Te i mat och bak

Te som matdryck

2014-09-13 14:03 #0 av: tlover

Te är kanske inte den första matdrycken man tänker på men tänker man efter kanske man kommer på att man druckit te till sushin på sushihaket tex. Te är ett utmärkt alternativ till alkoholhaltiga matdrycker som tex vin då man kan anpassa teet efter maträtten och ändå vara nykter hela kvällen.

Te används till mat lite överallt i världen även om det är vanligast med te till en macka eller gofika i Sverige.

Det roliga med te som matdryck är att man kan anpassa te efter maten på samma sätt som vin men även barn kan dricka den matdrycken.

Vilken mat passar till vilket te
Sencha brukar jag nästan alltid bjuda på till min hemmagjorda sushi

En huvudregel är att ju ljusare teer ju lättare mat passar det till, men det finns ju såklart undantag.

Några generella tips är

Vitt te: Tar aldrig över maten och är på så sätt ett "säkert kort" däremot kan maten lätt ta över så att man inte känner smaken på teet så lätta maträtter är det som passar bäst om man vill ha något till.

Grönt japanskt te: Passar bäst till mildare grönsaksrätter och fisk. Såklart passar det till japansk mat också. Det passar även till lite olika gofika tex choklad.

Grönt kinesiskt te: Passar bäst till grönsaksrätter, grillad fisk och kyckling. Det passar också till tex frukt, choklad eller liknande.

Gult te: Jag skulle själv inte ha gult te till mat, ev torkad frukt eller liknande men den passar bäst själv.

Ljus oolong: Passar till lättare rätter som tex grönsaker, fisk, kyckling eller liknande. Det funkar också bra till tex choklad eller torkad frukt.

Mörk oolong: passar till tex kraftigare grönsaksrätter kötträtter, men även till lättare rätter. Mörk oolong passar utmärkt till mörk choklad eller torkad frukt.

Svart te: Passar till tex kötträtter, ett riktigt starkt svart te passar ju tex frukostkorvar eller liknande. Men svart te är mångsidigt och kan mycket väl passa till grönsaker. Svart te passar också utmärkt till bröd (mackor), tårtor osv. Söt och/eller fet mat är det nog svart te som passar bäst till.

Pu-erh: Jag har inte själv vågat mig på pu-erh till mat men kanske kan man testa det till kraftigare eller kryddigare mat då pu-erh inte försvinner så lätt. En fin grön pu-erh skulle däremot mycket väl kunna passa till grönsaksrätter.

När det gäller Japanska teer finns det dom som både förstärker fisksmak (tex sencha) och som mildrar fisksmak (tex gen mai cha el hojicha). Det kan man utnyttja när man bjuder på mat, finns det tex gäster som inte tycker om fisk så jättemycket kan man bjuda på gen mai cha till. Vill man få fram fisksmaken i en vegetarisk sushi kan man däremot bjuda på sencha till.

tre sorters te serverade jag på mitt bröllop blandannat iste
Kallt eller varmt

De flesta tesorter kan man servera både kallt eller varmt och det kan man tänka på när man bjuder på maten också, kanske är det kall mat (tex sushi) man bjuder på så man vill ha lite värme i kroppen också. Eller vill man dricka teet ur vinglas och förbereda det i förväg så kan man göra iste.

De flesta tesorter kan serveras både varm, sval och kall förutom tex pu-erh som passar bäst varm.

Smaksatta teer

När det gäller smaksatta teer så kan det bli helt rätt eller helt fel.

Jasminte kan tex passa till många Kinesiska rätter, svart eller grönt te med mynta kan passa till maträtter från mellanöstern och Masala chai kan passa utmärkt till en kryddstark curry.

Däremot kan jag inte komma på nått som rabarber grädd skulle passa till.

Man kan vara lite fantasifull också, jag brukar tex alltid servera Masala chai till julmaten.

Det finns säkert också mycket mer spännande som man kan testa om man bara vågar och vill.

Svart te funkar till mycket

Något att tänka på är att te hämmar upptaget av järn så har man problem med järnbrist ska man helst vänta minst 30 minuter innan man dricker te eller helt enkelt ha det som matdryck sällan.

