Annons:
Etiketterhistorik-traditionerartiklar
Läst 2343 ggr
tlover
2/3/18, 11:26 PM

Cha no yu - redskapen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är en Natsume, vad heter vispen som man använder i den Japanska teceremonin och vad är skillnaden mellan en chakin och en fukusa? I den här artikeln går vi kort igenom de olika tillbehören vid en japansk teceremoni

I den japanska teceremonin Cha no yu finns det många redskap som används. Här tar jag upp endel och beskriver kort vad det är. Utförligare artiklar finns om bland annat chasen (vispen) och lite om Chawan (teskålen) kan du läsa om i artikeln om Raku. Fler Tillbehör kommer få egna artiklar så småningom.

Cha-ire: Cha-ire är en teburk eller nästan med en teurna för koicha, det tjocka teet. Den är vanligtvis gjord i keramik och har ett lock i elfenben. Vanligtvis förvaras dom i fina tygpåsar och är en av tillbehören som visas upp vid en Teceremoni

Chakin: En chakin är ett tygstycke av hampa eller lin som används för att ceremoniellt rengöra Chawan (teskålen). Den rengörs och viks på ett speciellt sätt.

Chasen

Chasen: Chasen är en visp gjord av bambu, den är lite lik en ballongvisp till utseendet och används för att vispa Matcha (malt grönt te). Du kan läsa mer om Chasen i artikeln om Chasen.

Chashaku: En chashaku är en tesked gjord av bambu som använd för att ösa över Matcha från tebehållaren (cha-ire eller natsume) till Chawan (teskålen). Det är olika varianter beroende på vilken skola man tillhör men dom är relativt lika. Vanligtvis är en ”led” i bambun nära mitten av chashaku och traditionellt ska man inte ta med bara händer på chashaku nedanför ”leden.”

Chawan

Chawan: En Chawan är skålen som man använder då man gör Matcha. Den finns i olika färger, former och material. Det är den som teet vispas i. 

Fukin: Fukin är en duk i hampa som används lite likt chakin

Fukusa: En fukusa är en sidenduk i olika färger beroende på om du är man eller kvinna och vilken skola du tillhör. Den används för att rituellt rengöra olika Tillbehör till exempel natsume och chashaku.

Furo: Furo är en portabel eldstad som används på sommarhalvåret. Dom var först gjordi brons men nu är lera eller järn valigare. Dom finns i väldigt många former. Numer är det vanligt att furo är eldriven.

Futa: Futa är locket på kitteln (kama)

Futa-oki: Fut-oki är en hållare för Futa (kittellocket) och för hishaku (sleven) och är vanligtvis gjord i bambu.

Futaoki

Hibachi: Hibachi är en slags eldstad som är placerad i mizuya (kort förklarat köksområde) eller i ett annat rum och används endast i förberedelser.

Hishaku

Hishaku: Hishaku är en slags slev gjord i bambu som bland annat används för att föra över avtten från kama (kitteln) till Chawan (teskålen).

Kama el Chanoyugama: Kama är en kittel, vanligtvis gjord av järn eller koppar som kan ha lock i samma eller andra material som avänds för att hetta upp vattnet till teet.

Kensui: Kensui är en skål för ”slaskvatten” exempelvis så hälls vattnet som använts för att rituellt rengöra Chawan (teskålen) och Chasen (tevispen) i denna. Den kan vara i olika former och material men den är alltid rengjord inför ceremonin även om den ”bara” ska användas till slaskvatten

Mizusashi: Mizusashi är en behållare som används för att förvara kallvatten i.

Natsume

Natsume: En Natsume är en teburk som är låg och har en platt överdel med en rundad nederdel. Natsume är vanligtvis gjord i lackat eller obehandlat trä. Natsume används till usucha (det tunna teet).

Shifuku: En shifuku är en tygpåse, vanligtvis gjord av siden eller brokad som används till cha-ire. En cha-ire har vanligtvis 3-5 olika shifuku så att samma cha-ire ska kunna användas vid flera teceremonier utan att gästerna blir less på den.

Kobukusa el Dashibukusa: Är namet på en sidenduk. Den skiljer sig däremot från fukusa genom att vara tjockare och ofta mer dekorerad med mönster eller brokad. Det är dessutom en sidenduk som både värden och gästerna har.

Ro: Ro är en eldstad som till skillnad från furo används på vinterhalvåret och är delvis nedsänkt i golvet.

Ro, hishaku, Chawan, kama m.m.

Yakan: Yakan är en typ av vattenkanna som används för att fylla på mizusashi.

Källa1: Cha no yu -the japanese tea ceremony av A L Sadler
Källa2: The japanese tea ceremony (hemsida)

Foton
Löpsedelbild: Flertalet redskap av Toshikata Mizuno (public domain)
Chasen: tlover
Chawan: tlover
Futaoki: Foto av exploding boy från wikimedia commons enligt GNU free documation licens 1,2 (för alla länkar se Natsume)

Hishaku: Public domain från wikimedia commons

Natsume: Foto av Exploding boy från Wikimedia commons enligt licens GNU free documentation licens 1,2

Ro, hishaku, Chawan, kama m.m.: Foto av Adriano från wikimedia commons enligt licens GNU free documentation licens 1,2

l'm back

Annons:
Upp till toppen
Annons: