Varma tedrycker
Oftast dricker vi te som det är, en del häller på en skvätt mjölk eller lägger i lite socker eller en citronskiva. Men det finns många andra roliga sätt att använda te på - till exempel i drinkar, bål och annat gott.
Foto: dusky
Te rakt upp och ner
Te, de flesta av oss häller vatten på tebladen, lägger kanske i en skvätt mjölk, lite socker eller en skiva citron och dricker det sedan. Men hur många av oss tänker på att det finns många spännande drinkar, bål och annat gott man kan göra av Te? Varför inte byta ut glöggen mot en varm tebål eller irish coffeen mot en varm tetoddy? Här kommer en liten samling av spännande och intressanta recept på värmande tedrycker!
Varma drinkar och bål
Krambambuli
Inget man säger fort fem gånger på raken. En dryck med tradition som förr alltid serverades med en sockertopp. Jag har här bytt ut sockertoppen mot sockerbitar, det går lika bra och sockertoppar är svåra att få tag i. Detta är en riktig flashig bål som kommer imponera på gästerna.
1,5 l vatten
3 msk svarta teblad
1 flaska rödvin
rivet ska av 1 citron
saften från 1 citron
0,5 tsk kanel
250 g sockerbitar
2,5 dl konjak
Värm vattnet så att det börjar sjuda. Lägg tebladen i en kanna och häll på vattnet. Låt dra i ca 5 min.
Koka snabbt upp vin, citron, citronskal och kanel. Sila ner tet i vinet. Har man gäster häller man upp blandningen i en snygg skål och gör det sista steget vid bordet.
Lägg sockerbitarna i en sil och lägg den över bålen. Häll på konjaken och tänd eld. När sockerbitarna har smält ner i bålen tar man bort silen och serverar drycken.
Varm rödvinsbål
Hoppa över glöggen och prova den här rödvinsbålen istället. Underbart god och värmande.
2.5 dl starkt Te (bryggt på svart te)
1 dl socker
saft och rivet skal av en halv citron
saften av en apelsin
1 kanelstång
3 hela nejlikor
1 flaska rödvin
3 msk mörk rom
Häll det varma tet i en gryta och tillsätt socker, apelsin och citronsaft, citronskal, kanelstång, nejlikor samt rödvin.
Värm bålen men låt den inte koka.
Häll i romen på slutet.
Sila och servera.
Promillefri bål
Jag lovar att det inte är jag som hittat på dessa namn. Men gillar man bålen kan man alltid döpa om den till något som ligger bättre på tungan. Denna bål kan man lätt göra alkoholfri genom att använda alkoholfri cider.
2,5 liter vatten
6 msk svarta teblad
0,5 tsk hela nejlikor
2 kanelstänger
socker
1,5 l äppelcider eller äppelmust
0,5 dl pressad citronsaft
4 små äpplen
Värm vattnet tills det sjuder tillsammans med kanelen och nejlikorna. Häll i tebladen och låt det dra i ca 5 min. Rör om då och då.
Sila tet och tillsätt socker efter smak.
Tillsätt citron och cider och värm försiktigt upp bålen. Den ska inte koka.
Skär äpplena i tunna skivor med skalet på och lägg ett par i varje glas. Häll på den varma bålen och servera.
Het toddy
En drink som både är varm och ger hår på bröstet.
1 msk honung
3/4 glas med starkt te
90 ml konjak
en citronskiva
Blanda allt i ett högt glas och rör om.
Källor
Artikelbild: dusky
Det godaste till jul och fest av Ellis Tardini
Min personliga kokbok
Alla låter goda, men det verkar som en tripp till Systembolaget är ett måste till de flesta! Det händer ju att jag går dit men inte så ofta, så det gäller att skriva en minneslista om vad som behövs i god tid!
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Kan testas om jag nångång skulle få en himla massa gäster vilket inte händer. 😛
MVH Ylva
* Bloggen om mitt liv *
#4 Ja tyvärr så är det ju stora mängder när man ska använda en flaska vin. Eller så gör man inte så stor satts och använder resterande vin till något annat.
Dricker inte alkohol men mina "framtida" gäster kanske gör det. 😃
MVH Ylva
* Bloggen om mitt liv *