2015-04-13 18:55 #0 av: tlover

Jasminte är ett blommigt te, ofta grönt som kommer från Kina och är en av de få teerna som man dricker smaksatta i Kina

jasminte är ett klassiskt te i Kina som är smaksatt med riktiga blommor, inte med aromer som sprayas på teet vilket är vanligt här i väst. Jasminte finns i de flesta tesorter men är vanligast i gröna eller vita teer men jag har till och med sett pu-erh jasminte.

Jasminte är väldigt populärt i Kina och dricks ofta som törstsläckare eller till maten, man kan också hitta jasminte på svenska Kinarestauranger.

Jasminte passar till det mesta, mat, fika, choklad, torkad frukt och man kan även använda det i mat eller särskilt i godsaker tex en god glass.

Tillverkningen

Jasminte är ett te som får "sova med blommor" det innebär att man plockar jasminblommor och lägger dom bland teet på kvällen för att dom ska få ge sin doft till teet under natten då blommorna blommar.

Sen tar man bort blommorna och vill man ha mer jasminsmak så låter man teet sova med blommor fler nätter.

Vanligtvis så tar man bort alla blommor men i mindre fina jasminteer så kan det finnas blommor kvar.

Jasminte passar många som vill testa lite mer fina Kinesiska teer men som inte känner sig redo för helt osmaksatta teer än. Men vissa kan tycka att jasminte är för "parfymigt", man brukar däremot kunna hitta lite mindre "parfymiga" jasminteer, särskilt högre upp i prisklasserna.

Källa: "Te från sencha till lapsang"

Foto: tlover