Annons:
Etikettertesorterartiklar
Läst 6294 ggr
tlover
2014-03-29 11:04

Tesorter - Lila te

Det har kommit en "ny" tesort till världsmarknaden, Lila te. Jag skriver världsmarknaden eftersom, än så länge är svårt att köpa från Sverige eftersom det är en så ovanlig Tesort så att det inte riktigt finns en marknad för det än.

Vad är Lila te?

Den största skillnaden mellan Lila te och andra Tesorter är att det används en speciell hybrid av tebusken som utvecklats de senaste 25 åren från Kenyan Tea Development Agency (KTDA) som kallas TRFK306. Andra Tesorter kan man däremot göra av både camellia sinensis sinensis och camellia sinensis assamica skillnaden är hur man hanterar teet efter skörd.

Lila te produceras liknande som man producerar oolongte men både bladen och drycken är lila istället för brun/gröna.

Hybriden TRFK306 kommer från ett 25 års förädlingsarbete från KTDA. De lila tebuskarna är framtagna så att dom klarar av både torka, ohyra och kyla bättre än vanliga tebuskar och de kan därför bli en räddning i ett allt mer förändrande klimat.

Yunnan Pu-erh purple bud, ett kinesiskt lila te

Lila te ger också en fördel på marknaden då odlarna tjänar mer pengar på det eftersom dom inte behöver konkurera med de ofta mer högkvalitativa gröna och svarta teerna från äldre tenationer.

Däremot så är marknaden fortfarande liten och o början efter lanseringen kring 2010 så rekommenderade KTDA teodlare att inte odla på den lila tebusken. Nu har dom däremot börjat göra fabriker som kan ta hand om det lila teet så kanske kommer man att se en uppsving snart.

Tidigt ursprung

Lilafärgade teblad är naturligt och man kan se det då och då på tebuskar även om det där också finns gröna blad till skillnad från TRFK306. Det lila på buskarna blir till grönt då bladen blir äldre därför är det kinesiska lila teet gjort på knoppar sk "Ya Zi" vilket betyder lila knoppar det kan också kallas Cha Zi Vilket etyder Lila te.  Yunnan är bland annat det område i Kina där man samlat in bara de lila knopparna och gjort te på dom, dvs ett slags lila Te. Det blir ofta ett Pu-erh Te som tex Yunnan Purple bud.

Forskningen för att hitta lila teplantor började i Kina på 1950 talet med hjälp av research center on Yunnan tea. 1986 fick man fram en buske som kallas Zi Juan. Men även om man hade ett "försprång" i Kina så produceras det fortfarande inga stora mängder där.

Antocyaniner. Foto från wikimedia commons

Lila te och hälsa

Lila te innehåller Antocyanin som är en antioxidant som ger röd färg i växter tex vindruvor, blåbär eller lila tebuskar. Antocyanin är en kraftig antioxidant som man tror kan hjälpa mot bland annat cancer och alzheimers men man är inte säker på att kroppen tar upp den antioxidanten bra enligt relativt ny forskning.

Lila te marknadsförs som väldigt hälsosamt och även om jag tror att Lila te, som allt annat Te är hälsosamt ska man alltid ta marknadsföring med en nypa salt.

En egen tesort?

Det vanliga sättet att räkna en tesort som en egen tesort är att man hanterar det olika efter skörd så man kan alltså göra Grönt te både på Camellia sinensis sinensis och Camellia sinensis assamica varesig det kommer ett lila teblad in där eller inte.

Lila te görs däremot av speciella tebuskar/blad men hanteras som andra teer tex Oolong eller Pu-erh så många räknar inte Lila te som en egen tesort.

Men även om det inte skulle kunna räknas helt som en egen tesort så är det fortfarande spännande.

Yunnan purple bud som håller på att bryggas

Smak och bryggning

Jag har själv inte smakat Lila te än men enligt andra som smakat Lila te är det lite jordig och rustik smak.

Man brygger det genom att ta ½tsk Te per kopp och brygger det i upp till 5 minuter.

Både de torkade bladen och drycken är lila till färgen.

Det lila Pu-erh som jag har testat smakade först lite sött nästan blommigt för att sen ganska snart smaka ganska bittert. Däremot var det lila Pu-erh jag testade bara 4 år gammalt (vilket är ungt när det gäller pu-erh) så jag tror att det skulle smaka mycket bättre efter lite lagring.

Den bittra smaken var däremot inte "för mycket" så jag som tycker om bittra smaker tyckte att den var drickbar redan nu även om jag tror den blir godare om några år.

Ska man köpa kenyanskt lila te  så måste man köpa dom från utlandet eftersom ingen svensk tebutik säljer det än.
När jag väl testat så kommer jag såklart skriva mer om smaken och hur det var att beställa Lila te.

Kineiskt Lila te går däremot att hitta i Sverige, blandannat på House of tea.

Löpsedelbild: Yunnan Purple bud Foto: tlover

Källor: Pu-erh hemsidaHouse of teaartikel 1, artikel 2tebutik 1 och tebutik 2

l'm back

Annons:
tlover
2014-04-02 08:13
#1

Lite nytt finns i artikeln nu

l'm back

tlover
2014-04-09 08:40
#2

Jag fick hem mitt Lila te igår så jag får testa idag (och kanske komma med bilder)

l'm back

tlover
2014-04-09 16:29
#3

uppdaterat med nya bilder + vad jag tyckte om teet

l'm back

Upp till toppen
Annons: