Annons:
Etiketterövrigt-terelateratartiklar
Läst 10336 ggr
tlover
11/16/13, 2:48 PM

Tekannor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Bilden av tedrickande är ganska ofta en tekanna även om alla inte använder tekannor. Tekannor finns i all möjliga storlekar, former, färger och material och oftast finns det någon för just dig

Materialen

Det finns många olika material som används för att göra tekannor, här är dom vanligaste.

Porslin är nog det vanligaste här i väst. Porslin är bra på många sätt, dom är lättdiskade, tar inte åt sig smak och dom håller värmen någorlunda bra (beroende på tjockleken av porslinet bland annat). Porslinstekannor finns i alla möjliga olika varianter från gigantiska till pyttesmå och det är ett bra material att ha i sin "bastekanna"

Utan en glastekanna är det nästan slöseri på pengar att köpa blommande te

Glas börjar bli vanligare och vanligare. Glas är mina favoriter delvis för att dom tar inte åt sig smak, är lättdiskade och man ser när man brygger teet i dom vilket är underbart vackert enligt mig. Det negativa är att dom ganska snabbt förlorar värmen. Glastekannor är också en bra bastekanna, särskilt om man ofta byter Tesorter.

Yixingtekannor anses vara dom finaste lertekannorna

Lertekannor hör till dom lite mer lyxiga tekannorna och finns både glaserad inuti och oglaserad. En bra lertekanna är bra att brygga teer som bryggs flera gånger då tekannan tar åt sig smak första bryggningen som den sen ger ifrån sig senare. En lertekanna ska man aldrig diska med diskborste och/eller diskmedel, det räcker med att skölja ur den. Den mest kända sorten av lertekannor är yixingtekannor och dom anses också vara dom finaste.

Gjutjärntekannor är väl inte de vanligaste här i väst men dom har börjat bli vanligare och vanligare. Dom finns både oglaserade och glaserade. Dom oglaserade rostar efter ett tag invändigt men enligt japanerna som använt gjutjärnstekannor i århundranden är det bara ett bra järntillskott. Gjutjärnstekannor håller värme väldigt bra men det är viktigt att dom torkas efter användning/disk, jag gör helt enkelt så att jag sköljer ur den direkt efter användning. Eftersom tekannan är så varm torkar den av sig själv på några sekunder.

Metall finns det tekannor av, dom finaste är såklart gjort av silver men dom ska man tänka på att dom leder bort värmen snabbt så en liten Tekanna kanske passar både för börsen och teet. Det finns andra metaltekannor också tex mässing eller liknande som är ganska vanliga bland arabiska teset. Däremot ska man gärna ha en grytlapp i närheten när det gäller metalltekannor då dom kan bli alldeles för varm.

Formen

exempel på hög och låg tekanna

Enligt kinesisk tradition så görs tekannor i tre former, den runda för oolongte, den höga för Pu-erh Te och den låga för Grönt te. Detta är på grund av hur de olika teerna veckar ut sig, oolongte tex har väldigt stora blad och dom behöver därför lite plats för att utvecklas.

Nu finns det ju massor olika former och det jag av egen erfarenhet har märkt är att låga kannor eller såna med låg tyngdpunkt (dom som ser lite päronformade ut) oftast är lite enklare att hälla ur men det finns såklart runda och höga tekannor som också är bra att hälla ur.

När det gäller storleken är det stor skillnad mellan öst och väst, här i väst är det vanligt med stora tekannor medan i Kina, Korea, Japan och Ryssland har man ofta betydligt mindre tekannor, endel är så små att man kan tro det är leksaker.

Gaiwan som används som tekanna

En form av blandning mellan Tekanna och kopp är en Gaiwan som faktiskt kan användas som Tekanna och den kan man nog räkna till en av de ovanligare formerna.

Silar

Vissa brygger Te direkt i tekannan utan någon sil alls eller brygger teet först och häller över teet i tekannan när det bryggt klart men många tekannor har silar i sig.

Tekannor med silen i pipen är en av mina favoriter men det är inget som passar i stora tekannor (i alla fall om man dricker själv) då men inte kan ta ut silen med teet då det är färdigt.

har man silar som är löstagbara sätter man ofta fast dom i pipen då är ett tips att sätta fast den så att den är riktad "uppåt" för då minskar risken för att det ska droppa.

Tekannor som man har under locket i tekannan är vanligare här i väst och det passar också våra stora tekannor då man oftast kan ta ut tesilen efter att teet har bryggt klart.

Tekannor från Japan

Min yokode kyusu

Japan har ganska speciella tekannor förutom gjutjärnstekannan sk tetsubin så har dom också en form av Tekanna som vanligtvis felaktigt kallas för bara Kyusu nämlige yokode Kyusu vilket är en Tekanna med handtaget på sidan.

Anledningen till att man inte bör kalla den bara Kyusu är för att Kyusu betyder Tekanna på Japanska det finns nämligen också ushirode Kyusu (tekanna med handtag där bak) och uwade Kyusu (tekanna med handtag ovanför) också blandannat.

Jag har också en Kyote Kyusu som är gjord för att brygag gyokuro i och rymmer bara ½ dl.

Tekannor i Kina och Taiwan

Tekannor finns ju såklart också i Kina, Tekannan är väldigt viktig i Gong fu cha den kinesiska teceremonin. Där har man en väldigt liten Tekanna (tex rymmer min 1½ dl) som man brygger flera gånger i.

I Taiwan verkar tekannan nästan viktigare, där går tekannor ibland genom familjen för man anser att ju äldre lertekanna ju bättre. Man kallar det att fostra en Tekanna.

Varierad

Tekannan är väldigt varierad särskilt nu när man kan handla över hela världen utan att lämna huset så kommer det nya möjligheter att hitta vanliga och ovanliga tekannor.

Man har ofta mer än en Tekanna, men något jag har märkt är att det är bra att ha nån eller några bastekannor som är i porslin eller glas som man kan använda till allt möjligt Te och sen kan man ha specialteer i specialtekannor.

källa: egen erfarenhet, house of tea, "te från sencha till lapsang" och stavningskoll från wikipedia

l'm back

Annons:
JanGBG
11/17/13, 3:34 PM
#1

En bra artikel!

Kommer ni ihåg när vi visade våra tekannor här på sajten.

Det var stor variation, många roliga.

Men jag kommer inte ihåg vad tråden hette? Skulle vilja läsa den igen och se alla roliga bilder.

Tarotstollan
11/17/13, 7:03 PM
#2

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

JanGBG
11/17/13, 8:11 PM
#3

Tack!

Det var just den!

De var en rolig diskussion vi hade där, många åsikter och fina kannor!

tove.mcgrath
12/3/13, 10:20 PM
#4

Åh jag går en keramil linje och ska nu lära mig dreja tekannor :) Fick massa insperation av denna artikel! :D

Tarotstollan
12/3/13, 11:09 PM
#5

Kul! Du kanske kan lägga upp någon bild när du gjort någon färdig?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

tlover
12/4/13, 7:59 AM
#6

#4 ja du måste visa dina verk 🙂

l'm back

Annons:
tove.mcgrath
12/4/13, 11:53 AM
#7

Kan lägga upp en tråd på de olika momenten sen :)

tlover
2/23/15, 5:01 PM
#8

Här finns en artikel om tekannor på engelska.

l'm back

Upp till toppen
Annons: