Tesorter

Tesorter - Oolong

2013-01-26 15:44 #0 av: Mimmi

Oolong är en kinesisk tesort för finsmakaren som med hjälp av en unik process oxideras så att det hamnar mitt emellan grönt och svart te.

Oolong är ett spännande te som uppfanns och utvecklades i Kina under Mingdynastin (1369-1644). Teet produceras idag främst i Kina och Taiwan, där det fortfarande är väldigt populärt.

Halvfermenterat te

Oolong-te kallas även för halvfermenterat te eftersom det ligger mitt emellan grönt och svart te i oxideringsgrad. Oxidering innebär att tebladen genom kontakt med syre mörknar - detta eftersom att klorofyllet i bladen bryts ned. Grönt te har oxiderat väldigt lite eller inte alls, medan svart te har en hög oxideringsgrad. Oxidering av Oolong-te sker dock oftast på ett lite annorlunda sätt - man låter teet vissna och oxideras under stark sol. Sedan rostas tebladen för att stoppa oxideringen, och snurras och böjs sedan.

Oolong-te finns i väldigt varierande oxideringsgrad - vanligtvis mellan 20% och 80%.

Ursprung

Ordet oolong kommer från kinesiskans wulong som betyder ”svart drake”. Man vet inte varifrån teets namn kommer ifrån, utan istället får man förlita sig på gamla legender om dess ursprung.

Några legender säger att en man vid namn Wu Liang av olika anledningar blev distraherad och glömde bort sitt teplantage - t.ex. av att se en hjort eller bli bortjagad av en svart om. När han sedan kom tillbaka hade hans tidigare gröna te börjat oxidera - och då blivit det halvfermenterade te som idag kallas Oolong. Namnet kan också komma från att tebladen kan anses se ut som små svarta drakar när man häller vatten över dem.

Smak

Då Oolong-te är ett mellanting mellan grönt och svart te kan smaken oftast beskrivas som ganska komplex och djup, med både gröna, lätta toner och svarta, mustiga.

Tillredning

Oolong-te bör bryggas i vatten med en temperatur på ca 85-95 grader för bästa resultat. Desto grönare teet är, desto lägre temperatur. Oolong-te kan, precis som grönt te, användas flera gånger.

Artikelbild: Shizhao

Anmäl
2013-03-01 13:58 #3 av: [luneri]

Jag fick ett grönt te av en kinesisk brevvän för länge sen och det såg ut exakt så. Det smakade väldigt speciellt, inte alls som grönt te. Nu vet jag att det är oolongte :)

Medarbetare på Konstnärer I Fokus

Anmäl
2013-03-01 14:10 #4 av: Mimmi

#3 Oolong-te kan många gånger vara likt kinesiskt grönt te, så det var säkert Oolong du fick!

Anmäl
2013-04-08 09:36 #5 av: tlover

mörka oolonger passar jättebra ihop med torkad frukt, särskilt osvavlade aprikoser mums Skrattar

ljusa är så goda att dom inte behöver nått till men lite torkad frukt funkar till dom med.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.