Övrigt terelaterat

Bieffekter med tedrickande

2012-09-14 00:04 #0 av: Luju

Jag ställde frågan till våra kära medlemmar om hur vida teet har någon effekt på deras kropp. Jag har sedan tagit vissa av svaren och här sammanställt en liten "Varför"-artikel.

Minskat järnupptag

”Jag försöker tänka på att inte dricka te direkt efter maten eftersom det hämmar järnupptaget och jag har ganska dåliga blodvärden.”

Från livsmedelsverkets hemsida:

"De kostfaktorer som hämmar järnupptaget mest är polyfenoler (finns i till exempel te, vissa örttéer, kaffe, vin) och fytinsyra (finns i spannmålskornets skaldelar). Även höga intag av kalcium och kostfibrer kan ha en viss betydelse.”

Vikt

”Te, eller i alla fall grönt te, ska vara bra för den som vill gå ner i vikt, och det tycker jag att jag märker av. Dricker jag mycket te blir det lättare att bli av med extrakilona. Jag dricker nästan bara grönt te, så jag vet inte hur det är med svart. ”

”Drar en liten finurlig slutsats att det fanns en tråd som stod att grönt te bör undvikas av dom som har IBS. Alltså är det något i grönt te som påverkar magen. Att då dricka det innan maten för att få fart på magen kan alltså funka. Skall bli spännande att se om den slutsatsen stämmer”

Från teblogg.se:

”Grönt te håller ned din vikt. Och det är den naturliga kombinationen av catechin och koffein som du kan tacka för det. Det visar tre olika studier av över 1200 personer. Det man tittat på är BMI, kroppsvikt och midjemått. Och slutsatsen är att naturligt grönt te påverkar viktminskning bättre än koffeinfria naturläkemedel med grönt te extrakt.”

Lågt blodtryck

”Grönt te är gott (tycker jag) men det sänker blodtrycket. Har man lågt blodtryck och är förtjust i grönt te, bör man vara lite lyhörd för kroppens signaler, så att trycket inte sjunker mer än man tål. Jag är själv 'lågtryckare' och har gjort misstaget att dricka för mycket grönt te ibland och det är inte roligt när yrsel kommer och benen inte riktigt vill vara med.”

”Om jag dricker grönt te (3-4 koppar) några dagar i rad, så sjunker mitt blodtryck. Har man lågt blodtryck och gillar grönt te, bör man vara uppmärksam på om man får känningar. Inte så lustigt om man reser sig och tuppar av.”

”Jag tycker mycket om mint te, men får vara sparsam med mängden, eftersom mitt över- och under-tryck ofta ligger ganska nära varandra."

”Jag brukar dricka citron te ganska mycket för de är så gott. Har ökat på med te drickandet med. Men de blir ca 1 kopp om dagen. Och jag brukar få känningar ofta nu förtiden. Jag blir svag i benen och trillar ner på golvet. Men efter två sekunder så går de över och jag mår toppen.”

Från Sveriges Radio ”Vetenskap och miljö”:

”Ingrid Persson lät ett 20-tal försökspersoner dricka olika sorters te och kunde via blodprover se hur ett enzym som heter ACE blev mindre aktivt.

– Jag såg väldigt tydligt att te hämmar ACE-aktiviteten, säger Persson.

Effekten visade sig på det röda teet rooibos och på grönt te, men inte på vanligt svart te

Det är antioxidanter i teet som gör att enzymet ACE blir mindre aktivt. Enzymet spelar in när man får högt blodtryck. Te sätter i gång samma mekanism som de blodtrycksmediciner som också hämmar enzymets aktivitet.”

Svettningar

”När jag dricker te så svettas jag. Seriös alltså."

Från Ezinearticles.com :

Lägg ner 2 tepåsar i 3 koppar av kokande vatten. När blandningen har fått kylas ner häll det över en trasa och placera den under varje armhåla i fem minuter och låt vätskan torka i ungefär fem minuter, sen torka av med lite vatten. Duscha precis som vanligt på morgonen. Gör om den här processen varje kväll i åtminstone två veckor och teet vill permanent ta bort större delen av dina svettningar.

Urindrivande

”Svettas plus att man besöker toaletten ett antal gånger. Köpte ett julte en gång med bland annat apelsin, gick inte att dricka för just citrusfrukterna påverkade min blåsa något så fruktansvärt! Så även om det var gott fick det räcka med en kopp och aldrig mer för sprang på toa hela tiden! Märkt det även med gröna teer med citrus i så för mig är det svart som gäller...”

Från Iform:

”Både te och kaffe har beskyllts för att vara vätskedrivande, men på senare år flera forskargrupper faktiskt bevisat att bara personer som inte är vana vid att dricka dryckerna upplever en mindre vätskeförlust, som betyder att de bara utnyttjar 75-80% av vätskan. Orsaken till den vätskedrivande effekten är bland annat det uppiggande ämnet koffein.

En kopp te innehåller cirka 50 milligram koffein - en kopp kaffe 100-150. Dessutom finns i te ett annat stimulerande ämne, teofylin, som är tre gånger så vattendrivande som koffein.

En kopp te innehåller 1 mg teofylin. Ämnet ökar produktionen av urin i njurarna samtidigt som mindre mängd vatten kvarhålls. Undersökningar visar att den lättare vätskedrivande effekten bara infinner sig när man börjar dricka te och kaffe. Sedan avtar den hos garvade te- och kaffedrickare och blir till slut försumbar. Kaffe och te är trots allt utmärkta vätskebidrag. För även om man bara utnyttjar 75% av vätskan, får man fortfarande ett vätsketillskott på cirka 375 ml per liter.”

Artikelbild: Lali Masriera

Anmäl
2012-09-14 08:32 #1 av: Pelle Långlös

Spännande läsning. Min "biverkan" kom med och svaret är ju underbart bra. :-)

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-09-14 21:09 #2 av: ks.gerbil

Ännu en jätte bra artikel!!

Anmäl
2012-09-15 09:25 #3 av: Aribigga

Väldigt intressant!

Anmäl
2012-09-15 22:51 #4 av: karro1999

måste köpa grönt te

Anmäl
2013-03-31 13:44 #5 av: tlover

för mycket koffein (som ju finns i te) kan minska chansen för en kvinna att bli gravid (tror det var mer än2el300 mg koffein man ska undvika)

jag är därför mycket varierad i mängden te jag dricker, vissa veckor blir det betydligt mer örtteer (men jag dricker ändå lite te varje dag).

Män däremot ska dricka mer koffein om man försöker skaffa barn, det ger mer energi till "simmarna" Skämtar

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.