Tesorter

Masala chai

2014-11-01 08:26 #0 av: tlover

Masala chai är Indiens nationaldryck, en dryck som ni antagligen redan testat även om den ofta här i Sverige kallas ”chai” Men eftersom chai betyder "te" på hindi blir inte det riktigt korrekt så då kan man säga masala chai istället vilket betyder kryddigt/kryddat te.

Masala chai är antagligen det te som dricks mest i Indien men eftersom alla hemmafruar har ett eget recept på kan det se helt olika ut på olika ställen.

Masala chai är te (oftast svart te från Assam regionen i Indien), olika kryddor (vanliga kryddor är kardemumma, kryddnejlika, kanel, ingefära och peppar), mjölk av något slag (vanlig mjölk, kondenserad mjölk eller mjölkpulver) och oftast socker (eller annan sötning).

Masala chai dricks i hela Indien och är säljs av ”Chai wala”, teförsäljare lite varstans som ofta häller upp teerna från hög höjd så att teet ska få mer syre i sig och komma ner till rätt temperatur (detta kallas att ”sträcka teet” och det gör man i hela sydöstra Asien). I vissa delar av landet tex Calcutta dricks gärna masala chai ur små oglaserade lekoppar som kallas ”Bhar”.

Masala chai funkar både att dricka som det är, till sötsaker, mellanmål eller till maträtter. Jag tex serverar alltid masala chai till julbordet.

Man kan också göra egen masala chai, detta tar oftast längre tid än att bara brygga köpt masala chai men om jag minns rätt så är det godare (jag har gjort det en gång).

Recept

enkelt recept från ica 

Recept från spisa med lite alternativ http://www.spisa.nu/3.10590/drink/indian-masala-chai-alkoholfri/

Källa: egen erfarenhet och boken "Te från sencha till lapsang"

Löpsedelbild: från wikimedia commons

Anmäl
2014-11-06 15:33 #1 av: Stiw42

Jag kommer inte åt länken på "Recept från spisa med lite alternativ".

Anmäl
2014-11-06 15:43 #2 av: tlover

#1 Testa den här länken http://www.spisa.nu/3.10590/drink/indian-masala-chai-alkoholfri/

 (jag ska försöka att reparera länken)

Anmäl
2014-12-01 22:58 #3 av: Perly

Underbart påfund, en av de få sötade dryckerna som jag gillar. Tummen upp

Alltid Oavsett

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.