Annons:
Etiketterövrigt-terelateratartiklar
Läst 8548 ggr
tlover
4/1/13, 6:48 AM

Gaiwan

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Gaiwan är en skål med lock eller så kan man kalla det en kopp och tekanna i ett som kommer från Kina. Det är söta koppar som det finns risk att man blir beroende av.

olika gaiwan

Gaiwan är en kopp eller mer rätt är nog skål med lock från norra Kina som kom till under ming dynastin.

Den kommer från att man förut drack Te ur större teskålar dessa blev sen mindre och fick lock och blev gaiwan (men teskålarna lever ännu kvar tex i den japanska teceremonin). Gaiwan är särskilt populär i norra Kina och särskilt på vintern.

lock, kopp, fat och jasminte

En gaiwan är alltså som en kopp och Tekanna i ett och är bra för teer med flyktiga aromer eller teer som kan bryggas flera gånger tex Grönt te, vitt Te och Oolong.

En gaiwan består av tre delar, locket, koppen och fatet och den är oftast i porslin men dom finns i glas och lera också

Bladen läggs i själva koppen och locket används för att fösa bort tebladen med, man använder alltså inte en Tesil locket blir tesilen.

Jag håller en gaiwan såhär. Det blir en liten springa man kan dricka ur utan att få med teblad.

Ska man dricka ur en gaiwan på rätt sätt så är det alltid bra att  förvärma en gaiwan sen så håller man i fatet med en hand med tummen mot koppen och håller locket i andra och ”puttar” bort teet med locket. En annan variant som jag brukar göra är att lägga fast locket på glänt och lämna fatet på bordet, hålla fast koppen med tumme och långfinger, pekfingret håller fast locket som man flyttar lite åt sidan så att man kan dricka eller hälla upp i separata koppar. Det finns också fler sätt att dricka ur en gaiwan, säkert jättemånga.

Gaiwan som Tekanna med två koppar på ½ dl var

En gaiwan kan också användas som Tekanna, Då brygger man teet i en gaiwan för att sen hälla upp i andra koppar, men dom kopparna måste vara små då en gaiwan bara rymmer ungefär 1 dl.

Jag själv och min man älskar verkligen gaiwan, Jag tror nästan min man älskar dom mer men då tycker han ju om kinesiska teer som passar i gaiwan tex Jasminte. Gaiwan är också riktigt fina och kanske en annorlunda present om man känner nån teälskare dom går ju att få tag i på nätet, även i svenska e-butiker.

Källa: Böckerna te och Te från sencha till lapsng, butiken house of tea och egen erfarenhet

l'm back

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Stiw42
12/18/13, 1:13 PM
#3

Är de svåra att hälla med och hur bekväma är de att dricka direkt från?

tlover
12/18/13, 1:17 PM
#4

#3 jag är ovan att hälla så för mig är det lite krångligt men att dricka ur är dom jättebekväma och det går ganska snabbt att lära sig att dricka ur dom.

Det är mitt favoritsätt att dricka Te och min man älskar att dricka ur dom också så i alla fall vi tycker dom är bekväma (även om det ofta är så att han brygger teet i en Tekanna och sen häller över teet i hans gaiwan)

l'm back

JanGBG
12/18/13, 2:18 PM
#5

Bästa Tiover!

Vad du kan och vet mycket! Din artiklar inlägg är roliga att läsa jag lär mig hela tiden!

tlover
12/18/13, 2:28 PM
#6

#5 roligt att höra, jag vill lära ut (för då kanske man kan tenörda med folk sen, min man kan tex massor om Te vid det här laget 😉)

l'm back

Annons:
JanGBG
12/19/13, 5:52 PM
#7

Då har du bättre tur än jag.

Är ju nörd på "Gamla vapen" , mun går på mig jag berättar allt jag ser och hittar, men det går in i ena örat och ut i det andra på min fru!

"Jag kan väl inte komma ihåg allt nonsens du pratar om" säger hon.

Gasoline
1/10/14, 2:23 PM
#8

Det var en söt och intressant sak, tack för artikeln! = )

Hanna
1/10/14, 2:24 PM
#9

Säger som #8! 🙂

Sajtvärd på reptiler ifokus.
Medarbetare på leopardgecko ifokus

tlover
1/10/14, 3:24 PM
#10

dom är riktigt mysiga att dricka ur och nuförtiden kan man hitta lite olika gaiwan, i glas, porslin, lera olika mönster osv

l'm back

Upp till toppen
Annons: