Annons:
Etiketterhistorik-traditionerartiklar
Läst 2048 ggr
tlover
2018-02-18 17:55

Chawan

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är en Chawan? Vad används de till? Hur ser den ut? Det och mer kan du läsa om i den här artikeln

En Chawan är en skål som man använder när man ska dricka Te, vanligtvis Matcha. Skålen kan vara gjord i flera olika material och former beroende på tillfälle den används och skola

Efter årstider

Inom Cha no yu spelar årstiderna stor roll på bland annat vilken mat eller tilltugg som servera, hur ceremonin utförs och även hur den chawan* som används ser ut. Både form, material, färg och till och med namn spelar roll.

På vintern vill man förmedla värme så det är varma toner som används på skålen, höga kanter med relativt smal öppning för att minska värmeförlusten, material som håller värmen länge som exempelvis Raku och till och med namnen får dig att tänka på värme. 

Medan på sommaren så är den chawan som används i svala toner, skålen är låg och har en bred öppning, material som exempelvis glas (som för tankarna till is) är vanliga och namnen har namn som får en att tänka på svalka. 

Såklart finns det undantag, har den som håller teceremonin inte råd med flera chawan måste ju en eller två chawan räcka året runt.

Form, färg och material

Formen på en chawan kan variera mycket efter säsong, eget tycke,ekonomi och så vidare. Den kan vara låg eller hög, rundad i formen eller konformad och symetrisk eller osymetrisk.

Färgen kan också variera efter säsong, eget tycke, ekonomi och så vidare. Vanliga färger är vitt, svart eller rött, ibland kombinerat med varandra. Detta är för att det anses ge en fin kontrast till teets färg utan att vara för skrikig.

Matrialet är ofta lera i form av Raku, men det kan vara andra material tex glas, porslin eller till och med guld. Allt efter tillfälle, ekonomi och liknande. Raku räknas däremot som bäst för Cha no yu.

**Gammalt, udda och nött

**

Till skillnad från här i väst så anses gamla, nötta skålar med en spricka här eller en tydlig patina som vackert och et är något som man eftersträvar. Ofta så är äldre chawan mycket mer värd, även om dom kan vara kantstötta. Det finns till och med historier om temästare som kastat skålar i golvet för att sen laga eller som grävt fram skålar ur nerbrunna hus för att få dom bättre.

Ibland lagas till och med chawan med äkta guld för att betona sprickorna.

Även nygjorda teskålar anses bättre om dom är lite udda. Har en teskål ett märke efter tången när man tagit ur skålen ur ugnen eller så kan man ta ur ett hack ur foten på skålen bara för att få den udda och osymetrisk. 

Det är däremot väldigt viktigt att chawan är ren

Källa: The japanese tea ceremony – Cha no yu av A L Sadler

* Chawan = teskål

l'm back

Annons:
Upp till toppen
Annons: