Annons:
Etikettertips-rådartiklar
Läst 31645 ggr
tlover
2/11/16, 10:32 PM

Hållbarhet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur länge håller sig te fräscht? det är en av frågorna som du kan få svar på i den här artikeln.

Trots att Te är en torrvara så kan det snabbt bli gammalt. Det blir inte gammalt på så sätt att det blir farligt att dricka utan helt enkelt att det inte smakar lika bra som det borde.

Undantagen

Det finns några undantag på detta, det mest kända av dessa är nog Pu-erh men även vissa svarta, gröna och oolongteer lagras. De senare brukar däremot oftast hettas upp eller rostas vilket ger en annan smak. De smaker som försvinner i lagringen skulle antagligen ändå ha försvunnit i upphettningen eller rostningen.

Förvaringen gör mycket

Ett bra förvarat Te håller däremot väldigt länge så om du har väldigt gammalt Te hemma så kan det ändå vara värt att provsmaka det innan du slänger det.

Några saker som hjälper teet att hålla längre är att det förvaras lufttätt, fritt från dofter, fritt från ljus och i rumstemperatur eller lite svalare.

Att förvara mycket av samma Te i samma burk hjälper också hållbarheten, så gillar du ett Te jättemycket kan det vara värt att köpa en större mängd om det är en bit kvar tills det ska skördas.

Generella hållbarhetstider

Här kommer några hållbarhetstider som du kan följa om du inte hittar något bäst före på förpackningen. Detta gäller då efter att du köpt det.

  • Svart te, håller i ca 1 år

  • Grönt te, håller i ca ½ år

  • Oolong, håller i ca 1 år

  • Gult te, håller i ca ½ år

  • Vitt Te, håller i ca 1 månad

  • Svart pu-er, håller i minst 15 år

  • Grön Pu-erh, håller i minst 40 år

Med håller menar jag håller smaken bäst, vitt Te kan självklart drickas efter 2 månader eller mer också men undan för undan så försvinner de goda smaktonerna.

Men butikerna då? Undrar kanske du. Butiker har blandannat en möjlighet att förvara teer i stora förpackningar (vilket gör att teet håller bättre) dessa köper oftast från grossister som kan ha ännu större förpackningar. Dom har dessutom bäst före som dom måste följa.

Butikerna ska också kunna ge dig ett bäst före datum om du frågar efter det även om det inte står på förpackningen.

Släng inte teet än

Nu kanske du sitter och funderar på alla dom där gamla tepåsarna som sitter i skafferiet. Släng inte det teet direkt, ta först och provsmaka, smakar det fortfarande gott?

Är teet ett grönt osmaksatt Te så kan du testa att göra egen hojicha (rostat grönt te) 

Smakar det inte så jättegott kan du testa att göra teägg eller terökt tofu, de finare smakerna försvinner ändå då gör dom rätterna (och säkert fler rätter).

Smakar det fortfarande inte gott eller om det är Tesorter som inte passar till det så kan du använda teet i huskurer, tex att lägga tepåsar på trötta ögon eller att använda Te för att ta bort dålig lukt.

l'm back

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Loris M
2/12/16, 7:52 AM
#5

Tack, det kan vara bra att veta. Visserligen har jag aldrig så stora mängder med Te hemma att det hinner bli gammalt, men skönt att veta att man nästan aldrig behöver kasta teet.

Aloe.Vera
2/14/16, 1:10 PM
#6

oj, visste inte att det fanns så många olika sorter,

men ört Te då, sånt man torkar själv , hur länge kan man förvänta att det håller sig färskt? 

använder man då speciella påsar?

''My mission: to be so busy, loving my life that i have no time for hate, regret, worry, fret or fear.''                                             http://white-botanika.weebly.com

Annons:
tlover
2/14/16, 2:17 PM
#7

#6 örtteer kommer ju från massa olika växter så jag vet inte om det är olika men många örtteer håller i iallafall ett år. Bäst håller det i teburkar gärna med dubbla lock. Andra lufttäta burkar funkar också tex glasburkar men då ska man tänka på att det ska vara mörka burkar.

l'm back

Aloe.Vera
2/14/16, 4:21 PM
#8

googlade lite på teburkana.. oj så fina 😍

''My mission: to be so busy, loving my life that i have no time for hate, regret, worry, fret or fear.''                                             http://white-botanika.weebly.com

amandatherese
2/15/16, 8:44 AM
#9

Hur är det med Rött te? Är det lite olika som med andra örtteer eller finns det någon tumregel på det? :)

tlover
2/15/16, 9:49 AM
#10

#9 jag har inte läst eller testat just angående rooibus men jag tycker att grön rooibus har kortare hållbarhetstid än röd.

l'm back

amandatherese
2/15/16, 11:27 AM
#11

#10 Tack för svar :)

tlover
3/2/16, 8:53 AM
#12

Jag la till ett tips på vad man kan göra med gammalt Te, nämligen att göra hojicha.

Hojicha är rostat Grönt te som man antingen kan köpa eller göra själv. Så fort jag har gjort lite och fotat ska jag göra en artikel på hur man gör hojicha.

l'm back

Novelia
3/4/16, 1:57 AM
#13

Hur använder jag teet för att ta bort dålig lukt? Kan jag tex lägga en påse i mina springskor? Ska den vara använd eller ny? funkar det även i tex kylskåp?

I have no sympathy for people without empathy

Annons:
tlover
3/4/16, 8:15 AM
#14

#13 Har du tepåsar så kan du ta en påse, annars så kan du fylla tex en gammal socka el liknande.

Tebladen ska vara torra men dom ska kunna vara använda och sedan torkade igen, men det har jag inte testat.

Det ska funka på de flesta ställen, om det är lika effektivt på alla ställen vet jag däremot inte.

l'm back

Upp till toppen
Annons: