Övrigt terelaterat

Gaiwan

2013-04-01 06:48 #0 av: tlover

Gaiwan är en skål med lock eller så kan man kalla det en kopp och tekanna i ett som kommer från Kina. Det är söta koppar som det finns risk att man blir beroende av.

olika gaiwan

Gaiwan är en kopp eller mer rätt är nog skål med lock från norra Kina som kom till under ming dynastin.

Den kommer från att man förut drack te ur större teskålar dessa blev sen mindre och fick lock och blev gaiwan (men teskålarna lever ännu kvar tex i den japanska teceremonin). Gaiwan är särskilt populär i norra Kina och särskilt på vintern.

lock, kopp, fat och jasminte

En gaiwan är alltså som en kopp och tekanna i ett och är bra för teer med flyktiga aromer eller teer som kan bryggas flera gånger tex grönt te, vitt te och oolong.

En gaiwan består av tre delar, locket, koppen och fatet och den är oftast i porslin men dom finns i glas och lera också

Bladen läggs i själva koppen och locket används för att fösa bort tebladen med, man använder alltså inte en tesil locket blir tesilen.

Jag håller en gaiwan såhär. Det blir en liten springa man kan dricka ur utan att få med teblad.

Ska man dricka ur en gaiwan på rätt sätt så är det alltid bra att  förvärma en gaiwan sen så håller man i fatet med en hand med tummen mot koppen och håller locket i andra och ”puttar” bort teet med locket. En annan variant som jag brukar göra är att lägga fast locket på glänt och lämna fatet på bordet, hålla fast koppen med tumme och långfinger, pekfingret håller fast locket som man flyttar lite åt sidan så att man kan dricka eller hälla upp i separata koppar. Det finns också fler sätt att dricka ur en gaiwan, säkert jättemånga.

Gaiwan som tekanna med två koppar på ½ dl var

En gaiwan kan också användas som tekanna, Då brygger man teet i en gaiwan för att sen hälla upp i andra koppar, men dom kopparna måste vara små då en gaiwan bara rymmer ungefär 1 dl.

Jag själv och min man älskar verkligen gaiwan, Jag tror nästan min man älskar dom mer men då tycker han ju om kinesiska teer som passar i gaiwan tex jasminte. Gaiwan är också riktigt fina och kanske en annorlunda present om man känner nån teälskare dom går ju att få tag i på nätet, även i svenska e-butiker.

Källa: Böckerna te och te från sencha till lapsng, butiken house of tea och egen erfarenhet

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-12-18 13:13 #3 av: Stiw42

Är de svåra att hälla med och hur bekväma är de att dricka direkt från?

Anmäl
2013-12-18 13:17 #4 av: tlover

#3 jag är ovan att hälla så för mig är det lite krångligt men att dricka ur är dom jättebekväma och det går ganska snabbt att lära sig att dricka ur dom.

Det är mitt favoritsätt att dricka te och min man älskar att dricka ur dom också så i alla fall vi tycker dom är bekväma (även om det ofta är så att han brygger teet i en tekanna och sen häller över teet i hans gaiwan)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-12-18 14:18 #5 av: JanGBG

Bästa Tiover!

Vad du kan och vet mycket! Din artiklar inlägg är roliga att läsa jag lär mig hela tiden!

Anmäl
2013-12-18 14:28 #6 av: tlover

#5 roligt att höra, jag vill lära ut (för då kanske man kan tenörda med folk sen, min man kan tex massor om te vid det här laget Skämtar)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-12-19 17:52 #7 av: JanGBG

Då har du bättre tur än jag.

Är ju nörd på "Gamla vapen" , mun går på mig jag berättar allt jag ser och hittar, men det går in i ena örat och ut i det andra på min fru!

"Jag kan väl inte komma ihåg allt nonsens du pratar om" säger hon.  

Anmäl
2014-01-10 14:23 #8 av: Gasoline

Det var en söt och intressant sak, tack för artikeln! = )

Anmäl
2014-01-10 14:24 #9 av: Hanna

Säger som #8! Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.