2015-09-25 12:29 #0 av: tlover

Det finns nog lika många sätt att tillreda te som det finns tedrickare, då alla har sina egna små knep för att få teet som dom vill ha det. Här är Tlovers favoritsätt att tillreda te till vardags.

Det som behövs för min favorit tillredning är:

En våg som tar 3g el lägre, en termometer el en vattenkokare som har temperaturinställning, en timer, en tillbringare, en tekanna, en tesil (ej klämma), en kopp (eller flera) och såklart te och tevatten. Ska du bara brygga te till en kopp åt gången så kan du skippa tekannan.

Såhär gör du
Värm tillbehören

 • Börja med att värma tillbringaren, koppen och ev tekannan (om du använder det). Det gör du genom att hälla hett vatten i/på det du ska använda. Ibland skippar jag detta om jag tex ska brygga grönt te som kan passa i lägre temperaturer än vad jag har på vattenkokaren.

 • Värm vattnet till rätt temperatur. Enklast är det att skaffa en vattenkokare som det går att ställa in temperaturen på men annars kan man använda en stektermometer eller liknande (ren såklart).

 • Väg teet

  Väg teet, Olika teer är olika luftiga så att mäta funkar sällan. Har man lärt sig 

 • just det teet man håller på med kan man däremot mäta (om du vet tex att 1 msk är ca 3g).

 • Häll teet och tevattnet i en tillbringare. Fyll bara på med så mycket vatten att det fyller tekannan eller tekoppen (vad du nu använder). Är jag osäker på mängden tevatten som behövs kollar jag det då jag ändå värmer tekannan/tekoppen och tillbringaren.

 • Ställ timern

  Ställ din timer, på vad det nu ska vara. Är det kort tillagningstid (under 30 sek 

 • för mig) så går det bra att räkna i huvudet.

 • Lägg tesilen över tekannan eller koppen om du använder det och häll över allt te när det bryggt färdigt. Låt inget vatten vara kvar i tillbringaren efter att bryggtiden gått ut.

 • Servera, drick och njut.

Häll av teet och du är färdig

Att tillreda i tillbringare har jag gjort i flera år nu, det är praktiskt på det sättet att tebladen får nog plats att veckla ut sig och det går att hälla av allt te och ändå servera teet i kanna.

Ibland använder jag ett litermått som kanna, det är extra praktiskt om jag vet att tekannan rymmer tex 4 dl, där är det bara att fylla litermåttet till 4 dl.

Jag hoppas du hittat några tips som du gillar, vill du inte tillreda teet i tillbringare så kan du testa att göra något eget efter dessa 5 tips, följer du dom 5 tipsen går det inte att få ett dåligt te om inte själva tebladen är dåliga.