Tesorter

Tesorter - Pu-erh

2013-03-31 21:26 #0 av: tlover

Pu-erh är en väldigt gammal tesort från Kina. Det är ett väldigt mörkt te som kineser kallar hei cha - det vill säga svart eller mörkt te (det vi i väst kallar för svart te kallas i Kina rött te).

Pu-erh kommer från södra Kina (bland annat runt staden Pu-erh) och är ett lagrat te. Lagringen av teet skedde nog först på grund av långa fraktsträckor med tex kamel.

Traditionellt skördas tebladen till pu-erh från äldre teträd, gärna riktigt gamla.

till vänster feng cha och till höger, mini tuo cha och en Pu-erh kniv i förgrunden

Pu-erh oxideras men det är inte riktigt samma process som vid svart te eller oolong, oxideringen sker för pu-erh under lagringen som ofta ser i grottor, stenhus eller liknande platser. Teet behandlas alltså på liknande sätt som grönt te, bladen knådas, rullas och torkas sen lagras det, aningen löst eller i kakor formade på olika sätt tex som fågelbon (tuo cha) eller tegelstenar (feng cha).

Till vänster lös svart Pu-erh och till höger lös grön pu-erh

Det finns faktiskt två olika sorters pu-erh, grön pu-erh och svart pu-erh. Det gröna pu-erh teet anses vara lyxigare då den ska lagras länge, minst 2 år och men det finns pu-erh teer som lagrats upp till 40 år och på samma sätt som årgångsviner så ökar värdet med åren. Svart pu-erh kom till så sent som på 1950 talet och i svart pu-erh så har oxideringsprocessen snabbats på så smaken blir annorlunda och det är på grund av den kortare lagringsprocessen som svart pu-erh inte anses vara lika fin som grön pu-erh.

Pu-erh kan faktiskt lagras hemma också, så man kan köpa en kaka för bara några hundra, lagra den och sen behöver man inte köpa dyrt te som lagrats hos nån annan. Pu-erh är i Kina också populär som gåva till exempel vid födslar och bröllop.

Till vänster svart pu-erh som bryggs, till höger grön pu-erh som bryggs

Smaken

Smaken på pu-erh är väldigt speciell om man aldrig druckit det förut, en jordig kraftig smak som vissa vill säga liknar stalldoft (men med för mycket stalldoft har man nog fått tag i ett sämre te).

Färdigbryggt svart pu-erh och grön pu-erh

Det är också nått man måste vänja sig vid, jag själv älskar te men första gången jag smakade på pu-erh trodde jag att jag hade slängt pengar i sjön. Jag trodde inte jag skulle kunna dricka upp det men snål som jag är kunde jag inte slänga teet så jag började dricka det varje morgon. Nu älskar jag det, jag skulle inte kunna klara av att dra mig upp ur sängen vissa dagar om jag inte visste jag hade en kopp härligt pu-erh. Grön pu-erh smakar mildare ungefär som en blandning av svart pu-erh och ljus oolong, antagligen en bättre nybörjardryck än svart om man inte räknar med priset.

Pu-erh och hälsa

Pu-erh är här i väst känt som ett hälsote och ett bantningste, många Hollywood kändisar dricker det varje dag för att hålla vikten nere och hålla sig hälsosamma. I Kina har pu-erh druckits mot bakfylla, då dricks det både före och efter alkoholintaget.

Det har däremot inte forskats så mycket på pu-erh (antagligen delvis för att det är ganska okänt) men en del forskning visar att pu-erh kan sänka kolesterolvärdet och mättade fetter hos människor och att det kanske kan hjälpa en med vikten.

Pu-erh superior från www.tealovers.se

Tillagning

Har man ett teblock kan man ta en kniv (den behöver inte vara vass, att den är spetsig är viktigare. Det finns också speciella pu-erh knivar att köpa) och försöker skala av teblad tex från baksidan av teblocket tills man har 5 gram/kopp. Man ska försöka att inte bryta av bladen för då kan teet bli bittert.

Bladen efter bryggning, till svänster svart och till höger grönt

Teet bryggs i 100 gradigt vatten i 3-5 minuter. Gong fu cha bryggningsmetoden passar till pu-erh eftersom man kan brygga flera gånger på en sats och i gong fu cha tvättas ju teet först vilket kan vara bra då det ju är ett lagrat te (tvätta gör man genom att hälla på vatten i samma temperatur som man ska, låta den dra en stund men inte fullt så länge som annars och sen hälla bort vattnet). lokalt i Yunnan sjuds även teet över eld (kanske nått att testa om man far på hajk?)

Källa: egen erfarenhet, butiken house of tea och böckerna te och te från sencha till lapsang

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.