2015-08-31 17:50 #0 av: tlover

Ibland vill man ha en annan smak på teet, då kan man testa att smaksätta själv. Här är några tips.

Även om det ibland går att man slänger ner både te och några andra blad tex en kanelstång i tekannan så går det inte alltid då det kan krävas för lång tid för smakämnena att dras ut ur örterna än vad det tar för smakämnena ur tebladen att dras ur. 

Därför används det i princip alltid aromer då man kommersiellt smaksätter te men det finns ett knep som gör att du kan komma runt det.

Brygg det andra först

Olika teer ska oftast bryggas mellan 10 sek och 5 min, efter den bryggtid som passar just det teet du brygger gått ut så blir teet lätt beskt. Men många örter, rötter, barksorter etc behöver betydligt längre tid så för att det ska bli någon smak. Många tesorter ska dessutom bryggas i svalare temperatur än 100 grader medan örter och liknande oftast ska bryggas i 100 grader.

Brygger du däremot först örten och sedan när det är 30 sek kvar eller vad teet kräver så lägger du i teet så hinner det bli smak utan att teet hinner bli beskt. Då hinner också vattnet bli svalare.

Nu finns det ju tusentals olika örter, rötter, barkbitar, frukter, bär osv som du kan använda för att smaksätta te men generellt kan du säga att bryggtiden är, särskilt då det kan vara olika mellan ört och ört och inte bara mellan ört och rot.

  • Ca 5 min för örter, blad och liknande
  • Ca 10 min för torkade frukter, bär osv
  • 10-15 min för rötter, bark osv

Du kan också testa att finfördela bladen, mortla fröna eller liknande

Testa dig fram

Det bästa du kan göra är att testa dig fram, jag har märkt att malen jag anis litegrann så behövs det inte alls lika lång bryggtid och lavendel och rosenblad passar med svart te då jag får ut exakt nog med smak på det svarta teets bryggtid.

Du får också testa dig fram vilken mängd du ska ha av smaksättarna. Att ha lika mycket som teet tex brukar inte passa för oftast vill man ju ha lite mer tesmak men när det gäller vissa örter kan det vara det som behövs.

Foto: tlover