Recensioner och tester

Fyra teböcker, recensioner

2013-05-16 09:57 #0 av: tlover

Te är en hel vetenskap och då är det ju inte konstigt att det finns böcker om te, Den fösta boken om te skrevs på 700 talet i Kina av Lu Yu och hette ”Cha jing” vilket ungefär översätts till ”den heliga skriften om te”. Just den boken har jag inte läst men här är recensioner av fyra av de teböcker jag har hemma.

”Te - upptäck, utforska, avnjut" av Hattie Ellis

 Te, upptäck, utforska, avnjut är en bra nybörjarbok då den tar upp tekunskap från många områden men den är inte svår att läsa, för lång eller för avancerad. Den är en bra nybörjarbok för den som vill veta lite om te men inte allt direkt. Boken är den som är mest inriktad på tex hur vi dricker te här i väst med bara lite smakprover på tetraditioner från öst.

I skålen darjeeling FTGFOP och en pepparmyntakvist

 

Men för att vara så enkel i utformningen får hon med väldigt mycket, från historia, hur man brygger te på ett bra sätt till roliga recept som har te i sig tex sorbet av jasminte, bål av earl Grey och terökt kyckling (det gör jag varje jul och påsk och terökt tofu).

 

Den har också fina bilder och mitt exemplar är väldigt tefläckigt då det var min första tebok.

Här kan ni se en bild på den


”Grönt te - Kinas gröna guld" av Charlotte Lesche och Ann Lindberg

Grönt te från kina, yin ho yasmine


Grönt te Kinas gröna guld är en bok som är mer inriktad på ett specifikt ämne än dom andra böckerna nämligen grönt te. Boken har flest och vackrast bilder av alla de fyra böckerna och är värd att köpas bara för bilderna.

Den har fördjupat sig om just grönt te och har allt från recept till det gröna teets historia och det finns mycket historia om grönt te då det antagligen var den första tesorten. Den är också skriven på ett bra sätt med personliga upplevelser inflikade ibland.

Allt som allt är det en bra bok om grönt te med underbara bilder.

Bild på boken finns under kategorin böcker

 


”Te” av Viola von Wachendorf

Te är en lite mer detaljerad bok som går djupare än ”te, upptäck, utforska, avnjut” Men inte riktigt lika mycket i detalj som ”Te, från sencha till lapsang”. ”Te” har lite mer fackligt innehåll med listor av vad betäckningar betyder och liknande.

Några av tillbehören för att göra cha no yu

Men den innehåller också mycket om tekultur (tex cha no yu och gong fu cha) och då även om tekulturer här i väst tex Ostfriesland, England, Ryssland och Sverige vilket det inte är lika mycket om i dom andra böckerna. Te innehåller också mer om själva odlingen och liknande. Det finn även en liten lista med kända teer och även en lista på kända örtteer vilket ingen av dom andra böckerna har.

Ett set för att göra gong fu cha

Så lite mer än vissa och ganska annorlunda kan man säga kort om boken Te.

Här finns bild på boken


 

 

 

”Te - Från sencha till lapsang" av Petter Bjerke och Vernon Mauris


Te, från sencha till lapsang är Den mest genomgående av böckerna jag har om te. Här går man igenom alla tesorter och i boken beskrivs närmare 100 olika teer allt från sorter man antagligen inte kommer att en se i svenska butiker till sorter som finns i varje tebutik.

Boken innehåller också hur man brygger te på ett bra sätt med temperaturer för olika tesorter och liknande och även olika tetraditioner tex cha no yu den japanska teceremonin och gong fu cha den kinesiska teceremonin. Boken innehåller också vackra bilder på vanliga och ovanliga tetillbehör och bilder på varje tesort som beskrivs.

Ska man bara ha en bok men vill veta mycket är detta en bra bok att skaffa min favorit av dom fyra.

Här finns en bild på boken

I Vernon och Petters bok finns det mesta i teväg med

 

Även om "Te, från sencha till lapsang" är den bok jag tycker mest om av dom tycker jag om alla så råkar man snubbla över nån av böckerna och man är ute efter en tebok funkar alla tycker jag då alla tar upp lite olika saker på olika sätt.

/Tlover

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-05-17 14:27 #1 av: tlover

Nu har vi en ny artikel Glad

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.