Källa: Egen erfarenhet och boken "te från sencha till lapsang"

Anmäl
2014-09-13 14:18 #1 av: Cert

Vilken rolig artikel!
Jag måste erkänna, jag har ALDRIG tänkt tanken på att dricka te till maten. Vilket förbvånar mig själv egentligen, då jag gärna testar nytt.

Vad kan tänkas passa till pizza tro?

Anmäl
2014-09-13 14:24 #2 av: tlover

#1 hmm bröd + fett (vad nyttigt det lät Skrattarmen jag tänkte det finns ju pizza som är vegetarisk, pizza som har fisk och pizza som har kött så det är det dom har mest gemensamt), kanske svart te?

Jag har aldrig testat det själv (jag äter inte pizza så ofta) så jag kan inte lova nått men man kan ju alltid testa.

Anmäl
2014-09-13 14:41 #3 av: Cert

#2 Pizza är den bästa maten som finns. Alltid utan kött, men med ost.

Anmäl
2014-09-13 14:45 #4 av: tlover

#3 Pizza är gott men jag tål varken mjölk el gluten så jag måste göra det själv med specialprodukter så då blir det inte så ofta så jag har ju inte kunnat testa.

Anmäl
2014-09-13 14:49 #5 av: Cert

#4 Hade du inte bott så jäklas långt bort hade jag föreslagit ett byte. Jag kommer till dig och gör specialpizza till dig och du bjuder på te-provning .

Anmäl
2014-09-13 15:13 #6 av: tlover

#5 Jag får helt enkelt lära upp min man i hur man gör pizza, när han väl lär sig en maträtt brukar han vara duktig men han kan inte improvisera men det behövs ju inte riktigt för pizza.

Anmäl
2014-09-13 15:30 #7 av: Leffe

Jag dricker te till mat då och då

Anmäl
2014-09-13 15:31 #8 av: VildaVittra

#4 Nej, pizzerior kan göra din pizza om du tar med botten (finns ju till och med färdig glutenfri pizzadeg att köpa) och laktosintolerans är inte helt ovanligt, man lägger bara mer fyllning och ibland ägg på. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-09-13 15:56 #9 av: tlover

#8 Det visste jag inte att dom kunde göra, det får jag testa nån gång. Pizza utan ost har jag ätit flera gånger då jag varit mjölkfri mycket längre än vad jag varit glutenfri.

Just nu har jag megacravings efter pizza Dreglar

Fast det är ju degen som är jobbigast att göra så om man kan köpa deg så kan man nog göra egen mycket enklare, var hittar man sånt? (har fortfarande superdålig koll på glutenfria varor)

Anmäl
2014-09-13 16:03 #10 av: VildaVittra

#9 Ingen aning om vilket märke det var, men hittade i alla fall pizzabottnar. http://www.matintolerans.se/wp-content/uploads/2011/06/pizzabotten.png

Ta med ett bakplåtspapper om de inte är frysta med det så eventuella mjölrester i pizzaugnen inte hamnar på din pizza. Första gången får du nog berätta om gluten ifall att du är den första på den pizzerian, men sedan brukar det funka. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-09-14 13:08 #11 av: Lavine

Te (vilket som helst) och popcorn tycker jag passar perfekt ihop, hehe. Annars har jag druckit svart te till pizza, men aldrig tänkt på att hitta tesorter som passar till vissa maträtter, fick helt klart inspiration till det nu. :)

Anmäl
2014-09-14 13:39 #12 av: tlover

Ni som testar olika teer till olika maträtter får gärna skriva vad ni tyckte om det. Det är ju lika viktigt att veta vad som inte alls passade som det som passade.

Anmäl
2014-09-15 09:43 #13 av: Eine

Dricker gärna grönt te och jasminte till kinesisk och japansk mat. Jättegott!Och klassiskt!

Djäknens Cornish Rex,German Rex och Turkisk Angora

Anmäl
2014-10-31 16:04 #14 av: tlover

Här är en liten artikel på engelska i ämnet som ganska nyss kom ut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.