #7 av: Luju

Tack för synpunkten, Chieko! Har nu lagt till en till länk under "läs mer", som länkar till en diskussionstråd där det diskuteras kring USA zoner jämfört med Svenska zoner

Anmäl
2012-04-19 19:00 #8 av: Symfoni

<intressant artikel Glad Undrar hur mycket te en planta ger per skördtillfälle.

Anmäl
2012-05-05 13:18 #9 av: Varga

Åh, jag vill testa! Någon som vet hur man får tag i en färdig planta? Jag är för otålig för frön... Luju, du hade köpt en sa du? Vad, på ett ungefär, kan man tänkas få betala? :)

Anmäl
2012-05-05 13:40 #10 av: Symfoni

#9 Ja, det tar ju sån tid innan det blir nått av det Skrattande

En planta, även om den inte är riktigt klar för skörd, skulle vara roligare om det gick att hitta. Sen får jag väl hoppas att den stackarn överlever Skäms hos mig, då jag inte verkar ha ens en liten grön nyans på mina fingrar Rynkar på näsan

Anmäl
2012-05-05 16:16 #11 av: plutopellis

Jag vill också veta vart man kan tänkas köpa en planta Glad

Anmäl
2012-05-05 20:39 #13 av: ks.gerbil

det finns sådna platser där man kan köpa kaffe plantor där kanske det finns te plantor också?

(12# tog jag bort då det va dubbelpost av plutopellis :-))

Gerbil-hemsidan hittar du R

Anmäl
2012-05-05 20:41 #14 av: plutopellis

Misstänkte det! Mitt internet la av några sekunder och sen fungerade det igen. Tack! Glad

Anmäl
2012-05-05 20:43 #15 av: ks.gerbil

14# Glad

problemet är vart man köper kaffe plantorna för det har jag ingen aning om heller xD

Gerbil-hemsidan hittar du R

Anmäl
2012-05-06 11:49 #16 av: Varga

#15 Ah, då blev det lite svårare xD Nå, kanske någon annan som har koll? ag får ringa mina gamla floristlärare och se om de vet något - jag har aldrig sett teplantor i en blomsterbutik men man vet aldrig... ;)

Anmäl
2012-05-06 12:00 #17 av: Luju

Varga, Ursäkta för sent svar, kollade igenom kommentarerna på den här tråden nyss. Nej jag har inte köpt någon planta, skulle dock vilja Glad Killen min har gjort ett litet växttält där han provade odla chiliplantor ett tag, så tänker att det skulle kunna gå och odla en teplanta i ett sådant. Men var att få tag i frön/färdig planta vet jag inte tyvärr.. Men google borde veta!

Anmäl
2012-05-06 12:19 #18 av: Varga

Luju, Ah, jag förstod det som att du köpt en egen! Men då är det bara att leta då... Jag återkommer om jag hittar något intressant att dela med mig av! :)

Anmäl
2012-05-06 13:30 #19 av: Luju

Orgnialet till den här är skrivet av Melinda Briana Epler, jag har bara översatt hennes inlägg till svenska. Vill du läsa orginalet så klicka dig vidare till det genom länken i slutet av artiken Glad

Anmäl
2013-05-13 14:42 #20 av: tlover

Jag har försökt att få upp teplantor i några år (samma frön däremot) men det har aldrig gått.

Förprocessen är ganska svår då fröet ska ligga i 1-2 dygn i varmt vatten (jag använde termos) så nu håller blombutiken på att kolla om dom kan ta hem en camellia sinensis sinensis åt mig

frön köpte jag här  http://www.impecta.se/sv/artiklar/tebuske.html

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-01-01 23:46 #21 av: Stiw42

http://www.omte.se/blogg/en-egen-teplanta/

Om en bara vill ha en teplanta för prydnad kan en vanlig kamelia vara ett alternativ som är lättare att finna.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.