Historiken och traditionerna

Visste du att...

2012-04-30 20:28 #0 av: ks.gerbil

Vill du läsa några roliga och konstiga fakta om te? Kika in här då!

fakta om te

 • Fram till artonhundratalet var fasta block av te som används som pengar i Sibirien!
 • Den irländska dricka mer te per capita än ja nation i världen.
 • Te uppfanns av misstag 2737 f.Kr. då kinesiske kejsaren Shen Nung såg några teblad blåsa i en gryta med kokande vatten och gav en behaglig doft.
 • Genom 1800 England ensam var tidskrävande 24 miljoner pounds per år te av varje typ från vitt och grönt till oolong och svart allt det ekologiskt odlade och handgjorda, mycket av det passar för kejsare och kungar. Mest te konsumeras i England mellan 1650 och 1850 var grönt och oolong - inte svart från 1608, när te först dök upp i Europa, Holland, fram till omkring 1850, Kina, med sällsynta och oviktiga undantag var den enda källan till all te berusade i västvärlden.
 • Den engelska Ostindiska företaget hade monopol på alla Kinas te export till de brittiska öarna och Amerika för två hundra år.

mer konstig fakta om te

 • Precis som i 1608, fortsätter Kina att erkänna och export sex kategorier av te, grönt, vitt, oolong, gult, rött och puer.
 • Tin lådor var för dyra, så New York importören Thomas Sullivan letade efter ett billigare sätt att skicka sina te prover till kunder. Linda te i gasväv "paket" verkade det perfekta svaret, men hans kunder förvirrade av den nya "förpackning". I stället för att öppna påsen och ta ut teet så ploppade de gasväv och allt i kokande vatten. Utan att inse det, hade Sullivan skapat tepåsen!
 • Tibetaner dricka te gjort av salt och härsket jak smör!
 • Grönt te - en mindre bearbetad version av den allestädes närvarande svart te, med mycket mindre koffein och mer hälsosam egenskaper - har länge varit känt för dess immunförsvar fördelar och antioxidant befogenheter. Nu amerikanska forskare säger dricka grönt te kan också bidra till att förebygga karies och dålig andedräkt. Det verkar som om kemikalier i te kan förstöra bakterier och virus, och det är möjligt att lägga te extrakt för att tandkräm och munvatten kan göra dem ännu effektivare. Mikrobiologen Milton Schiffenbauer från Pace University i New York, säger: "Vår forskning visar teextrakt kan förstöra organismen som orsakar sjukdomen. Om vi ​​kan stimulera immunförsvaret och samtidigt förstöra organismer, då är det logiskt att dricka mer grön te."
 • 1,42 miljoner pounds av te konsumeras per dag i USA.
 • 5 av 6 nordamerikaner dricka te!
 • Det är den mest populära och billigaste dryck, bredvid vatten i världen.
 • I genomsnitt tre miljarder koppar te konsumeras dagligen över hela världe

engelska källan

 

 

 

 

Anmäl
2012-04-30 21:23 #1 av: plutopellis

Tack, så spännande läsning! Glad

Anmäl
2012-05-02 17:39 #2 av: ks.gerbil

1# tack själv Glad

Anmäl
2012-05-02 20:36 #3 av: Symfoni

Där var det mycket roligt, intressant och konstigt att läsa Glad

hmm..  "Tibetaner dricka te gjort av salt och härsket jak smör!" Kan det verkligen vara drickbart Tyst

Anmäl
2012-05-02 21:08 #4 av: ks.gerbil

3# ellehur tycker också det låter helt förfärligt XP jag ska nog säka se om det är sant....

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.