Övrigt terelaterat

Koffein i te

2014-01-08 11:44 #0 av: tlover

Hur är det nu? Finns det koffein i te eller är det tein? Har grönt och vitt te koffein eller är det bara svart te som har koffein? Tillsätts koffein? Här hade jag tänkt reda ut hur det är med te och koffein.

Koffein finns i allt te och även vissa örtteer, dvs koffein finns i svart te, grönt te, vitt te, gult te, oolong och pu-erh. Anledningen till detta är för att tebusken camellia sinensis har koffein i sig helt naturligt och det krävs speciell behandling för att ta bort koffeinet från tebladen men det förändrar också smaken på teet.


Nu kanske du undrar om ”rött te”, ”rött te” som egentligen heter rooibos är inte ett te utan kommer från plantan aspalathus linearis och är därför ett örtte. Rooibos är koffeinfritt.


Om du undrar varför jag skriver koffein istället för tein så är det för att man har kommit fram till att det är samma ämne och det har därför samma namn varesig det kommer från te, kaffe, choklad eller nått annat.


Vad påverkar koffeinhalten?
Knopp och de två första bladen det som innehåller mest koffein Foto: House of tea


Även om det finns generella regler som säger att vitt te, grönt te, gult te och oolong innehåller mindre koffein än svart te (och pu-erh) så stämmer det inte alltid.


Yngre blad som växer i topparna, de som används till vitt te, gult te och finare gröna teer har mer koffein än de äldre bladen som finns längre ner på grenarna. De äldre bladen är vanliga i oolong teer och vissa svarta teer


De yngre bladen kan betäcknas med OP (Orange Pekoe), F (Flowery), T (Tippy) eller Tip när det gäller svarta teer, till gröna teer används oftast inte såna betäckningar men till fina gröna teer används oftast bara toppen och det används alltid till vita teer och gula teer.


Ett namn för de äldre bladen är Souchongblad, så teer som innehåller namnet Souchong tex lapsang Souchong har mindre koffein.


Är bladen större och hela tar det också längre tid för koffeinet att lakas ur. Blandannat därför så innehåller matcha mycket koffein då det är malda teblad, sen så dricker man ju tebladen också så allt koffein behöver inte lakas ur för att man ska få i sig det.


Hur länge man har teet i vattnet spelar också roll, ju längre tid ju mer koffein lakas ur (det är blandannat därför te blir bittert av att dra länge). Hur varmt tevattnet är spelar också roll då ju varmare det är ju mer koffein lakas ur. Så vissa påsteer där teet nästan är smulat lakar ut koffeinet snabbare också.


Blad från camellia sinensis assamatica innehåller också lite mer koffein än blad från camellia sinensis sinensis.


Det finns även andra saker som man inte kan kolla upp tex väder då plantan växte osv som påverkar koffeinhalten.

Uppenbarligen påverkar tillverkningsprocessen mängden koffein också jag har bara inte hittat hur det sker därför skriver jag inte mer utförligt om det.


Ett vitt te som kan drickas på kvällen då det innehåller Thaein
Thaenin


Thaenin är också ett ämne som finns i te, särskilt i vitt te (knappt alls i svart te) Thaenin är lungnande och kan därför motverka effekten av koffeinet. Därför behöver man inte känna sig piggare även om man dricker vitt te (som är gjort av unga blad).

Hur mycket koffein är det då i te?


Ja jag har sammanställt en lista med så många olika tesorter som möjligt men ni ska tänka på att det är väldigt ungefärligt då mycket påverkar koffeinhalten.


Mg per 2 dl dryck (när det gäller matcha är det 1 tsk matcha)


Vitt te 25-45 mg

Gult te ca 30 mg

Grönt te 30-60 mg

Oolong 40-65 mg

Svart 50-75 mg

Matcha (2g) ca 70 mg

Kaffe 125-170 mg

ca 30 mg koffein är måttat upp

 

Ska man dricka koffein?


För de flesta är koffein inte dåligt utan snarare bra men det finns vissa som inte ska dricka koffein tex gravida och vid vissa magproblem, det finns visst stöd för att man inte ska dricka för mycket koffein om man vill bli gravid också.


Har man svårt att sova behöver man inte undvika tex vitt te även omd et är av unga blad då det innehåller det lugnande thaein.


För gravida är rekommendationerna max 300mg koffein/dag.


Vad kan man göra själv om man vill minska mängden koffein?


Vill man ändå dricka te kan man försöka hitta teer gjord på äldre blad och låta det dra kort tid i inte för varmt vatten.

Man kan även använda mindre koppar/tekannor för att lura sig själv litegrann.


Och såklart inte dricka koffeinbomberna bland teer.


Försöker man bara minska ner på koffeinet på kvällen så kan man ändå dricka tex vitt te med mycket thaein.

Det finns även på vissa ställen ”decaf” teer men även dom innehåller lite koffein.


Vill man inte dricka koffein alls så är det örtteer som gäller men man ska hålla koll även där för tex Yerba mate innehåller koffein.

Fotot på teknoppen tillhör house of tea och vi är tacksamma att vi fått låna bilden.

Källor: Teböckerna "Te" och "Te från sencha till lapsang"

Hemsidorna Om te och house of tea

Källor till listan med hur mycket koffein det är i olika tesorter är från choice organic teas och Caffeine informer

Anmäl
2014-01-08 16:00 #1 av: VildaVittra

Finns det fler örtteer än Yerba mate som innehåller koffein?

Sen behöver du minska på bildstorleken på den stora bilden så den blir max 400 bildpunkter bred.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-08 16:14 #2 av: tlover

#1 Inte vad jag vet men jag är dålig på örtteer så jag vågar inte säga att det inte finns.

Bilden längst ner eller?

Anmäl
2014-01-08 16:16 #3 av: VildaVittra

Jäpp.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-10-22 10:56 #4 av: tlover

Puttar denna med tanke på månadens tema

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.