2015-09-28 22:00 #0 av: tlover

Gong fu cha är den Kinesiska teceremonin där teet bryggs flera gånger i små tekannor eller i en gaiwan. Det är också ett jättebra sätt att tillaga teet på om du vill få det lite extra gott.

Gong fu cha, eller kung fu cha som det ibland stavas betyder enkelt översatt ”att vara riktigt bra på te” (kung fu betyder ”att vara riktigt bra på” och cha betyder ”te”). Gong fu cha kommer från Kina och används i Kina och Taiwan för att tillreda te.

Gong fu cha bygger till en stor del på att brygga teet flera gånger, därför passar teer som oolong, pu-erh och grönt te perfekt till gong fu cha även om tex svart te också går att använda till gong fu cha.

När man gör gong fu cha kan man antingen använda en tekanna eller en gaiwan. Kanske finns det fler metoder också då Kina är så stort att traditioner kan variera rejält men det är gong fu cha med tekanna och gaiwan som är mest känt här i väst.

Gong fu cha med gaiwan

När man gör gong fu cha med gaiwan så behövs te, en gaiwan, en tillbringare/kanna i liknande storlek (jag använder en mjölk/gräddkanna), en tebricka, några små koppar ca 30ml-½dl och eventuellt en tång (och andra tillbehör som en ”bladbortpillare”), doftkoppar och en prydnad (”tea pet”).

När du sedan gör teet så häller du först hett vatten över alla koppar, tillbringaren och din gaiwan för att värma dom, sen häller du bort det vattnet. Sen använder du dubbelt så mycket te som vanligt, eller mer om du vill det och lägger det i din gaiwan. Ska du tvätta teet så häll på vatten i rätt temperatur och vänta i 10-30 sek och häll bort det teet. När du ska börja brygga teet för att dricka så häller du på vatten i rätt temperatur och låter det dra i 30 sek.

När teet dragit klart så häller du över teet i tillbringaren och serverar teet från den. Beroende på te så kan du brygga teet i 2-15 gånger ungefär, öka tiden med 5-10 sek per gång.

Gong fu cha med tekanna

Tillreder du teet med tekanna så använder du en liten tekanna (1-2 dl) istället för en gaiwan och utesluter tillbringaren.

Du börjar på samma sätt som med en gaiwan det är serveringen som skiljer sig. När du ska hälla upp teet så ställer du kopparna nära varandra sedan häller du upp teet och flyttar tekannan fram och tillbaka över kopparna medan du häller. Det vill säga, du häller inte upp teet i en tekopp klart, slutar hälla och flyttar utan du fyller koppen till ¼ – ½ och flyttar kannan samtidigt så en del av teet hälls utanför koppen det är därför det är bra med en tebricka som har avrinning eller uppsamling av tevattnet. Tekannan flyttas medan man häller för att alla tekoppar ska få en jämn smak.

Yixinglera är populär i både tekannor och annat tegods till gong fu cha. Det passar extra bra för att tekannan tar upp och ger ifrån sig smak och dessutom håller den sig varm länge.

Gong fu cha är kanske inte något som man har tid med till vardags men till helgen eller då man testar ett nytt te är det kul att använda gong fu cha.

Mer om Gaiwan kan du läsa här och Yixing här.

Källa: Egen erfarenhet och böckerna ”Te” och ”Te från sencha till lapsang”