Tesorter

Darjeeling

2014-10-23 15:06 #0 av: tlover

Darjeeling är ett te från Indien som brukar kallas ”teernas drottning”. Darjeeing är ett te som kommer från en specifik plats på samma sätt som att Champange odlas på en och samma plats. Kommer det ett te som kallas Darjeeling som kommer från Nepal tex så är det inte ett riktigt Darjeeling även om det kan smaka likadant.

Även om de flesta Indiska teerna är robusta och starka i smaken så gäller detta inte Darjeeling som är mildare och finare i smaken. Det beror delvis på platsen man odlar teet (i Darjeeling) och för att Darjeeling teer inte är lika oxiderade som andra svarta teer så om man som jag föredrar gröna teer passar darjeeling perfekt och jag kan slå vad om att det också passar för en som gillar svarta teer men vill närma sig oolong eller grönt te.

Darjeeling kan man också ofta brygga två gånger vilket är ganska ovanligt när det gäller svarta teer.

Platsen för åsknedslaget

Darjeeling kommer från ordet dorje ling sm betyder ”platsen för åsknedslaget” och är placerat vid foten av Himalaya i nordöstra Indien. Odlingarna i darjeeling har pågått från dom första exprimenten som började 1852 och teerna därifrån blev ganska snabbt populära. Odlingarna ske från bara några hundra meter över havet till 2500 meter och det finns över 90 plantager där.

Bild från wikimedia commons

Vanligtvis så räknar man med att de finare teerna kommer från högre höjd men det finns fina teer från lägre höjd ibland.

Single estate tea

Darjeeling kan man köpa både som blandat te (från olika plantager) och som ”Single estate tea” dvs att teet bara kommer från en plantage, på så sätt kan man hitta just den plantage man själv gillar även om smaken förändras efter hur vädret varit också inte bara beroende på växtplats.

De allra finaste teerna till och med flygs in till Europa och auktioneras ut dyrt men för oss vanliga dödliga så är det inte riktigt så fint te som gäller.

Jag tycker att man ska testa darjeeling om man har möjlighet jag tror nog att det är en smak som de flesta gillar även om alla kanske inte älskar darjeeling. Ett plus i kanten är att man får känna sig som en finsmakare men det är ändå ett te som man ganska lätt kan få tag på.

Löpsedelbild: fotad av David J Fred från wikimedia commons 2.5 licens

Bild i artikeln: Fotad av David J Fred från wikimedia commons 2,5 licens

Källa: Boken "Te från sencha till lapsang"

Anmäl
2014-10-25 21:15 #1 av: elegantbanan

Darjeeling är en favorit. Bra artikel!

Anmäl
2014-10-25 21:16 #2 av: tlover

#1 Tack

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.