2014-10-24 21:14 #0 av: tlover

Assam regionen i nordöstra Indien producerar hälften av landets teer och är ett te som är vanligast som grund i masala chai

Teer från Assam är tack vare det (vanligtvis) blöta vädret väldigt mustiga och smakfulla vilket gör dom blandannat till ett perfekt te att smaksätta med kryddor mjölk och socker (masala chai) eller till en klassisk engelsk frukost.

Teregionen Assam är den blötaste teregionen i världen och står för en stor del av världsproduktionen av te. Det är också där underarten Camellia sinensis assamica hittades vilket i princip gjorde teproduktionen möjlig på Engelsk mark (vilket det var på den tiden), så det är antagligen tack vare detta som England har de tesorter som dom älskar.

Bild på CTC te från Assam, taget av Usagi-wrp från wikimedia comons

CTC

CTC betyder crush tear curl och är en tillverkningsmetod som är väldigt vanlig i Assam. CTC metoden ger ett finfördelat te som nästan ser ut som små kulor som ger mycket smak ifrån sig snabbt vilket passar i tex masala chai men vill man ha lite mildare smak finns det även te som inte tillverkats med CTC metoden från Assam som ibland kan vara riktigt goda att dricka som dom är.

Teer från Assam är allmänt väldigt mustiga och smakrika och passar till både mjölk och socker så det passar för de flesta nybörjarna men även för finsmakarna.

Källa: boken "te från sencha till lapsang"

Löpsedelsbild: Taget av Martijn Alblas från wikimedia commons 2,5 licens

Foto i artikeln: Bild av Uasgi-wpr från wikimedia commons 3,0 licens