2014-01-08 08:21 #0 av: tlover

Har ni nån gång velat kunna läsa tankarna på folk bakom er favorittebutik? Jag har det. Här har ni möjligheten att veta lite mer om David Obucina Bakom House of tea.

Vad heter du?

David Obucina på tebutiken House of Tea

 

Vilket är ditt favorit te?

Feng Huang Da Wu Ye Dancong, ett exempel på ett te av Feng Huang typ Foto: house of tea

Jag har inget favoritte i den meningen, det går i perioder vad jag just för tillfället mest uppskattar att dricka. Just nu dricker jag mycket oolong teer av Feng Huang typ från Kina, en typ av oolong teer med smak som ofta påminner om frukter och blommor genom dess produktionsmetod och typ av tebuske, helt naturligt utan tillsatt smak. Vi dricker te mer eller mindre konstant eftersom vi avsmakar smakprover inför köp och olika teer skördas vid olika tillfällen på året.

 

Exempel på tekanna i glas på 4 dl från house of tea Foto: house of tea

Har du något favorit tetillbehör?

Vi använder tekannor i glas när vi provsmakar teer för att minimalt påverka smaken av teet med materialet. Det medför att jag till största del använder mig av just tekannor i glas, men jag har en mängd olika tekannor som jag använder mig av för att göra i ordning te, beroende på tillfälle och tesort. Jag har en liten hylla av favorit te- tillbehör och alltid en tebricka av kinesisk typ som ligger framme på vardagsrumsbordet.

Brukar du ha något i ditt te? (tex socker, en citronskiva etc)


Definitivt inte, jag vill aldrig påverka smaken av ett te.


Är du medlem på te i fokus?

nej


Har du nått ämne inom te som du tycker extra mycket om?


Mitt intresse för te började i Kina, ett land med en otrolig variation och kultur kring te vars tekultur spritt sig till länderna omkring, så Kina och dess tekultur är något som har varit med oss ända från starten av tebutiken.


När började du intressera dig för te?

Ur en mer professionell synvinkel så började intresset ett par år innan vi startade tebutiken, men precis som för de flesta har jag kommit i kontakt med någon form av te redan som barn.


Vad var din första egna tekanna?


En tekanna i glas tror jag.


Var dricker du helst ditt te?

 

Vardagsrummet


Dricker du nån annan varm dryck än te eller är det bara te som gäller?

 

 

Det är bara te som gäller.


Ni har ju väldigt speciella teer och tetillbehör var hittar ni allt?


Vi lägger ner mycket tid och fokus på att finna ett unikt och intressant utbud. Vi är ständigt sökande efter det unika. Vi har rest i Asien, Kina, Taiwan och Japan för att ta till oss intryck av tekulturen i dessa länder. Ett riktigt te är ett hantverk vars kunskap har ärvts i generationer. Likaså är många tetillbehör ett resultat av ett skickligt hantverk. Vi är ute efter det genuina hantverket i vårt sökande. Sökandet av ett unikt utbud är något som tar upp väldigt mycket av vår tid.


Vad fick dig att vilja starta en tebutik?

Viljan att dela med oss av vårt intresse till andra.

När startades butiken? Och hur?

År 2006 startade vi tebutiken. Då påbörjades sökandet efter de teer vi så mycket uppskattat och vars kultur vi ville förmedla till andra, men även sökandet av en teknisk plattform att utgå ifrån.


Vad har du för mål med butiken?

 

Vårt mål är att leverera ett högkvalitativt utbud av teer och sprida kunskap om tekulturen.

 

Alla foton inklusive löpsedelsbilden tillhör house of tea och vi har fått tillåtelse att använda dom.

Tack så mycket David på house of tea att vi fått intervjua dig och låna bilderna.