Annons:
Etiketterövrigt-terelateratartiklar
Läst 5557 ggr
tlover
2015-02-19 13:37

Tepåse

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Påste är nog det vanligaste sättet man brygger te i Sverige, för hur många har inte en ask Yellow label eller liknande hemma även om man inte är tedrickare.

Historien bakom

Tepåsen började för mer än 100 år sedan i USA då teimportören Thomas Sullivan skickade ut provpåsar i siden med Te till sina kunder. När kunderna sen ville köpa av honom ville de inte bara köpa teet utan även fler påsar då dom lagt hela påsen i tevattnet och så var första tepåsen född.

Allt efter att efterfrågan ökade så bytte man till bomull i påsarna och sen till sist papper. I början gjorde däremot pappertepåsarna så att teet fick en unken smak pga limmet som höll ihop påsen. Men efter ett tag kom man på hur man kunde försluta papperspåsarna utan lim.

Kvalitén på tepåste?

Generellt så brukar kvalitén på påste vara sämre än sk löste, det behöver däremot inte bara vara pga teet utan det kan delvis vara för att påste ofta förvaras i pappersasken man köper det i vilket gör att det blir sämre snabbare eftersom pappersasken inte på något sätt är lufttät. Tebladen i tepåsar är också oftast i väldigt små bitar vilket gör så att större yta har kontakt med syret i luften vilket gör att det åldras snabbare.

Det har också börjat komma ut påsteer med bättre kvalité som bland annat har bättre förpackning så att det är påste behöver inte längre automatiskt betyda att det är sämre kvalité.

Påfyllningsbara tepåsar

Det har sen en tid tillbaka också kommit ut påfyllningsbara tepåsar ut på marknaden. Jag själv älskar dom, inte för att jag använder dom till vardags men jag använder dom tex då vi tar med oss tevatten i en termos då vi far på picknik eller äter ute på stan då nybryggt Te är så mycket godare än Te som bryggdes för flera timmar sedan.

Min man älskar dom också då han alltid tar med sig en påse eller två på jobbet.

Med påfyllningsbara tepåsar så får man både kvalité på teet (om det är Te av kvalité man fyller den med då) och enkelheten med en tepåse, för dom kan ju fyllas på i förväg.

Källa: Boken "Te"

Löpsedelbild: Tagen av Tomasz G. Sienicki Från wikimedia commons enligt creative commons, erkännande 2.5

l'm back

Annons:
tlover
2015-06-08 15:54
#1

Artikeln är uppdaterad med info om påfyllningsbara tepåsar (tyvärr funkar inte rubrikerna just nu men förhoppningsvis gör dom det snart).

l'm back

Perly
2015-06-16 18:48
#2

Kul med lite påfyllnad i artikeln, har kollat runt på påfyllningsbara påsar på olika sidor ett tag men kan inte riktigt bestämma mig för var jag ska beställa haha, var ifrån har ni? :)

Alltid Oavsett

tlover
2015-06-16 19:15
#3

#2 Jag köper ju från mig egen sida, innan köpte jag på Viltboa i Lycksele (samma sort, den på bilden).

l'm back

Perly
2015-06-16 19:50
#4

#3 Oj, måste ha missat dem när jag var in och kollade, så kollar in där igen när det blir lite pengar över :)

Alltid Oavsett

tlover
2015-06-16 19:53
#5

#4 Dom har ganska nyss kommit in (just innan jag uppdaterade den här artikeln)

l'm back

Upp till toppen
Annons: