Tesorter

Tesorter - Grönt te

2012-12-03 19:43 #0 av: Mimmi

Grönt te skiljer sig ganska mycket från de typiska svarta teerna du hittar i din matbutik. Läs vidare för att lära dig mer om denna nyttiga dryck från Kina!

Grönt te - te som inte oxiderat

Grönt te härstammar från Kina och består av teblad som inte oxiderats. Oxidering av te innebär att man låter tebladen ligga i ett klimatkontrollerat rum där de genom kontakt med syre mörknar - detta eftersom att klorofyllet i bladen bryts ned. Eftersom grönt te inte ska oxideras hettas tebladen upp snabbt efter plockning - detta hindrar oxideringen. Då behålls färskheten och den gröna färgen hos tebladen, och man har fått grönt te. Tebladen torkas sedan och blir till det gröna te du sedan köper!

Tillverkning av grönt te sker idag främst i Kina och Japan - men även i Vietnam, Sri Lanka, Indien och delar av Afrika. Några exempel på kända gröna teer är Gunpowder, Longjing, Gyokuro, Sencha och Bancha.

Tillagning

Grönt te ska bryggas i lägre temperaturer än svart te - oftast ska vattnet vara kring 75°C. Grönt te ska dessutom dra kortare än svart te - ungefär 2 minuter. Brygger man sitt te fel blir det beskt, och många gör fel när det kommer till grönt te!

Smaken

Eftersom grönt te inte oxideras brukar smaken ofta beskrivas som mer naturlig än andra tesorter. Smaken kan skilja sig mycket åt mellan olika tesorter, men i regel är gröna teer inte lika starka och "tunga" i smaken som svarta teer. Många har smaker som påminner om t.ex. gräs eller alger. Andra är lite sötare eller lite rökigare. Grönt te smaksätts inte i lika stor utsträckning som svart te, men när det smaksätts är det ofta med lätta, fräscha smaker - såsom citrusfrukter, jasmin eller mint.

Grönt te och hälsa

Grönt te har länge sagts vara bra för hälsan. En orsak skulle kunna vara att grönt te innehåller mycket antioxidanter, som förhindrar skadeverkan i kroppen från vissa syre- och kväveformer. Grönt te sägs bland annat kunna underlätta viktnedgång och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Grönt te innehåller dessutom i regel en mindre mängd koffein än svart te. Koffein kan i stora mängder leda till irritabilitet, sömnlöshet, oregelbundna hjärtslag, yrsel, kräkningar, diarré, huvudvärk och aptitlöshet.

Men grönt te har inte enbart positiva hälsoeffekter. Antioxidaterna i teet kan också bidra till att kroppen får svårare att ta upp kalcium och järn, vilket kan leda till problem hos personer som har brister på dessa näringsämnen.

Artikelbild: McKay Savage

Anmäl
2012-12-05 12:48 #2 av: ks.gerbil

Jätte bra artikel :D

Anmäl
2012-12-07 23:22 #3 av: [EmiliaLJ]

Jätte bra artikel 😃

Mvh Emilia!! Skrattar

Anmäl
2012-12-08 10:41 #4 av: Pelle Långlös

Bra skrivet. Skrattande

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2012-12-16 10:48 #5 av: Lena1971

Intressant läsning!

Jag har lärt mig något helt annat om att brygga grönt tek dock. Jag lärde mig kinesiskt sätt, där man lägger tebladen i koppen och häller på hett vatten. Sen dricker man ur samma kopp med samma teblad hela dagen. Man dricker bara ur så mycket att tebladen fortfarande täcks av vatten, och fyller på med kokhett vatten igen. Att låta teet dra länge ska göra att fler av de hälsosamma ämnena i grönt te utvinns. Bara en parentes.

Jag kan helt skriva under på att grönt te hjälper en att gå ner i vikt. Jag har mycket lättare att gå ner och att hålla vikten om jag kommer ihåg att dricka mer grönt te.

Och gott är det också! Glad

Anmäl
2012-12-16 11:02 #6 av: ks.gerbil

5# interesant har du någon kompis från kina eller har du åkt till kina? :)

Anmäl
2012-12-16 12:35 #7 av: Mimmi

#5 Ja, i Kina låter de flesta tebladen vara kvar. Glad Med kinesiska lösteer går detta oftast bra. Dricker man påste däremot är det viktigare med tiden man låter teet vara i, då det är mycket starkare. Grönt te har lite mer varationsmöjligheter när det kommer till bryggning än svart. Glad

Anmäl
2012-12-17 08:55 #8 av: Lena1971

#6 Två kompisar från Kina, har tyvärr inte varit där själv. Än! Glad

#7 Det har du rätt i, teblad har ju olika kvalitet. Den finaste kvaliten av gröna teblad har jag aldrig haft råd med... Guld i mun

Anmäl
2012-12-17 14:01 #9 av: ks.gerbil

8# å va kul!

Anmäl
2013-01-26 14:55 #10 av: tove.mcgrath

åh vilken intressant läsning! Nu kanske mitt gröna mango te kan bli gott när jag gör det! :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.