2015-03-21 17:23 #0 av: tlover

Jag har smakat ett svart pu-erh te som heter Zhongguo Yunnan Lincang det är ett pressat tegelte från Yunnan utan smaksättning från år 2005 som jag lagrat i nästan 10 år. Jag köpte teet från house of tea och jag minns inte alls priset men det är ju mycket mer värt nu när det varit lagrat i 10 år.

 Utseendet

De torra bladen är mörkbruna till svarta och pressade i en ”brick” form med kinesiskt text.

De blöta bladen är svarta och ofta i små bitar eftersom bladbitarna går sönder så jag får loss bitar stora nog att brygga te av.

Den färdiga drycken är vid första bryggningen nästan svart men vid andra och tredje bryggningen blir det mer likt svart te dvs en brun, klar fin färg.

Doften

Det torra teet doftar inte så mycket men det lilla det doftar är en mild jordig doft av natur.

Det bryggda teet doftar mustigt och jordigt.

Bryggningen

Jag bryggde teet i 100 grader varmt vatten (i en gjutjärns tekanna för att den ska hålla temperaturen under bryggningen), tvätten av teet fick tjäna som uppvärmning av kannan och var i max 30 sek.

Teet fick dra i 3 minuter första gången och 4 minuter andra och tredje gången.

Smaken

Första bryggningen hade en god mustig smak med toner av jord, kaffe och lite kakao, andra bryggningen har en smak av mörk oolong med extra mustighet och toner av jord. Tredje bryggningen hade samma smak som andra bryggningen fast svagare.

När jag menar att det har toner av jord är det positivt, det smakar som fin jord luktar... i brist på bättre förklaring.

Slutsats

Det var ett riktigt gott te som till och med min man som inte gillar pu-erh tyckte att det var gott, eller iallafall drickbart.

Jag tror det här teet skulle passa både dom som vill testa pu-erh och även mer nördiga pu-erh drickare.